EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dönüşlülük zamiri nedir? Dönüşlülük zamiri ile ilgili örnek cümleler ve konu anlatımı

Dil bilgisi konuları içerisinde birbirinden farklı nitelikleriyle öne çıkan zamir türü bulunur. Her zamir türünün kendine has birtakım dikkat çekici özellikleri vardır. Bu özellikler tam olarak öğrenildiğince cümle içerisinde zamirlerin kullanıp kullanılmadığı çok kolay bir şekilde anlaşılabilir. Yazılı metinlerde sıkça karşımıza çıkan zamir türlerinden biri dönüşlülük zamiridir. Peki, dönüşlülük zamiri nedir, dönüşlülük zamiri ile ilgili örnek cümleler nelerdir?

Dönüşlülük zamiri nedir? Dönüşlülük zamiri ile ilgili örnek cümleler ve konu anlatımı

Türkçe derslerinde dil bilgisi konu başlığı altında birçok farklı konu içeriği öğrencilerin karşısına çıkmaktadır. Bu başlıklardan biri de zamir çeşitleridir. Zamir türleri kendi içerisinde yedi bölüme ayrılır. Bu bölümlerden biri de dönüşlülük zamiri olarak bilinen ve cümle içerisinde bulunan kişi zamirlerinin manasını pekiştirmek için kullanılan zamir türleridir. Bu zamir çeşidinin de diğer zamirlere nazaran farklı özellikleri vardır.

Dönüşlülük zamiri nedir?

Dönüşlülük zamiri, cümle içerisinde kullanım amacına göre farklı özellikler taşıyan zamir türlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Bu zamir çeşidi yaygın olarak cümle içerisinde geçen şahıs zamirlerinin anlamını daha da vurgulamak için tercih edilir. Eylemdeki işin, öznenin kendisi tarafından yapıldığını belirtmek için kullanılan zamir çeşidi, dönüşlülük zamiri olarak tabir edilir. Bir nevi özne görevini üstlendiği için ve eylemi yapan kişiye dönüştüğü için dönüşlülük zamiri ismiyle tanımlanır.

Dönüşlülük zamiri konu anlatımı

Bazı durumlarda zamirle bazı durumlarda ad ile birlikte kullanılabilen bu zamir türü, iyelik eki alarak da kullanılabilme özelliğine sahiptir. Ayrıca kimseden yardım almadan yani tek başına yapılan eylemleri belirtmek için de bu zamir türünden faydalanılır. Kimi zaman belirli isim tamlaması olarak çıkarken kimi zamanda tamlama halinde kullanılabilir. Dönüşlülük zamiri örnekleri olarak aşağıdaki örnekleri gösterebiliriz:

  • Birinci Tekil Şahıs Olarak – Kendim (Ben)
  • İkinci Tekil Şahıs Olarak – Kendiniz (Sen)
  • Üçüncü Tekil Şahıs Olarak – Kendisi (O)
  • Birinci Çoğul Şahıs Olarak – Kendimiz (Biz)
  • İkinci Çoğul Şahıs Olarak – Kendiniz (Siz)
  • Üçüncü Çoğul Şahıs Olarak – Kendileri (Onlar)

Dönüşlülük zamiri ile ilgili cümleler

Dil bilgisi konuları içerisinde birden fazla zamir türü vardır. Bu zamir türlerinden biri de “kendi” sözcüğü ile ifade edilen dönüşlülük zamiridir. Dönüşlülük zamiri diye ifade edilen zamir çeşitleri cümle içerisinde kullanılan şahıs zamirlerini mana yönünden güçlendirme özelliğini taşır. Aşağıda yer alan maddelerde dönüşlülük zamiri içeren cümleler mevcuttur. Bu cümlelere göz atarak bu zamir konusu daha kolay kavranabilir. Bu bağlamda dönüşlülük zamiri ile ilgili bazı örnek cümleler şu şekildedir:

  • Kendisi yarın okula gelecek mi? (Kendisi)
  • Bu odayı kendim topladım. (Kendim)
  • Artık bu işleri lütfen yarım almadan kendiniz yapın. (Kendiniz)

En Çok Aranan Haberler