HABER

DPT: ''Hedef, güçlü sosyal güvenlik sistemi''

Ankara (AA)- Devletin sosyal güvenliğin finansmanına; sağlık sigortasını da kapsamak üzere, sigortalılar ve işverenlerin yükümlülüğünü azaltacak biçimde ve taraf olarak katılması gerektiği bildirildi.

Devlet Planlama Teşkilatı Sosyal Güvenlik Özel İhtisas Komisyonu tarafından hazırlanan rapora göre, sosyal güvenlik sistemi ve işleyişinin sosyal devlet ilkesi ve gelir dağılımı adaletini sağlayıcı yönde yapılandırılması gerekiyor. Bu öncelik çerçevesinde devletin sosyal güvenliğin finansmanına sağlık sigortasını da kapsamak üzere sigortalıların ve işverenlerin yükümlülüğünü azaltacak biçimde ve taraf olarak katılmasına ihtiyaç duyuluyor.

Sosyal güvenliğin finansmanına devletin katılımını primlere katılımın yanında bazı sosyal sigorta yardımlarının devlet tarafından finanse edilmesi şeklinde de olabiliyor. Devletin bir taraf olarak sosyal güvenliğin finansmanına katılması, finansman açıklarının kapatılma ihtiyacının dışında bir yükümlülük olarak kabul edilmeli. Yani devlet
taraf olarak sosyal sigortaların finansmanında yer alırken sosyal sigorta kuruluşlarında finansman açıkları doğarsa bu açıkları da kapatmalı.

Uygulanan ekonomik politikaların toplumsal etkileri gözetilerek sosyal politikalarla birlikte belirlenmesi önem arz ediyor. Bu amaca dönük olarak ekonomik ve sosyal konseyin daha etkin çalışması gerekiyor.Raporda, yaşlılık sigortası sistemini tamamlayıcı bir sistem olan bireysel emekliliği teşvik edici yasal desteklerin artırılması tavsiye ediliyor.

Türkiye'de bireysel emeklilik sistemine katılımın henüz istenen düzeyde olmadığından hareketle, katılımın daha yüksek oranda vergi iadeleri ve toplu katılım avantajları gibi destekleyici ek düzenlemelerle teşvik edilmesi gerekiyor.

-Özel sigortacılık-

Rapora göre, sistemin güçlenmesi ve sağlıklı işlemesi için özel sağlık sigortasının tamamlayıcı özelliği dikkate alınarak, özel sigortacılık teşvik edilmeli. Sosyal güvenliği tamamlayıcı sistemlerin teşviki hem sistemde nitelik bakımından gelişme yaratacak hem de toplam tasarrufların artmasına yardım ederek makroekonomik istikrarın sağlanmasına, kamunun borçlanma maliyetini düşürerek yatırımların artmasına, işsizlik ve yoksulluğun azaltılmasına hizmet edecek bir itici güç oluşturacak.

-Bütünleşmiş bir yapıya ihtiyaç var-

Sosyal Güvenlik Özel İhtisas Komisyonu Raporuna göre, kamu kaynağı kullanan dağınık yapıdaki sosyal yardım ve hizmet kurumları bütünleşmiş bir yapıda toplanmalı ve bu yapı içine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü de alınmalı. Böyle bir düzenleme kaynakların etkin ve verimli dağılımının sağlanmasıyla adaletli bir sosyal güvenlik sisteminin kurulması açısından zorunlu. Sosyal yardım ve sosyal hizmetlere yeterli kaynak tahsisi yapılması da raporda ele alınan diğer bir başlık. Özellikle toplumsal barışı tehdit eden sokak çocukları, tinerci çocuklar, uyuşturucu, kadınların bağımsız kimlik ve şiddet sorunlarının çözümü için uygun sosyal hizmet
kurumlarının nüfusu yoğun kentlerden başlayarak hızla açılmaları gerekiyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler