YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dr. Çavuşoğlu: Kansere karşı korunmada pişirme teknikleri çok önemli

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Emel Üçgül Çavuşoğlu, her yemeğin pişirme tekniğinin farklı...

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Emel Üçgül Çavuşoğlu, her yemeğin pişirme tekniğinin farklı olduğunu, bu yöntemleri kullanarak kansere karşı tedbir alınabileceğini dile getirdi.
Kanser, Türkiye'de son yıllarda giderek artan ve ölüme neden olan hastalıklar arasında yer alıyor. Bireylerin yaşam biçimiyle ilgili özellikleri ve alışkanlıkları çok büyük önem taşıyor. Yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite ve hareketsiz yaşam, sigara ve alkol kullanımı, güneş ışınlarına yoğun olarak maruz kalınması ve stres gibi etmenler kanserin oluşmasına neden olan başlıca faktörler olarak sıralanıyor.
Uzmanlar, yanlış pişirme tekniklerinin de kansere zemin hazırladığını belirtiyor. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Emel Üçgül Çavuşoğlu, kansere karşı korunmada pişirme tekniklerinin çok önemli olduğunu söyledi.
Yemekleri pişirirken yağı yakmadan besine katılması gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Yağda kızartma ve doğrudan ateşte pişirme, mangalda pişirme gibi pişirme yöntemlerini kullanmayınız. Böyle pişirilen besinlerde hem besin ögesi ve vitamin kayıpları olmakta hem de bazı kanserojen maddeler oluşmaktadır. Yemeklerinizi haşlama, fırında pişirme ve buğulama gibi pişirme yöntemleri ile pişiriniz.” dedi.
Omega 3 yağ asitlerinin kalp damar hastalıkları ve kansere karşı koruyucu olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Bu yağ asitlerinin koruyucu etkilerinden faydalanabilmek için haftada 2–3 kez buğulama veya fırında pişirilmiş balık tüketiniz. Bu yağ asidini içeren, soya ve kanola yağı, soya fasulyesi, keten tohumu, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve semizotu gibi besinlere de mutlaka diyetinizde yer veriniz.” dedi.
Az yağlı etleri haşlama olarak tüketmenin faydalı olacağını belirten Çavuşoğlu, “Tavuk ve hindinin çok yağ içeren derisini tüketmeyin. Çok yağ içeren ve koruyucu katkı maddeleri içeren salam, sosis, sucuk, pastırma gibi işlenmiş et ürünlerinin tüketimlerini sınırlayınız.” ifadelerine yer verdi.
Etlerin ateşe çok yakın pişirilmesi durumunda kanserojen madde alımının olacağını kaydeden Çavuşoğlu, şu uyarılarda bulundu: “Et, tavuk, balık vb. yiyecekleri mangal, tütsüleme vb. yöntemlerle ateşe çok yakın tutarak pişirmeyiniz. Bu şekilde pişirilen etlerde hem protein ve vitamin kaybı olur hem de kanser yapıcı bazı maddelerin oluşumuna yol açar. Bu gruptaki yiyecekleri pişirirken ızgara, haşlama ve fırında pişirme yöntemlerini kullanınız.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler