YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dr. Demet İlhan Algın'dan Epilepsi Hastalığı Açıklaması

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Demet İlhan Algın, dünyada 50 milyon, Türkiye’de ise 800...

Dr. Demet İlhan Algın'dan Epilepsi Hastalığı Açıklaması

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Demet İlhan Algın, dünyada 50 milyon, Türkiye’de ise 800 bine yakın insanı pençesine alan epilepsi hastalığının, en sık görülen kronik hastalıklardan biri olduğu söyledi.

Dr. Algın yaptığı açıklamada, sara ya da tıpta kullanılan adıyla epilepsi hastalığının başlıca belirtisi, tekrarlayan nöbetler olması. Hastalık, erkek ve kadınlarda ırk ayrımı olmaksızın eşit olarak görülüyor. Epilepsi nöbetleri herhangi bir yaşta ortaya çıkabiliyor ama sıklıkla gençler ile en yaşlıları etkiliyor. Epilepsilerin çok sayıda değişik tipi mevcut. Bazı ağır epilepsi türleri zihinsel gelişimi etkilerken büyük bir kısmı herhangi bir iz bırakmadan kaybolabiliyor. Ancak bilinçsizlik ve toplum içindeki önyargılar, erken teşhis ve tedavi şansını azaltıyor" dedi.

Nöroloji Uzmanı Dr. Demet İlhan Algın Türkiye’de en sık görülen kronik hastalıklardan biri olan epilepsi hakkında bilgi verdi. Dr. Demet İlhan Algın epilepsiye neler sebeb oluyorla ilgili "Birçok durumda epilepsinin belli bir sebebi bulunamaz. Bazen de doğumsal beyin yapı bozuklukları, menenjit gibi infeksiyonlar, genetik hastalıklar, kafa travmaları epilepsiye yol açabilmektedir. Yaklaşık hastalarınl yüzde 65'inde her hangi bir sebeb bulunamamaktadır. Bazı epilepsi tipleri için ise kalıtsal geçiş söz konusudur, yani anne veya babada bu epilepsi tipi varsa çocukta da olma olasılığı yüksektir.

TANI YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Tanıda en önemli nokta geçirdiğiniz nöbeti çok iyi tarif etmenizdir. Bu epilepsiyle karışabilen birçok hastalığın dışlanmasına ve epilepsinin tipinin tayin edilmesinde çok önemli rol oynayacaktır. İyi bir tarif gereksiz bir sürü incelemeden de sizi kurtaracaktır. EEG beynin elektrik aktivitesini ölçmekte kullanılan güvenli ve ağrısız bir testtir. Bu işlem sırasında kafaya elektrotlar yapıştırılmakta ve bunlar kablo aracılığıyla EEG makinesine bağlanmaktadır. EEG beynin elektrik aktivitesinin normal olup olmadığını ve epilepsiye yol açaçak elekriksel bir odağın varlığını gösterir. Her zaman kesin bir sonuç alınamayabilir. Bazen normal insanlarda anormal sonuçlar çıkabildiği gibi epileptik hastalarda da normal sonuçlar alınabilir.

EEG sonuçlarına göre hastalara ek olarak beyin MR veya tomografi gibi görüntüleme yöntemleri, kan tahlilleri, psikolojik ve zeka gelişimini değerlendiren testler, bazı metabolik testler de istenebilir.

TEDAVİSİ VAR MI?

Nöbet riskini azaltmada en önemli yaşam biçiminin düzenlenmesidir. Nöbeti tetikleyen faktörlerden kaçınmak gereklidir. Bu sebeble hastalar aç kalmamalı, yeterli uyku uyumalı, çok fazla egzersiz yapmamalı, alkolden mümkün olduğunca kaçınmalıdır. Günümüzde epilepsi için kullanılan bir çok ilaç ve seçenek vardır. İlaç tedavisindeki amaç nöbet sayısını azaltmak ve mümkün olduğunca normal bir yaşam sürülmesini sağlamaktır. İlaç seçimi nöbetin tipine, hastanın yaşına ve diğer faktörlere bakılarak yapılır. İlaç başlandıktan sonra genellikle en az iki yıl süreyle ilaca devam edilir.İlaç tedavisine cevap vermeyen veya yeterli düzeyde nöbet kontrolü sağlanamayan hastalarda özel bir diyet programı, cerrahi yöntemler ve vagus sinir stimülasyonu denilen pil uygulaması da yapılabilmektedir" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler