HABER

Döviz büroları çıkış yolu arıyor

İZMİR (İHA) - İzmir Ticaret Odası'nı ziyaret eden döviz bürolarının sahipleri, enflasyon ve faizlerin düşmesi ile dövizin artık eskisi kadar talep görmediğini belirterek, işlerini sürdürmek için yeni finansal hizmetlere ihtiyaç duyduklarını söyledi.

İzmir Ticaret Odası'nda 49. Meslek Komitesi içinde yer alan döviz bürolarının temsilcilerinin İZTO'da düzenledikleri toplantıya, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Necip Kalkan ve oda yöneticileri katıldı. Başkan Ekrem Demirtaş, döviz bürolarının bir zamanlar iyi para kazanan ve ekonomiye iyi katkı sağlayan yerler olduğunu hatırlatarak, "Ancak şimdi ekonomi düzeldi ve dövize de talep azaldı. Dolayısıyla sizler sadece döviz alım satımı yaparak, iş yerlerinizin faaliyetlerini yürütemeyecek noktaya doğru gidiyorsunuz. Belki alternatif hizmetler vermeniz gerekebilir. Bu kapsamda elektrik, telefon gibi faturaların tahsilatı gibi kamu kurumlarının tahsilatları için sizlere yetki verilebilir. Bu konuda ne yapılabilir diye hep birlikte araştıralım. Biz oda olarak gerekli desteği verelim, gerekirse eğitim seminerleri düzenleyelim. Üyelerine Vadeli İşlem Borsası konusunda bir seminer verebiliriz" diye konuştu.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Necmi Çalışkan ise, İzmir'de 35 tane döviz bürosu bulunduğunu ifade ederek, "Eskiden ekonomik konjektür gereği çok iyi paralar kazandık ve buna bağlı olarak da ekonomiye katkı sağladık. Ama şimdi durum biraz değişti. Döviz bürolarımız artık eskisi gibi iş yapamıyor" dedi.
Odak Döviz firmasının sahibi olan İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Bilal Doğan ise döviz bürolarının sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdi. Doğan, döviz bürolarının yetişmiş insan gücüne ve sermayeye sahip olduğunu belirterek, "Dolayısıyla bizler İzmir'de kurulacak çok ortaklı şirketlerde ve özelleştirme projelerinde yer alabiliriz" dedi. Türkiye'de yaklaşık 800 döviz bürosu bulunduğunu kaydeden Doğan, özellikle turizm bölgelerinde ekonomiye büyük katkı sağladıklarını söyledi.

Bilal Doğan, "İzmir'e gelen turistlerinde bir şekilde döviz bürolarının yoğun olduğu Çankaya'ya da bırakılmasını istiyoruz. Turistler yanlarında fazla nakit taşımazlar, dolayısıyla kredi kartı ile nakit satmak istiyoruz. Buna imkan verecek bir düzenleme yapılması gerekiyor. Diğer önemli bir sorun ise bizler döviz bürosu kurarken 80 bin Euro teminat yatırıyoruz. Bizler bu paraların ekonomiye kazandırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu nakit teminat yerine gelişmiş ülkelerdeki gibi mektup teminatı verelim" diye konuştu.

Bilal Doğan, gelinen noktada döviz bürolarının finansal hizmetlerini artırması gerektiğini anlatarak, bu konuda Demirtaş'ın da önerdiği gibi elektrik, su, telefon gibi fatura tahsilatının bu anlamda bir alternatif olabileceğini söyledi. Doğan, ihracatçıların aldıkları ihracat bedelinin ancak yüzde 30'unu döviz bürolarına bozdurabildiklerini de belirterek, "İhracatçılar geri kalan yüzde 70'i bankalara bozduruyor. Oysa biz istiyoruz ki, ihracat bedelinin yüzde 100'ünü biz de bozdurabilelim. Bu konuda bizim vereceğimiz belgelerin, bankaların verdiği belgeler gibi kabul edilmesini talep ediyoruz" dedi.

En Çok Aranan Haberler