HABER

Dört milletvekilinin kanun teklifi iade edildi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP İstanbul milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal ile Erzincan Milletvekili Muharrem Işık ve HDP'li vekil Sebahat Tuncel'in kanun tekliflerini iade etti.

Tanrıkulu'nun iade edilen, makam araçlarının yenilenmesine ilişkin kanun teklifi, "protokolün itibarının korunması" için makam araçlarının yenilenmesini öngörüyordu.

Mahmut Tanal'ın, Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifi ise AK Parti Hükümeti'nin bakanı, milletvekili veya yöneticisinin akrabası ya da yakını olanların, devlet memuru sınavına girmiş olma şartından her halükarda muaf tutulmasına ilişkin düzenleme yapılmasını amaçlıyordu.

Muharrem Işık'ın iade edilen kanun teklifi, TCK'dan hırsızlık, resmi belgede sahtecilik, zimmet, görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak, rüşvet maddelerinin yürürlükten kaldırılmasının öngörüyordu. Teklifin gerekçesinde, "Bu suçları işleme özgürlüğünün iktidar sahipleri ile birlikte vatandaşlara da tanınması" ifadesi yer alıyordu.

Tanrıkulu, Tanal ve Işık'a TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in imzasıyla gönderilen iade yazısında, şunlar kaydedildi: "Son günlerde kamuoyunda tartışılan bir takım konuların kanun tekliflerine konu edilmesinde mahzur bulunmamakla birlikte, müstehzi bir üslupla düzenleme önerilerinde bulunulması, TBMM İçtüzüğü'nün 67. maddesine aykırılık teşkil etmektedir. İlgili kanun teklifiniz, müstehzi bir üslup içermesi nedeniyle kaba ve yaralayıcı nitelikte görüldüğünden, TBMM İçtüzüğü'nün 67. maddesi uyarınca iade edilmiştir."

HDP'li Tuncel'in de "Türkiye'de yaşanan zorla kaybetmeler, toplu mezarlar gibi insanlık suçları, ağır insan hakları ihlalleri, soykırım ve katliam" gibi olaylarla ilgili "Devlet Özür Dileme Kanun Teklifi" iade edildi.

Tuncel'in teklifinin iade yazısında, teklifin gerekçesinde kullanılan "Ermenilerin soykırıma uğratılması", "Devlet teröründen kaynaklı işlenen insanlık suçları", "Türkiye'de etnik kimliği ve inancından dolayı belli kimliklerin sistematik olarak baskı ve zor altında tutulduğu gerçeği" gibi ifadelerin, Türkiye Cumhuriyeti'ni suçlayan, ve soykırım suçu işlemekle itham eden yaralayıcı nitelikte görüldüğü, bu nedenle teklifin iade edildiği belirtildi.

Her milletvekili için gönderilen iade yazısında, TBMM İçtüzüğü'ne göre, Meclis Başkanlığı'na gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözlerin varlığı halinde, söz konusu yazı ya da önergenin düzeltilmesi için sahibine geri verilmesinin öngörüldüğü anımsatıldı.

(AA)

En Çok Aranan Haberler