YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dr. Geyik: Kaynağı belli olmayan hayvansal ürünleri tüketmeyin

Uz. Dr. Özlem Geyik, kaynatılmadan hazırlanan süt ve süt ürünleri tüketiminin toplumda enfeksiyonun en önemli...

Dr. Geyik: Kaynağı belli olmayan hayvansal ürünleri tüketmeyin

Uz. Dr. Özlem Geyik, kaynatılmadan hazırlanan süt ve süt ürünleri tüketiminin toplumda enfeksiyonun en önemli kaynağı olduğunu belirtti. Dr. Geyik, “Kaynağı belli olmayan ürünlerin tüketimi bruselloz hastalığına sebep vermektedir. Kaynağı belli olmayan ürünleri tüketmeyin.” dedi.
Dr. Geyik, kaynağı belli olmayan süt ve süt ürünleri ile hayvanlardan insanlara bulaşan bruselloz hastalığının esasında bir hayvan hastalığı olduğunu belirtti.
Hastalığın hayvanlardan insanlara kontamine süt ve süt ürünleri ile bulaşabileceğine işaret eden Geyik, hasta hayvanlarla ve diğer hayvansal ürünlerle de bulaştığının bilindiğini dile getirdi.
Hasta hayvanlardan elde edilen sütlerde bol miktarda brucella bakterisi olduğunu bildiren Geyik, bu sütlerden elde edilen tereyağı, taze peynir, krema ve dondurmanın enfeksiyonun bulaşmasında rol oynayan ürünlerin başında geldiğini söyledi.
Türkiye'de hastalığın görülme sıklığının yıllara göre azalmakla birlikte İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde yoğunlaştığına dikkat çeken Dr. Özlem Geyik, "Koyun, keçi, sığır, manda, köpek, çakal, sırtlan, kurt ve tilki gibi pek çok hayvan türünde gelişebilen bu hastalıkta, yine hayvancılıkla, sütçülükle uğraşan kişiler risk altındadır. Avcıların da bu hayvanlarla teması düşünüldüğünde risk grupları arasında olduklarını söyleyebiliriz." diye konuştu.
Dr. Geyik, halkın mutlaka dikkat etmesi gereken önemli noktalar olduğuna da değinerek, "Hastalığa hayvanların yakalanmaması için alınacak önlemlerin belki de en başında hayvanların düzenli olarak bruselloza karşı aşılatılması geliyor. Mutlaka uyarmam gereken bir konu da, etiket bilgileri bulunmayan, kaynağı belli olmayan ve güvenli yerlerde üretildiğinden emin olunmayan süt ve süt ürünleri, et ve et ürünlerinin tüketilmemesi konusudur." diye konuştu.
Halkın hazırladıkları peynirleri hemen tüketmelerinin hastalığa yol açan önemli bir etken olduğunu aktaran Geyik, şu uyarıları yaptı: "Mesela salamura peynirler en az 3 ay, yumuşak peynirler en az 6 ay bekletildikten sonra tüketilmelidir. Buna ek olarak, et ve et ürünleri yeterince pişirilmeden kesinlikle tüketilmemelidir. Tüm bunların yanı sıra hayvancılık işletmelerine kontrolsüz ve muayene edilmeyen hayvanlar sokulmamalıdır. Hasta hayvanların bulunduğu ahırlar, kullanılan alet ve ekipmanlar dezenfekte edilmeli, dezenfeksiyon işlemi periyodik olarak tekrarlanmalıdır. Hasta hayvanların sütleri kesinlikle tüketilmemeli, buzağılar emzirilmemeli kaynatılarak imha edilmelidir. Son olarak işletmesinde hastalıklı hayvan tespit edilen kişiler ile bakıcıları veya bulaş ihtimali olan kişiler sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Tüm bunlara dikkat edildiği takdirde hastalığın tehlikeli bir boyut alması engellenebilir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler