YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dpü Zoonozlar Uygulama Ve Araştırma Merkezi Hizmete Girdi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Zoonozlar Uygulama ve Araştırma Merkezi, törenle hizmete girdi.DPÜ Zoonozlar Uygulama ve...

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Zoonozlar Uygulama ve Araştırma Merkezi, törenle hizmete girdi.

DPÜ Zoonozlar Uygulama ve Araştırma Merkezi, törenle hizmete açıldı. Törene Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, Belediye Başkanı Mustafa İça, Rektör Prof.Dr.Ahmet Karaaslan, Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Osman Genç, Prof. Dr. Yunus Erdoğan, Prof.Dr. Kaan Erarslan, Doç.Dr.Anıl İça, İsmet Güral ve diğer hayırseverler katıldı.

Törende, Zoonozlar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin uygulama alanıyla ile ilgili bilgiler veren Doç.Dr. Anıl İça, zoonozlar veya zoonotik hastalıkların Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından doğal olarak omurgalı hayvanlardan geçen hastalıklar ve enfeksiyonlar olarak tanımlandığını söyledi.

Doç. Dr. Anıl İça, insanlara enfeksiyon geçiren hayvanların evcil hayvanlar olabileceği gibi yabani hayvanları da içerdiğini ifade ederek, enfeksiyonların insanlara bulaşma şeklinin ya hayvanlarla olan temaslarından ya da bir takım aracılar vasıtasıyla olduğunu belirtti.

Enfefsiyonu bulaştıranlardan en bilindik olanlarının keneler, sivrisinekler, bitler ve pireler olduğunu kaydeden Doç.Dr. Anıl İça, bunların hayvanlardan çeşitli enfeksiyon etkenlerini alıp insanlara nakledebildiklerini söyledi. Hayvansal gıdalar aracılığıyla da zoonoz hastalıklarının bulaşabildiğinin altını çizen Doç. Dr. Anıl İça, zoonozların dünyada gittikçe önemi artan hastalıklar grubunu oluşturduğunu ifade ederek, 200’ün üzerinde zoolojik hastalık tespit edildiğini kaydetti.

Zoonozlardan insanlara geçen hastalıklar ve enfeksiyonların yol açtıkları tehlikeler konusunda bilgiler aktaran Doç.Dr.Anıl İça, merkezde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını nakleden kene türlerine karşı aşı geliştirilmesi için çalışmalara başladıklarını bildirdi. Doç.Dr. Anıl İça, “Zoonoz hastalıklarıyla mücadele stratejileri geliştirilirken direkt etkene yönelik mücadele yapılmasının yanında bu etkenleri naleden aracılarla mücadele edilmesi de hastalıkla başa çıkılması noktasında çok önemli konu olarak karşılaşımıza çıkıyor. Eğer biz hastalığı nakleden aracıyı ortadan kaldırırsak doğal olarak hastalığı da ortadan kaldırmış olacağız. Bu stratejiden hareketle biz merkezimizde bu hastalığı nakleden kene türüne karşı aşı geliştirilmesi yönünde çalışmalarımıza başladık” dedi.

Üniversiteler arasında alanında ilk kurulan Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne sahip olduklarını belirten Doç. Dr. Anıl İça; Rektör Prof.Dr. Ahmet Karaaslan başta olmak üzere merkeze katkılarda bulunan İsmet Güral, Rasim Akdoğan, Ahmet Baş’a teşekkür etti. Kütahya’da bilimsel çalışmalara ve üniversiteye destek olacak başka hayırseverler olduğunu kaydeden İça, onların desteklerini beklediğini söyledi.

Rektör Prof.Dr. Ahmet Karaaslan ise, bu tür projelere her zaman destek verdiğini belirterek şunları söyledi:

"Doç.Dr. Anıl İça, böyle bir proje ile geldiğinde dedim ki, 'ilkleri yapalım, çözümlerimizi sunalım ve bu sadece ülkemizle sınırlı kalmasın, dünyada ses getirecek çözümlere imza atalım'. Bu proje böyle bir düşünceden doğdu. Üniversitemizin elindeki bütün imkanları kullanarak merkezimizi açılabilir hale getirdik.”

Açılışın ardından merkezi gezen protokole Doç. Dr. Anıl İça bilgi verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler