HABER

Dört heyet inceleme yapacak

İSTANBUL (İHA) - İmar Bankası'nın TMSF'ye devredilmesinin ardından, aralarında Kemal, Hakan ve Yavuz Uzan'ın da bulunduğu 25 sanık hakkında açılan davanın görülmesine bugün devam edildi. Dava ile ilgili hazırlanan ve Hakan Uzan dışındaki 24 sanık hakkında "zimmet" suçlamasının bulunduğu ek iddianame mahkeme heyetine sunuldu.

Banka davalarında ihtisas mahkemesi olan İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Bahattin Uzan, Yeşim Öztürk ve Tacettin Pak'ın da aralarında bulunduğu 12 tutuklu sanık ile 10 tutuksuz sanık katıldı. Haklarında gıyabi tutuklama kararı çıkan ve kırmızı bültenle aranan Kemal, Yavuz ve Hakan Uzan ise yakalanamadıkları için adliyeye getirilemedi. Tutuklu sanıklar, yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeye getirilerek, duruşma salonuna alındı. Kesilen gelir vergisi ve yasal diğer kesintilerle 139 trilyon 943 milyar 925 milyon liralık bir zararın oluştuğu, bu zararın sanıklar tarafından zimmete geçirilerek, "Bankalar Kanunu'na muhalefet" edildiği gerekçesiyle Hakan Uzan dışındaki 24 sanık hakkında açılan davanın iddianamesi, geçtiğimiz celse diğer iddianameye eklenmişti. Bugün görülen duruşmada, Hakan Uzan dışındaki 11'i tutuklu 21 sanık, ek iddianamede yer alan "zimmet" suçlamasıyla ilgili de ifade verdi.

Ek iddianamede yer alan "zimmet" suçlamasıyla ilgili ifade veren sanıklar Erol Hürbaş ile Gürol Demirkol, geçen celse tanık olarak dinlenen İmar Bankası Genel Müdürü Zeki Cumhur Doğan ile BDDK tarafından görevlendirilen eski Yönetim Kurulu üyesi Kemal Oğuz'un ifadeleri doğrultusunda ortaya bir "zimmet" suçunun çıktığını söyledi. Hürbaş ve Demirkol, ek iddianamedeki suçlamaları kabul etmezken, İmar Bankası'nda Muhasebe Müdürü olan Sadık Karagöz "zimmet" suçunu işlemediğini, murakıp raporlarının çelişkilerle dolu olduğunu kaydetti. Karagöz, "Murakıplarca hazırlanan raporlarda zimmete ilişkin bir tespit yoktur. Raporda somut deliler gösterilmemiştir. Sanık ve tanık ifadelerinde ismim geçiyor. Bu ifadelerle ilgili olarak beyanda bulunmak için ek süre verilmesini istiyorum" dedi.

Kemal Uzan'ın akrabası olan Yeşim Öztürk ise, "Zimmet suçunu kabul etmiyorum. Kimse akrabalarını seçmek hakkına sahip olamaz. Bir kimsenin akrabası olmak ne suç ne ayrıcalıktır. Ben Mehmet ve Cihan kızı Yeşim'im. Bu ilişkiyi kullanarak bir yere gelmedim. Yaşantımız sıkıntılarla geçmiştir. İki abim de Uzan Grubu'nda çalışmış, krizde işten çıkarılmışlardır. Ben övündüm, çalıştım ve güvendim. Tek suçum yanlış toprağa filiz ekmek olmuştur. Sadece yakını olduğum için tutukluyum. Ben bir ayrıcalık değil, hakkım olan adaleti talep ediyorum" şeklinde ifade verdi.

Tutuksuz sanıklardan Nuray Özel de genel muhasebeden sorumlu olduğunu belirterek, "Genel müdürlükteki vergileri yatırırdık. Bu vergilerin içinde mevduatlardan alınan gelir vergisi yoktur. Bunlar şubelerden yatırılıyordu. Eşimin maaşının üzerindeki tedbir mahkeme kararıyla kaldırıldığı halde bize her hangi bir ödeme yapılmadı" diye konuştu.

Tutuklu ve tutuksuz sanıkların ifadelerinin ardından söz alan avukatları, müvekkillerinin tahliyelerini talep etti. Sanık Karagöz'ün avukatı ayrıca, basın mensuplarının duruşma öncesi görüntü almalarının rencide edici olduğunu söyleyerek görüntü alınmamasını talep etti.

Esas hakkındaki mütalaasını veren İstanbul Cumhuriyet Savcısı Selahattin Celep ise, resim çekiminin engellenmesi konusunun kişilik haklarıyla ilgili olduğunu ve duruşma öncesi bu konuda beyanda bulunulduğu, taktirde tedbir alınması ve resim çekilmesini izin verilmemesini istedi. Savcı ayrıca, tutuklu ve gıyabi tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, Nedim Çokçok hakkındaki tutuklamayı gerektiren makul şüphenin zayıfladığı göz önüne alınarak tahliye edilmesini talep etti.

6 tutuksuz sanığın duruşmalardan vareste tutulmasına, maaşları 1 milyardan az olan sanık ve sanık yakınlarının maaşları üzerindeki tedbirin kaldırılmasına, maaşları 1 milyarın üzerinde olan sanıklara ise sadece 1 milyarın ödenmesine karar veren mahkeme heyeti, Mevduat ve Bankacılık Hizmetleri Taşradan Sorumlu Müdürü aynı zamanda off-shore danışmanı Nedim Çokçok'un tahliyesine, diğer tutuklu ve gıyabi tutukluların ise tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi. Mahkeme heyeti ayrıca, 6 Mayıs 2004 tarihinde Merkez Yatırım A.Ş. ve İmar Bankası Beyazıt Şubesi'nde 4 heyetin inceleme yapmasına, 5. bir heyetin de bilgileri rapor haline getirerek mahkemeye sunmasını kararlaştırdı.

En Çok Aranan Haberler