YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dr. Altınışık: Göz tansiyonu bebeklerde dahi görülebilir

Halk arasında "karasu" ya da "göz tansiyonu" olarak bilinen glokom hastalığının, kansızlığı olan veya kol...

Halk arasında "karasu" ya da "göz tansiyonu" olarak bilinen glokom hastalığının, kansızlığı olan veya kol tansiyonu düşük olanlarda sinsi bir şekilde ilerlediğini ifade eden Dr. Azmiye Altınışık, yaşlıların yanısıra bebek ve çocuklarda da görülebildiğine dikkati çekti. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Altınışık, kalıcı görme kaybı yaşanmaması için çocukların, bebeklerin ve bu tür hastaların dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Dünyada körlüğe sebep olan hastalıkların başlarında yer alan glokom, milyonlarca insanı etkiliyor. Göz içinde sürekli olarak yapılan sıvının gözü terketmesine direnç gelişmesi sonucu, göz içi basıncının artması ve görme sinirinin yavaş yavaş canlılığını yitirmesiyle görme yetisi kayboluyor. Dr. Altınışık, 40 yaşın üzerinde sık görülen glokomun en çok rastlanan tipinin "açık açılı" olduğunu belirtti. Oldukça yavaş ilerlediği için hastaların pet şikayeti olmadığını vurgulayarak, “Görme kaybı olduktan sonra geri dönülemediğinden erken tanı çok önemlidir.” dedi. Altınışık, glokomla ilgili şu bilgileri verdi: “Şiddetli göz ağrısı, bulanık görme, gözde kızarıklık, sulanma, hattâ bulantı ve kusmayla seyreden diğer glokom tipi ise dar açılı glokomdur. Acil tedavi gerektirir. Bulantı ve kusma olan hastalar, yanlışlıkla başka bölümlerde de değerlendirilir. Glokom, genellikle ileri yaşlarda görülse de bebeklik ve çocukluk çağlarında da ortaya çıkabilir. Gözlerde büyüme, sulanma, kızarıklık, ışık hassasiyeti izlenir. Böyle şikayetleri olan çocuklarda glokom olasılığı da akla getirilmelidir.”

Glokomun genellikle gözün yapı değişiklikleri sonucu göz içi basıncının artmasıyla oluştuğunu ancak basınç artmadan da ortaya çıkabilceğini belirten Azmiye Altınışık, “Kansızlığı olan, kol tansiyonu düşük veya periferik dolanımı düzensiz kişilerde de görme siniri hücreleri yeteri kadar beslenemeyeceği için yavaş yavaş, hiçbir şikayete yol açmadan ilerler. Bundan dolayı şüphelenilen hastaların çok dikkatli muayene edilmesi gerekir.” şeklinde kouştu. Glokomun kronik bir hastalık olduğunu, etkisinin ömür boyu sürdüğünü vurgulayan Dr. Altunışık, tedavinin tek yolunun düzenli göz muayene olduğunu dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler