YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dr. Türkmen: Bilinçsiz Klima Kullanımı Boyun, Bel Ve Sırt Ağrılarını Arttırıyor

Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, bilinçsiz klima kullanımının...

Dr. Türkmen: Bilinçsiz Klima Kullanımı Boyun, Bel Ve Sırt Ağrılarını Arttırıyor

Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, bilinçsiz klima kullanımının boyun, bel ve sırt ağrısı şikâyetlerine sebep olduğunu söyledi. Sıcaklarda klima karşısında serinleyenleri dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyaran Türkmen, klima akımına maruz kalmanın çeşitli rahatsızlıkları da beraberinde getirdiğini belirtti.

Ramazan ayının yaza denk gelmesiyle aşırı sıcaklarda uzun süreli tutulan oruçlar sebebiyle klima kullanımının artmasının boyun, bel ve sırt ağrıları şikâyetleriyle doktora taşınanların sayısında artışlara sebep olduğunu dile getiren Dr. Türkmen, “Genel olarak aşırı güneşte kalmak ve terlemeden sonra klimalı ortamda bulunmak, kas kasılmasına bağlı ağrılarla ani boyun ya da bel tutulmasına neden oluyor. Klimalı ortamda fazla kalmak ve özellikle klimanın direkt olarak üzerimize doğru üflediği ortamlarda da ciddi boyun, sırt ve bel ağrıları oluşabiliyor. Ağrılar, sıcak ortamda terleyen boyun, sırt ve bazen bel bölgesinin aniden soğukla karşılaşması sonucunda meydana geliyor. Böyle bir durumda kasta bir kasılma, yani spazm oluşuyor. Kas spazmı tek başına ağrılı bir durum ama eğer buna bir boyun fıtığı, kireçlenme, skolyoz adı verilen omurga eğrilikleri ya da fibromiyalji hastalığı eşlik ediyorsa tutulmalar kaçınılmaz oluyor. Ayrıca boyun kaslarında gelişen spazm, gerilim tipi baş ağrısına neden oluyor. Yine hastanın migren tipi baş ağrısı varsa tekrarlayan boyun spazmı veya tutulması migren ataklarını tetikliyor. Atağın daha uzun, şiddetli geçmesine yol açıyor.” dedi.

Dayanılmaz boyun ve baş ağrısı, boyun tutukluğu, bazen kola yayılan ağrı, uyuşma, sırtta yanma şikâyetleri olanların, kronikleşmeden mutlaka bir hekime başvurması gerektiğini vurgulayan Türkmen, “Bu durumdan kaçınmanın en kolay yolu, klimalı ortamlarda dikkatli olmak ve özellikle havanın çok sıcak olduğu zamanlarda mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaktır. Eğer çıkmak zorunda kalırsak mutlaka şapka ve gözlük, yanısıra daha az terleten pamuklu ve ince giysiler tercih etmeliyiz. Masa başında uzun süreli oturmaktan kaçınmalı, masamızın ve oturduğumuz koltuğun ergonomik olarak uygun olup olmadığı konusunda yardım almalıyız. Monitör, çalışan kişinin tam karşısında ve kol uzunluğu mesafesinde olmalıdır. Ayaklar yerle tam temasta olmalı, otururken bel desteklenmelidir. Dik oturmaya özen gösterilmelidir. Oturuş pozisyonu sık sık değiştirilmelidir. Klima. yüzümüze ya da boyun ve sırtımıza direkt gelmemelidir. Klimalı ortamlarda ideal ısı, 22-23 derece olmalıdır. Arabada olduğumuzda da klimanın direkt olarak yüze ya da boyuna doğru yönlendirilmesi çok sakıncalıdır.” diye konuştu.

Eklem rahatsızlıkları olan kişilerde de sıcağın, bazen bu tip hava değişikliklerinden etkilenen ve eklemde bulunan sessiz algılayıcıları harekete geçirebileceğini anlatan Dr. Mehmet Beşir Türkmen, “Bu durum, eklemde ani alevlenmeyle giden ağrıları tetikleyebilir. Eklemlerinde iltihap romatizmal sorunları olan kişileri,n aşırı sıcakta kalmamaya daha çok özen göstermesi lazım.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler