YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dpü'de Seramik Mühendisliği Bölümü'nün Adı Değişti

Kütahya'da, eğitim-öğretime 1994 yılında Dumpuınar Üniversitesi (DPÜ) Seramik Mühendisliği olarak başlayan bölüm, Malzeme Bilimi ve...

Dpü'de Seramik Mühendisliği Bölümü'nün Adı Değişti

Kütahya'da, eğitim-öğretime 1994 yılında Dumpuınar Üniversitesi (DPÜ) Seramik Mühendisliği olarak başlayan bölüm, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği’ne dönüştürüldü. 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren bu bölümü tercih edenler, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği eğitimine başlayarak 4 yıl sonra da Malzeme Bilimi ve Mühendisi olarak mezun olacaklar.

Kurulduğu günden bugüne 1000’e yakın Seramik Mühendisi mezun eden, yüksek lisans ve doktora eğitimi olan bölümün isim değişikliğinin nedenleri konusunda bilgiler veren Bölüm Başkanı Prof. Dr. İskender Işık, “Seramik biliminin ve uğraş alanlarının çok geniş kapsamlı olması maalesef ülkemizdeki Seramik Mühendisliği algılamasına tam olarak yansımadı. Gerçekte meslekleri malzeme biliminin çok önemli ve yaygın bir kolu olmasına rağmen, Seramik Mühendisi olarak mezun olan öğrencilerimizin bu algı nedeni ile iş başvurularında zaman zaman sıkıntılar yaşadıklarına şahit olduk. Dahası bazı kamu kurum ve kuruluşlarının verdiği bursların başvurularında Seramik Mühendisliğine yer verilmemesi, öğrencilerimizin, mezunlarımızın, bizi tercih etmek isteyen öğrencilerin motivasyonlarını bozuyordu. Her ne kadar biz bu konuyu çeşitli platformlarda ve ilgili makamlarda dile getirdik ise de, yerleşik anlayışları değiştirmek çok kolay olmuyordu.Daha öncede diğer iki üniversitedeki Seramik Mühendisliği Bölümleri isimlerini benzer nedenlerden Malzeme Bilimi ve Mühendisliği olarak değiştirmişlerdi. Başlıca yukarıdaki ana nedenlerin yanında hem öğrencilerimizin ve hem de öğretim üyelerimizin de bu yönde irade göstermeleri böyle bir isim değişikliğine ve yeniliğe gitmemize neden oldu. Bu değişiklik bölüm ders programlarına ve yapılanmasına da yansıdı” dedi.

"TEKNOLOJİ SÜREKLİ GELİŞİYOR

“İmalat ve teknolojik gelişimlerinin bütün alanlarında malzeme bilimi ve mühendisleri istihdam edilir.”

“Bu değişiklik bize yeni bir heyecan ve enerji verdi.” diyen Prof.Dr. İskender Işık, ürün, alet ve tesis yapımında kullanılan malzemelerin imalat ve teknolojik gelişimlerinin bütün alanlarında malzeme bilimi ve mühendislerinin gerekli olduğunun altını çizerek şu açıklamalarda bulundu: “Yeni Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü; minerallerin, seramiklerin, metallerin, polimerlerin, kompozitlerin, nanomalzemelerin, yarı iletkenler ve diğer elektronik malzemelerin elde edilmeleri, saflaştırılmaları, prosesleri, testleri ve değerlendirilmeleri ile uğraşır. Her ne kadar Malzeme Biliminin geçmişi binlerce yıl öncesine kadar uzanıyor olsa da, günümüz malzeme bilimi mühendisleri gelişmiş bilgisayar çipleri için yeni yarı iletkenler, hava yastığında giden tren yapımı için yeni süper iletkenler, biyolojik implantlar için kullanılan egzotik fiber kompozitler ve elektrik dönüşümü için karbon nanotüpler gibi yüksek teknoloji ürünleri geliştirmektedirler. Bazı malzeme mühendisleri ise, geleneksel ve ileri teknoloji seramik (kaplama malzemeleri, sağlık gereçleri, sofra ve mutfak gereçleri, tuğla ve kiremit, cam ürünleri, çini, çimento ve beton gibi metal, kompozit ve polimer malzeme üretimi metotlarının tasarım, üretim ve kontrolü ile uğraşır. Ürün, alet ve tesis yapımında kullanılan malzemelerin imalat ve teknolojik gelişimlerinin bütün alanlarında malzeme bilimi ve mühendisleri gerekir ve istihdam edilir” diye konuştu.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünü tercih edecek olan liseden mezun öğrencilerin matematik, kimya ve fiziğe ilgi duymaları gerektiğini hatırlatan Prof.Dr. İskender Işık, “Malzeme ile ilgili fabrikalar, mühendislik firmaları ve devlet kurumları ile kurulan ortak çalışma programları çerçevesinde öğrencilerimize burslar bulunması ve ücretli yaz işleri gibi çeşitli çalışma fırsatlarımız da mümkün olabilecektir. Üniversite içinde de kısmi çalışma ve bazı diğer burslarımız bulunmaktadır.”

"EĞİTİMLERİNİN BİR KISMINI YURT DIŞINDA SÜRDÜRECEKLER"

Dumlupınar Üniversitesi’nin sunduğu imkanlara da değinen Prof.Dr. İskender Işık, “Bizim mühendislik eğitimimizin temel yönlerinden biri teori ile pratiği birleştirme yeteneğidir. Bu amaçla öğrencilerimiz eğitim-öğretimlerinin bir kısmını anlaşmalı olduğumuz yurt dışındaki üniversitelerde veya yurt içindeki üniversitelerde sürdürebileceklerdir. Ayrıca çift anadal ve yatay geçiş imkânları da vardır. Bugüne kadar birçok öğrencimiz yukarıda bahsedilen bu imkânlardan yararlandılar” dedi.

Dumlupınar Üniversitesi’nin muhteşem kampüsü ve 44 bin öğrencisi ile Türkiye’de ve hatta yurt dışında haklı bir şöhrete sahip olduğunu ifade eden Işık şunları ifade etti:“ Bölümümüzün güçlü akademik kadrosu, gelişmiş laboratuar ve fiziksel imkânları bizlere öğrencilerimizin layık olduğu eğitim-öğretimi sunmakta büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bölümümüzün her öğrencisi kampüste yapılan öğrencilerimize yönelik mesleki, sosyal ve sportif aktivitelere de katılma imkânları bulacaklardır.”

"KÜTAHYA İMKANLARI BOL OLAN BİR ŞEHİR"

Kütahya’nın coğrafi konumu ve imkânları bakımından üniversite eğitimi için çok uygun ve elverişli şartlara sahip olduğuna işaret eden Prof.Dr. İskender Işık, “Seramik Başkenti olarak da bilinen şehrimiz, Batı Anadolu’da ulaşım bakımından önemli bir kavşak noktasındadır. Uçak, tren ve otobüs ile ulaşım mümkündür. Günlük hayat ve şehir içi ulaşımın kolay olması, öğrenci yaşantısını kolaylaştıran imkânların bolluğu, Kütahya halkının öğrencilere sevgi ve yardımseverlik duygusu ile yaklaşması bu şehri bir öğrenci şehri yapmıştır.”

Prof.Dr. İskender Işık, “Bizim hedefimiz en yüksek kalitede modern bir Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programı sağlayıp uygulamaktır. Biz ana malzeme sınıflarını kapsayan malzeme bilimi ve mühendisliğinin esaslarını öğretme ve uygulamanın çabası içinde olacağız. Öğrencilerimize en ileri teknolojiden en temel altyapıya kadar bütün uygulamaların araştırılması fırsatlarını sunacağız. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Lisans programının iki ana amacı olacaktır: 1) öğrencilerimizi sanayi veya diğer işyerlerinde gerekli olacak etkili bir performansla donatıp, mezuniyetleri için yeterli temel altyapıyı sağlamak, 2) bütün öğrencilerimiz için imkanlar sağlamak ve mezunlarımız ile de mükemmel ilişkiler kurmak. Bu öğrencilerimize hem sözlü ve hem de yazılı iletişim becerileri, problem çözme ve yaşam boyu öğrenme konusunda da temel mühendislik becerileri kazandıracaktır. Uygulama ve teori arasında dengeyi koruyup, profesyonel yaşamlarından önce iş imkânları (araştırma deneyimi ve staj) sağlamaya uğraşacağız. Mühendislik eğitimini tamamlayan öğrencilerimiz ulusal ve uluslararası benzer disiplin mezunları ile yarışabilecek. Mezunlarımızın önemli bir kısmı yüksek lisans programlarına güven içinde müracaat edebilecek, kendiişlerini kurabilecek, kamu veya özel sektörde iş bulabilecek” ifadelerini kullandı.

Dpü'de Seramik Mühendisliği Bölümü'nün Adı DeğiştiDpü'de Seramik Mühendisliği Bölümü'nün Adı DeğiştiDpü'de Seramik Mühendisliği Bölümü'nün Adı Değişti

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler