Yaprak KOÇER/SAMSUN, Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr.Mustafa Kasapoğlu, Ramazan Bayramı’nda ve sonrasında beslenmede dikkat edilmesi gereken konular hakkında vatandaşlara uyarılarda bulundu. Dr. Kasapoğlu, Ramazan ayı boyunca öğün sayısının azalması ile oluşan uzun süreli açlıklar ve fiziksel aktivitenin azalmasının, metabolizmadaki yavaşlamalara ve beslenme düzenindeki bir takım değişikliklere sebep olduğunu belirterek, “Bu nedenle ilk hedef bayramın birinci gününden itibaren yavaşlayan metabolizmamızı eski haline getirebilmek olmalıdır. Metabolizmayı hızlandırmak sadece 2-3 saat ara ile ufak öğünler tüketerek yeme sıklığını arttırmak ve egzersiz yapmakla mümkün olabilir. Ramazanın hemen ardından gelen bayram beraberinde ramazan boyunca özlemi çekilen besinlerin aşırı miktarda ve hızlı tüketilmesiyle mide ve bağırsak problemleri başta olmak üzere çeşitli sağlık problemlerini beraberinde getirmektedir. Bu süreçte aşırıya kaçmamak ve yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamak gerekmektedir" dedi.
Dr. Kasapoğlu, Bayram sabahlarının en önemli ritüellerinden birinin de tüm ailenin bir arada olduğu bayram kahvaltıları olduğunu belirterek "Ve bu kahvaltılarda genelde her zamankinden daha çok besin çeşitliliği söz konusudur. Genelde oldukça ağır yiyeceklerin yer aldığı kahvaltıda gün içinde yapılacak ev ziyaretlerinde tüketilecek ikramları dengelemek adına hafif ve sağlıklı alternatifler tercih edilmelidir. Kızartmalar, kavurmalar ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır" diye konuştu.
Dr. Kasapoğlu, bayramda hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine, daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar bulundurmak ve tüketmenin daha faydalı olacağını belirterek "İkramda bulunurken ise asitli içecekler, hazır meyve suları, şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran vb. içecekler sunulmalıdır. Ramazan süresince kişilerde sıvı alımı düşmektedir. Bu yüzden mutlaka bayram süresince ve sonrasında su ve asitsiz içecekler içilerek günlük sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. Sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su içilmelidir. Bayram ziyaretlerinde sebebi ile tüketimi artan çay kahve gibi kafein içeriği yüksek içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalı ve mümkünse ikram edilen çayın şekersiz ve açık tüketimi sağlanmalıdır" dedi.
Ramazan Bayramı’nda çocukların tükettikleri aşırı şeker ve şekerli ürünlerin diş sağlığı ve mide ve bağırsak sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Dr. Kasapoğlu, "Sürekli şeker tüketimi ile açlık duygusuna engel olduğu için sağlıklı ana yemekleri ve aralarda olması gereken sağlıklı atıştırmaları reddetmelerine sebep olmaktadır. Çocukların sadece ve sürekli şeker ve çikolata tüketimi yerine sütlü tatlı ve meyve yemeleri sağlanabilirse ve ana öğünler sonrasında şekerli yiyecekleri tüketmeleri konusunda anlaşmaya varılırsa daha sağlıklı beslenmeleri sağlanmış olur. Ayrıca Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı seklinde sürdürülmemelidir" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz