YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dost Meclisi’nde Fırat Kalkınma Ajansı Konuşuldu

MÜSİAD Elazığ Şubesinin bu haftaki Dost Meclisi toplantısına Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri vekili Mesut ÖZTOP konuk oldu.

Dost Meclisi’nde Fırat Kalkınma Ajansı Konuşuldu

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD)Elazığ Şube Başkanı Av. İbrahim Gök; “MÜSİAD olarak üyelerimizin işlerini büyütmeleri noktasında devletin hibe ve desteği olan kurumları ile istişare halinde olmayı istiyoruz.

Üyelerimizin Fırat Kalkınma Ajansı’nın destekleri ve genel yapısı hakkında daha yakından bilgi sahibi olmaları adına sizleri ağırlamamış bulunmaktayız. Bölgesel gelişmişlik düzeyinin eşitlenmesi amacıyla Elazığ’dan giden projelerin öncelikli olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu konuda yıllardır haksızlığa uğrayan Elazığ’a gereken desteğin verilmesi gerektiğinin zamanı gelmiştir” dedi.

Gök, bu husus gözetilirse, kaynakların etkin ve yerinde kullanılması için kurulan Fırat Kalkınma Ajansının, bölgeler arası gelişmişlik farkını kaldıracağına inandıklarını ifade etti.

Ülkenin 2023 hedeflerini yakalayabilmesi için katma değeri yüksek ürünlere yönelmenin gerekliliğine vurgu yapan Öztop ise; “Fırat Kalkınma Ajansı hizmet alanında bulunan Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinin yenilik ve Ar-Ge alanında daha fazla proje üretmesi, bölgede katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi yönünde faaliyetler ve destekler yürütüyoruz. bugüne kadar 47 milyon TL destek verdiklerini, bu rakamın eş finansmanla birlikte 80 milyon TL'yi bulduğunu kaydetti. Program kapsamında desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 5.000.000 TL’dir.

Her bir başvuru için verilecek toplam destek miktarı asgari 30.000 TL ve azami 300.000 TL olabilecektir. Program kapsamında her bir proje bütçesinin en az %20’si, en fazla ise %50’si hibe olarak desteklenebilecektir. 2014-2023 dönemi planlama çalışmalarına doğrudan girdi teşkil edecek çalışmalara ise Temmuz 2012’de başlanmıştır. Planda sağlıklı ve gerçekçi analizler yapabilmek amacıyla ihtiyaç duyulan bölgenin mevcut durumunu gösterir bilgi ve veriler, TÜİK başta olmak üzere öncelikli olarak kurum ve kuruluşların veri tabanlarından derlenmiş, yürütülen saha çalışmalarında çeşitli düzeylerde mülakatlar ve gözlemler yapılarak birincil verilere ulaşılmaya çalışılmıştır.

Yerel paydaşların Bölge Planı hazırlığına katılımını sağlamak, ortak sorunlara hep birlikte çözüm aramak, paydaşlar tarafından planın sahiplenilmesini sağlamak ve bölgeye ilişkin ortak hedefleri belirlemek üzere katılımcı bir şekilde hazırlanan plan için hazırlık aşamasında bir paydaş analizi çalışması yürütülmüş, kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör, üniversite ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin görüş ve önerileri bir plan çerçevesinde alınmıştır. Bu kapsamda bölgedeki tüm ilçeler 1-2 günlük programlar dahilinde ziyaret edilmiş, paydaşlarla toplantılar ve yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatlar düzenlenmiştir.

Ayrıca il merkezlerinde tarım, turizm, madencilik, sanayi, su ürünleri, mermercilik, orman varlığı, sosyal yapı ve sivil toplum, kadın, girişimcilik ve yenilik temalı toplantılar gerçekleştirilmiş, sektördeki paydaşların sorun ve potansiyellere ilişkin görüş ve önerileri alınmıştır. Bölge illerinden Malatya ve Elazığ, seçilmiş cazibe merkezleri olmaları nedeniyle yenilikçilik ve teknoloji alanında daha ileri bir düzeydedirler. Bu illerde daha çok ileri teknolojilerin gelişmesine yardımcı olacak girişimcilik ve altyapı (fiziksel ve insan gücü) yatırım ve projeleri öncelik sahibi olmalıdır.

İkinci olarak çevreye zarar vermeyecek üretim yöntemleri ve teknolojileri geliştirilmesi gözetilmelidir, zira bölgenin kendine yeterliği tarıma konu kaynaklarının (toprak, hava, su) sanayi tarafından ihmal edilmemesine ve verimliliklerinin artırılmasına bağlıdır.

Malatya ve Elazığ için önemli bir diğer husus, bu illerde farklılaşmış ürünlerin üretimi için yapılacak (özellikle özel sektör tarafından) Ar-Ge çalışmalarına önem verilmesidir. Yenilikçilik alanında bölgedeki temel sorun fikir geliştirmek ve bu fikirleri gerçekleştirmek için fizibilite çalışmaları gerçekleştirebilmektir.

Bu amaçla, dünya ticaretindeki eğilimleri izleyip bölge girişimcisine iletebilecek ve yenilik fikirlerini geliştirebilecek “think-tank” benzeri bir ara yüze ihtiyaç vardır” şeklinde konuştu.

Toplantı sonrasında MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Av. İbrahim Gök Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri vekili Mesut ÖZTOP’a MÜSİAD yayınlardan oluşan bir çanta takdim etti.

Ajans23/Buşra KESKİN

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler