HABER

Döviz alım ihaleleri başlıyor

ANKARA (İHA) - Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, 22 Aralık'tan itibaren döviz alım ihalelerine yeniden başlanacağını belirterek, bu ihalelerde günlük miktarın 15 milyon dolar olacağını, opsiyonla birlikte söz konusu tutarın en fazla 45 milyon doları bulacağını söyledi.

Serdengeçti, Merkez Bankası'nda düzenlediği '2005 Para ve Kur Politikaları' başlıklı basın toplantısında önümüzdeki dönemde izlenecek olan para politikası genel çerçevesi hakkında bilgi verdi. 2005 Ocak ayından itibaren Para Politikası Kurulu'nun, enflasyondaki ve ekonomideki gelişmeleri değerlendirmek üzere düzenli olarak her ayın sekizinde, saat 15.00'te toplanacağını kaydeden Serdengeçti, bu toplantıdaki değerlendirmelerin ertesi işgünü saat 09.00'da ilan edileceğini bildirdi.

Para Politikası Kurulu'nun iki karar alma dönemi arasında kalan bir aylık süreçte meydana gelebilecek olağanüstü bir gelişme olmaması halinde kısa vadeli faizlerin sabit tutulacağının altını çizen Serdengeçti, Merkez Bankası'nın 2006 yılının başından itibaren de açık enflasyon hedeflemesine geçeceğini ifade etti. 2006 yılında resmi olarak enflasyon hedeflemesine geçilmesiyle beraber, faiz kararlarının Para Politikası Kurulu'nda oylanacağını ve toplantı özetinin yayınlanacağını ifade eden Serdengeçti, üç ayda bir yayınlanan bugünkü 'Para Politikası Raporu'nun yerini alacak Enflasyon Raporu'nda, enflasyon tahminlerinin niceliksel olarak açıklanacağını belirtti.

Öte yandan Serdengeçti, döviz alım ihaleleri için yıllık bir program açıklayacaklarını ve döviz likiditesinde olağanüstü farklılaşmalar görülmedikçe, bu programda bir değişikliğe gidilmeyeceğini dile getirdi. 22 Aralık'tan itibaren başlayacak olan döviz alım ihaleleri için, 2004 yılının kalan dönemi ve 2005 yılı için günlük tutarın 15 milyon ABD doları olarak belirlendiğini kaydeden Serdengeçti, 15 milyon ABD Doları ihale ve 30 milyon dolar opsiyon hakkı kullanımlarıyla olmak üzere günlük olarak alınacak döviz tutarının en fazla 45 milyon dolar olacağının altını çizdi. Serdengeçti, Türkiye'de iş günü olmasına rağmen, ABD'nin tatil olduğu günlerde ve yarım iş günlerinde ihale düzenlenmeyeceğini sözlerine ekledi. Merkez Bankası'nın büyük bir dışsal şok ya da öngörülemeyen olağanüstü gelişmeler olması halinde döviz alım ihalelerine geçici olarak ara verilebileceğini vurgulayan Serdengeçti, gerekli durumlarda piyasalara doğrudan müdahale edilebileceğine de temas etti. Döviz kurlarındaki oynaklıkların yakından takip edilmeye devam edileceğini ve kurlarda her iki yönde oluşabilecek aşırı oynaklık durumunda, piyasaya doğrudan müdahale edilebileceğini belirten Serdengeçti, "Burada iyi anlaşılması gereken hususun, oynaklık müdahalelerinin sadece geçmiş verilere bakılarak, mekanik bir şekilde yapılmadığı, aksine oluşan oynaklığın nedenlerinin Merkez Bankası'nca bütün yönleriyle değerlendirilerek, müdahale kararlarının alınmakta olduğudur" diye konuştu.

DOLAR DÜŞÜŞÜNE KARŞI ÖNLEM Merkez Bankası, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili olumlu gelişmeler neticesinde doların değer kaybetmesine karşı önlem olarak 27 Nisan'da ara verdiği döviz alım ihalelerine 22 Aralık'tan itibaren başlayacağını açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, düzenlediği basın toplantısında Merkez Bankası'nın Türkiye'nin AB'ye tam üyelik süreciyle hız kazanacak dolar düşüşüne karşı gardını aldığını bildirdi. AB'ye tam üyelik sürecinde meydana gelen olumlu gelişmelerin hem ters dolarizasyonu, hem de ödemeler dengesini olumlu biçimde etkileyeceğinin açık olduğunu belirten Serdengeçti, gelecek üç yıllık dönemde döviz arzının, talebe kıyasla giderek aratacağına dikkat çekti. Serdengeçti, 27 Nisan'da ara verilen döviz alım ihalelerine 22 Aralık'tan itibaren yeniden başlanacağını, bu ihalelerde günlük miktarın 15 milyon dolar olacağını, opsiyonla birlikte söz konusu tutarın en fazla 45 milyon doları bulacağını açıkladı.

Basın toplantısında likitide yönetimi konusunda da açıklamalarda bulunan Serdengeçti, 2004'ün ikinci yarısından itibaren, piyasadaki fazla likiditenin özellikle Hazine'nin Merkez Bankası'na olan itfa ve para tabanı artışı sonucu gittikçe azaldığını, Hazine'nin döviz cinsi net borç ödemelerinin de bu azalışı hızlandırdığını dile getirdi. 2004 yılı başında 8.8 katrilyon lira civarında olan piyasadaki fazla likiditenin 17 Aralık itibariyle 1.4 katrilyon lira düzeyine gerilediğinin altını çizen Serdengeçti, "Merkez Bankası'nca oluşturulan temel senaryoya göre, likiditedeki azalış sürecinin aşamalı olarak devam etmesi ve 2005 yılı ilk çeyreğinde eksi likidite hali ile karşılaşılması öngörülmektedir" şeklinde konuştu.

Serdengeçti, 2005 yılında piyasadaki likiditeyi, para tabanı artışı, Hazine'nin Merkez Barkası'na olan kupon ve ana para itfaları, Hazine hesaplarındaki artış ve Hazine'nin Türk Lirası borçlanarak gerçekleştireceği net döviz cinsi borç ödemelerinin azaltıcı yönde etkileyeceğini kaydetti. Serdengeçti ayrıca, 2005 yılında Merkez Bankası'nın döviz alımları ve zorunlu karşılıklara yapacağı faiz ödemelerinin ise likiditeyi artırıcı yönde etki yapacağının altını çizdi.

Serdengeçti, likidite sıkışıklığı ile mücadele etmek için Merkez Bankası'nın İMKB repo-ters repo pazarındaki işlemlerine likidite sıkışıklığı arttığı bir aşamada önceden duyurarak son vereceğini, bunun açıklanan likidite yönetim stratejisi dikkate alındığında söz konusu piyasa faiz oranlarında önemli bir dalgalanmaya yol açmasının beklenmediğini dile getirdi. Merkez Bankası bünyesindeki para piyasasında saat 10.00-12.00 ve 13.00-16.00 saatleri arasında gecelik vadede borçlanma ve borç verme faiz oranlarını ilan etmeye devam edeceklerini ifade eden Serdengeçti, "Gün içinde likiditenin sıkışması halinde bankalar limitleriyle sınırlı olmak üzere Merkez Bankası borç verme faiz oranından borçlanabilecekler. Likiditenin artması sonucu faizlerin düşmesi halinde ise limitsiz olarak Merkez Bankası'na borçlanma faiz oranından Türk Lirası depo yapabileceklerdir. Önümüzdeki dönemde mevcut durumda 4 puan olan borçlanma ve borç verme faiz aralığının yaklaşık 3 puan olması planlanmaktadır" şeklinde konuştu.

Açıklamasında, 16.00-16.30 saatleri arasındaki geç likidite penceresi uygulamasına da devam edileceğini, bankaların söz konusu saatler arasında Merkez Bankası'na teminat karşılığı olmak üzere limitsiz borçlanabileceğini ya da Merkez Bankası'na borç para verebileceklerini açıklayan Serdengeçti, "Mevcut durumda 4 puan olan, geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde Merkez Bankası borç verme faiz oranı ile gün içinde borç verme faiz oranının farkının aynı kalması, borçlanma faiz oranının da gün içindeki borçlanma faiz oranından mevcut durumda 15 puan olan farkının yaklaşık 5 puan olacak şekilde belirlenmesi planlanmaktadır" açıklamasında bulundu.
Serdengeçti, önümüzdeki dönemde zorunlu karşılık uygulamasında da değişikliğe gidileceğini sözlerine ekledi.

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Serdengeçti, 2005 yılı hedeflere karşı risklerin neler olduğu sorulduğunda, tarım ve enerjinin para politikalarının önünde her zaman için bir risk olduğunu, bunun yanında iç talep ve kiraların durumlarını da dikkatle izleyeceklerini söyledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler