Memorial Kayseri Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Arzu Yurci, doğurganlığı olumsuz etkileyen faktörlerin başında sigara, obezite, ileri yaş, kafein, çevresel zararlı maddeler, stres, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon olduğunu açıkladı. Yurci, kaynakçılık, fırıncılık gibi yüksek ısıya maruz kalınan mesleklerde çalışanlarda sperm sayısında azalmadan dolayı kısırlık oluşabildiğine dikkat çekti.
Sigaranın yumurtalıklar üzerindeki zararlı etkisinin kesin olarak ispatlandığını hatırlatan Dr. Yurci, “Zararın derecesi de sigara içme süresiyle doğru orantılıdır. Sigara içenlerde kısırlık riskinin topluma oranla 1,5 kat daha fazla görüldüğü yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Ayrıca sigaranın bir ila üç yıl erken menopoza girme ile ilişkili olduğu, yumurta gelişimi, yumurtlama, döllenme ve embriyonun erken gelişimi üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğu da bilinmektedir. Yardımcı üreme teknikleri ile tedavi sırasında sigara içenlere aynı sayıda embriyo transfer edildiğinde gebelik oranının yüzde 50 daha az olduğu görülmüştür. Sigara, erkeklerde mikroenjeksiyon (ICSI) ve tüp bebek (IVF) şansını daha da azaltmaktadır.” dedi.
Dr. Yurci, eğitim, kariyer planlaması, ekonomik nedenler ve evlilik anlayışındaki değişiklik gibi faktörler son 25 yılda kadınlarda ilk doğum yaşını arttırdığına dikkat çekti. Kısırlığın oluşumunda ileri yaş çok önemli bir risk oluşturduğunu ifade eden Yurci, doğurganlık 35 yaşa kadar artış gösterirken, bu yaştan sonra hızlı bir düşüş gösterdiğini ifade etti. Çocuk sahibi olmak isteyen kadınların buna dikkat etmesi uyarısında bulundu.
Obeziteninde sıkıntılar oluşturduğunu anlatan Dr. Yurci, “Obezite, kadınların yumurtalığına olumsuz etki eder ve bu da yumurtlamada sorun oluşturacağı gibi adet düzensizliği ve adet görememeye neden olabilir. Ayrıca düşük riskinde artış, yardımcı üreme tekniklerinde düşük gebelik oranları gibi sorunlara da sebep olarak doğurganlık şansını düşürmektedir. Erkeklerde ise, obezitenin sperm sayısı yüzde 20 düşürdüğü ve sperm kalitesini bozduğunu belirlenmiştir.” diye konuştu.
'YAŞAM ŞEKLİNİZİ DEĞİŞTİRİN'
Dr. Arzu Yurci, çevremizde sık rastlanan birçok kimyasal maddenin de doğurganlık, gebelik kayıpları ve özürlü bebek doğurma ile ilişkili olduğu ispatlandığını aktardı. Pestisit (tarım zehri) ve solventlere (temizlik malzemeleri, yağ çözücü maddeler, boya, boya çıkarıcılar, yapıştırıcılar ve kozmetik ürünler gibi) maruz kalmak sperm sayısını yüzde 40 azalttığına dikkat çekti. Kaynakçılık ve fırıncılık gibi yüksek ısıya maruz kalarak çalışmak sperm sayısında azalmaya neden olabileceğini belirtti. Çiftlerin, sigarayı bırakma, alkol almama, kafeini azaltma, stresle başa çıkma, kilo verme gibi önlemler alarak tedavi sonucuna olumlu yönde katkı sağlayabildiklerini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz