KADIN

Dr. Mehmet Öz'e göre tüketmeden önce bilmeniz gereken 5 sağlıksız gıda

Dr. Öz farkına varmadan tükettiğimiz 5 sağlıksız gıda hakkında insanları bilinçlendiriyor.

Dr. Mehmet Öz'e göre tüketmeden önce bilmeniz gereken 5 sağlıksız gıda

Dr. Mehmet Öz Amerika'da yaşayan ünlü doktorlarımızdan bir tanesi. Yaptığı binlerce televizyon programında sağlık ve beslenmeyle ilgili insanları bilinçlendirirken aynı zamanda kaliteli yaşamın sırlarını açıklıyor.
Dr. Öz sadece beslenmenin değil, düzenli spor ve uykunun da sağlıklı yaşam için gerekli olduğunun altını çiziyor.
Beslenmek bunların en başında gelirken, temiz ve sağlıklı beslenmenin bu aralar revaçta olduğunu her seferinde hatırlatırken şu 5 gıdaya dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor.

1. Şeker

Şeker invert şeker, fruktoz ve mısır şurubu da dahil olmak üzere pek çok takma adla kendini gizler. Rafine beyaz şeker hemen hemen her şeyde bulunan bir karbonhidrattır ve hemen hemen her yemekte, tatlıda ve içecekte bulunur. Farkına varmadan diyetimize ekstra kaloriler katarak, kek, hardal, süt, bebek maması ve ekmek gibi işlenmiş gıdalarda da bulunur. Organları ve dişleri etkilemesinden dolayı birçok hastalığa yol açar. Dr. Öz, şekerin yağlı veya lifli bir yiyecekle tüketildiğinde sisteme yayılmasında geciktirici etkisi olabileceğini belirtiyor. Tatlı olmasına rağmen, saf akçaağaç şurubu, bal, agave nektarı veya bir parça meyve evde tüketmeniz gereken alternatif şeker malzemelerinden.


2. Yüksek fruktozlu mısır şurubu
Yüksek fruktozlu mısır şurubu tüm gıdalar arasında en tehlikelilerinden biri. Etiketleri okumuyor ve ne yediğiniz konusunda gayret göstermiyorsanız, muhtemelen farkına varmadan bu tehlikeli karbonhidratı yiyip içiyorsunuz demektir. Meyve sularında, hazır meyve salatalarında, tatlılarda, ekmeklerde ve makarna soslarında farkına bile varmadan tükettiğimiz yüksek fruktozlu mısır şurubu sizi doyurmak yerine daha çok acıktırarak daha fazla yemek istemenize neden oluyor.

3. Beyaz un

Bakkal raflarında gördüğünüz beyaz unu hemen hemen her unlu yemeğimizde kullanıyoruz. Makarna, hazır ürünler, tahıl ve diğer işlenmiş yiyeceklerde de farkına varmadan bolca tüketiyoruz. Beyaz şeker gibi, işlenmiş beyaz un da zararlıdır çünkü besin maddeleri elimine edilmiştir. "İşlenmiş" hale geldiğinde, kimyasal maddeler, beyazlatıcılar ve diğer katkı maddeleri gibi zararlı şeyler tekrar ilave edilir bu nedenle her zaman yiyecek etiketinizi kontrol edin! Dr. Öz bunun yerine; lif ve besin maddelerinin hâlâ mevcut olduğu kepekli ya da tahıl unlarının alınmasını öneriyor.

4. Hayvansal doymuş yağlar

Hayvansal doymuş yağlar, yüksek kolesterol ve kalp rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunlar kuyruk yağı, don yağı, tereyağı, peynir ve süt yağı gibi yağlar şeklinde karşımıza çıkabilirler. Öz, bunlar yerine oda sıcaklığında soğuk preslenmiş zeytinyağı, hindistancevizi yağı, susam yağı gibi daha sağlıklı sebze bazlı seçeneklere geçilmesini öneriyor.

5. Trans yağlar

Trans yağların raf ömrünü uzatmak için genellikle bir yıla kadar hidrojen ilave edilir. Şimdi düşünün, eğer sürekli hidrojenlenmiş yağlarla veya trans yağlarla bir şeyler yiyorsanız, vücudunuzda bu yağların çözülmesi imkansızdır. Bu nedenle gıda etiketlerinizi trans yağdan arındırılmış mı diye kontrol edin.
Sağlıklı besin mağazaları veya büyük süpermarket zincirleri, bu katkı maddelerini içermeyen çok sayıda gıda seçeneğine sahiptir. İnsanlar çoğunlukla bu kurallara uymaya çalışırlar ancak zaten kendi yiyeceğinizi sıfırdan pişirmek otomatik olarak tüm bu riskleri ortadan kaldırır. Bu nedenle kendi yemeklerinizi, atıştırmalıklarınızı ve kendi içeceklerinizi yapmaktan çekinmeyin.

Kaynaklar: tiphero.com

En Çok Aranan Haberler