ANKARA (İHA-ÖZEL) - Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, dopingin sadece Türkiye'yi değil, tüm dünyayı etkilediğini belirterek, "Biz dopingde dünya ortalamasının altındayız. Çok fazla doping yapılan bir ülke değiliz. Dopingle ilgili olarak kararlı bir şekilde çalışıyoruz. Bundan sonra hiçbir sporcu artık doping kullanarak ülkesinin bayrağını göndere çektirmek isteyemeyecek" dedi.
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, son dönemde Türk sporuna damgasını vuran doping skandallarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Dopingin sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın problemi olduğunu ifade eden Atalay, doping illetinden kurtulmak için her türlü çabayı gösterdiklerini söyledi. Doping konusunun her ülkenin gündeminde yer aldığını belirten Atalay, "Doping bütün dünyayı kasıp kavuruyor. Bütün dünya doping illetini yenmek için çalışmalar yapıyor. WADA kurulduktan sonra tüm ülkeler dopingle savaşa başladı. Daha önceden bu kadar sıkı denetimler yoktu. Avrupa Birliği ülkelerinin devlet başkanları toplantısında doping gündemdeki maddelerden biriydi. Spor sağlık için yapılır, ilk amacı budur" diye konuştu.
Yarışmalarda başarılı olan sporculara verilen ödüllerinde bu tür olaylara zemin hazırlayabileceğinin altını çizen Atalay, "Bireysel yarışmalarda madalya almak, takım halinde başarılı olmak da çok önemli. Biz bu yarışmalarda ciddi ödüller veriyoruz. Bu nedenle de belki kazanma hırsı, madalya hırsı arzusu insanları yanlış yönlere sevkedebiliyor. Ülkeleri için ciddi bir prestij olan bir olayı ülkelerin kabusu haline çevirmemek gerekir. Dopingle mücadele de Türkiye olarak ciddi bir kararlılıkla hareket edeceğiz. Bakanımız Mehmet Ali Şahin de WADA sözleşmesini imzalamış ve dopingin Türkiye'den kalkması için tüm çabayı göstereceğini söylemiştir" dedi.
"DOPİNG TÜRKİYE'DE DİĞER ÜLKELERE ORANLA DAHA AZ YAPILIYOR"
Dopingin sanılanın aksine Türkiye'de diğer ülkelere oranla daha az yapıldığını belirten Atalay, "Bütün dünya doping sancıları çekmektedir. Bu olay sadece bize özgü değil. Doping kontrol merkezimize gelen numunelerden yüzde 1.36'sının dopingli çıktığı saptandı. Bu ortalama Avrupa Birliği ülkelerinde ise yüzde 1.77'dir. Biz Dünya ortalamasının altındayız. Dünyada doping testi yapan 32 tane merkez var. Bunların ortalaması 1.77 bizi ortalamamız ise 1.36. Yani ülkemiz çok fazla doping yapılan bir ülke değil. Avrupa'nın önde gelen bazı ülkelerinde yüzde 5'lere varan oranlarda doping vakaları yaşanmakta. Bunu dopingli çıkan sporcularımızı mağdur göstermek için söylemiyorum. Biz bu işleri örtbas etme niyetinde de değiliz. Bu konuda oldukça kararlıyız. Gençlerimizi kendi öz gücüyle şampiyonluklar yaşatan, ülkemize madalyalara kazandıran insanlar olarak yetiştirmek istiyoruz. Ülkemizin gerçek anlamda gururları olmalarını istiyoruz. Bu anlamda dopingden uzak olmalarını istiyoruz. Bu konuda her türlü tedbiri almalarını istiyoruz. Dopingi yok etmek için herşeyi yapacağız" diye konuştu.
Turnuvalarda başarılı olmalarının tüm gözlerin kendilerine dönmesine neden olduğunu belirten Atalay, "Daha önce şampiyon sporcu sayımız fazla olmadığı için çok fazla kontrol edilmiyorduk. Ama şampiyon sporcularımız çoğalınca denetimler de arttı. Akdeniz Oyunları ve Universiade Oyunları'nda hiçbir sporcumuz dopingli çıkmadı. Bunlar sevindirici olaylar. Dopingli çıkan sporcularımıza çok üzüldük. Halterdeki doping olayları önlenmezse bu spor olimpiyat takviminden çıkarılabilir. Biz de en başarılı olduğumuz bu dalın takvimden çıkarılmasını istemeyiz. Bunun için tüm ülkelerin bu konuda çalışması ve dopingi temizlemesi lazım. Bu konuda biz de çalışmalarımızı yapıyoruz. Gece gündüz bu çalışmaları yapıyoruz. 2 yıldır TADA'yı kurmayı planlıyoruz. Yerel yönetimler yasasından onay çıkınca TADA'yı kuracağız" ifadelerini kullandı.
Dopingli çıkan sporcunun yanısıra antrenörünün de cezalandıralacağını belirten Atalay, ödül yönetmeliğinde de değişiklikler yapacaklarını söyledi. Atalay, "Ödül yönetmeliğinde değişiklik düşünüyoruz. Madalya kazanan sporcuya ödülünü bir kerede vermek yerine, bir sonraki şampiyonaya kadar arada kaç yıl varsa ona göre taksitlendirip ödülünü vermeyi planlıyoruz. Bu süre içerisinde başka bir organizasyonda dopingli çıkarsa ödülünün geri kalanını vermeyebileceğiz. Bir olimpiyat şampiyonu hakkı olan 2 bin altını bir kerede alamayacak. Bir sonraki olimpiyatlar 4 sene sonra, demek ki bizde ödülünü 4 taksitte vereceğiz. Ayrıca sporcu ve hocalarına para cezası vermeyi düşünüyoruz. Dopingli çıktığında sadece sporcu değil antrenörüde cezalanrılacak. Sporcunun herşeyiyle ilgilinene antrenörünün sporcusunu dopingden uzak tutması gerekiyor" diye konuştu.
"DOPİNG ÜLKE İÇİN YAPILMAZ" Dopingden kurtulmak için hep birlikte çalışılmasını gerektiğini belirten Atalay, "Hiçbir doping ülke için yapılmaz. Bu ülke dopingi yasaklayan ülkelerden birisidir. Tüm dünya dopingle mücadale vermektedir. Hiçbir ülkenin sporcusu artık doping kullanarak ülkesini bayrağını göndere çektirmek isteyemeyecek. Buna göre bir ortam hazırlanıyor. Herkesin bu işe sımsıkı sarılmasını ve dopingden uzak durmasını tavsiye ediyoruz. Herkes bu konuda ciddi işbirliği yapmalı ve doping illetinden ülkemizi de dünyayı da kurtarmalıyız" dedi.
Türkiye'de sporun her geçen gün iyiye gittiğinin altını çizen Atalay, "Türkiye'de spor iyiye gidiyor kimsenin şüphesi olmasın. Biz bu kadar dopingin üzerine gittiğimiz için, dünya bu kadar üzerine gittiği inünyada doping testi yapan 32 taneçin daha önce az olan kontroller şimdi çoğaldı. Kontroller artınca tabiki dopingli çıkın sporcu sayısıda artacaktır. Ama bu konudaki kararlılığımzı sürecek. Türkiye hergeçen gün daha iyiye gidecek. Türkiye sporda güzel günleri yakaladı ve yakalayacak. Hakettiğimiz yerde değiliz. Yaptığımız organizasyonlarla ülkemizi tüm dünyaya tanıttık. Her açıdan atağa kalktık. Daha birçok organizasyonumuz olacak. Olimpiyatları alana kadar tüm organizasyonlara talip olacağız. Ve birgünde bu organizasyonların referansıyla da olimpiyatları alacağız. Türkiye olarak lianslı sporcu sayımızı 10 milyona çıkarmak istiyoruz. Böylece tüm dallarda alternatif sporcularımız olacak. Bu da daha çok başarıyı getirecek. Kimsenin şüphesi olmasın Türkiye, sporda ülkesini en iyi şekilde tanıtacak, büyük başarılar elde edecek. Bu yaşadığımız sıkıntılar bir büyümenin doğum sancılarıdır. Ülkemiz bu sancıları atlatıp herşeyden yüzakıyla çıkacaktır. Türkiye her geçen gün yeni başarıları ve madalyalarıyla Dünya gündemine oturacaktır, bundan kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.
Tüm bu sorunları aşmak için eğitime büyük önem vereceklerini vurgulayan Atalay, "Eğitime çok önem veriyoruz. Bu konuda sivil toplum kuruluşları ve Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışmalar yapacağız. Sporla uğraşan herkesi bilinçlendireceğiz. Bu konuda atacağımız adımlar ile problemleri en aza indireceğimize inanıyoruz. Bu konuda da çok kararlıyız. Türkiye'den dopingi, tacizi ortadan kaldırmak, spor ortamlarıhnı gençlerin çok uygun yapacağı hale getirmek, ailelerin çocuklarını spora gönderirken rahat olacakları bir ortamı hazırlamak için elimizden geleni yapacağız" dedi.