SAMSUN (İHA) - Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürü Halit Uzunkaya, ovaların sulanması projelerinin yıllardır aksamasının bütçe yapısından aynaklandığını belirtti.
DSİ 7. Bölge Müdürü Halit Uzunkaya, uluslararası ölçekte zikredilen Çarşamba ve Bafra ovalarının ekonomik sulama alanının 190 bin hektar olduğunu ancak bugüne kadar 11 bin hektarının sulanabildiğini söyleyerek, "Bu ovalarımızın sulanabilmesi için ödeneğe ihtiyacımız var" dedi. Özellikle Çarşamba Ovası'nda drenajın hat safhada olmasından dolayı büyük ürün kayıpları yaşandığına dikkat çeken Uzunkaya, çiftçinin bu yüzden taban araziye fındık ve kavak diktiğini ifade etti. Bafra ve Çarşamba Ovaları Sulama Projeleri'nin kendileri için çok büyük anlam taşıdığını dile getiren Uzunkaya, "Altınkaya Barajı 1986'da devreye girip su depolamaya başladı. O günden bugüne depolanmış bu suyu maalesef Bafra Ovası'na indiremedik. Ondan daha da önceleri devreye girmiş olan Hasanuğurlu ve Suatuğurlu barajlarının suyu da Çarşamba Ovası'nın işine yarar hale gelemedi" diye yakındı.
Bafra ve Çarşamba ovalarının uluslararası ölçekte zikredilen çok kıymetli ovalar olduğunu vurgulayan Uzunkaya, "Karadeniz'de ikinci bir örneği gösterilecek bu anlamda verimli ovalar yok. Maalesef ödenek yetersizliğinden dolayı sulama gecikti. Bu nedenle ovalarda yaşanan sorunlar var. Ürün deseninin değişmesi, ürün kayıplarının olması hep bu gecikmeden kaynaklanmakta" şeklinde konuştu.
Ödenekteki sıkıntının DSİ'nin bütçe yapısından kaynaklandığına işaret eden Uzunkaya, şunları söyledi:
"DSİ Genel Müdürlüğü'nün bütçesi 'tarım' ve 'enerji' olmak üzere 2 ayrı safhada değerlendiriliyor. Yani DSİ Genel Müdürlüğü kendi iradesiyle 'ben enerjiden alayım, bu sene tarıma aktarayım, daha önemli olan bunlardır' deme keyfiyetine sahip değil. Bunun için kanun gerekiyor. Dolayısıyla enerji hep ön planda tutuluyor. Çünkü Türkiye'nin daima enerjiye ihtiyacı var. Arz talep dengeleri dikkate alındığında Türkiye'yi enerji temin noktasında sıkıntıya sokacak kadar önemli açıklarımız meydana gelecek. Dolayısıyla ovalarımızın sulanamamasının nedeni paranın temininden kaynaklanmakta. Ancak son 3 yıldır mevcut programımıza ilave iş sokulmadığı için işler bitirilmeye çalışılıyor. Dolayısıyla projeler epey azaldı. Bu sayede Bafra ve Çarşamba ovalarının sulanması projeleri hızlandırılacak. Zira; Bafra Ovası'nda geçen sene 2.5 milyon YTL olan ödeneğin bu sene 8 milyon YTL'ye çıkmış olması buraya verilen önemi göstermektedir. 8 milyon YTL de proje için küçük bir rakam ama 2.5'tan 8'e çıkmış olması önemli bir gösterge. 2005'te Bafra'ya 5.5 milyon YTL ilave ödenek aldık. Ümit ediyorum 8 milyon YTL'yi, biz Bafra Ovası'nda 20 milyon YTL'ye çıkaracağız. Yani Bafra'da büyük atılım yapılacak."
Uzunkaya, Çarşamba Ovası'yla ilgili çalışmalarda kamulaştırma ödeneklerinin yetersizliğinden yakınırken, Bafra Ovası'nın ise sit alanı ve RAMSAR kapsamında bulunmasından dolayı büyük sıkıntılarla karşılaştıklarını sözlerine ekledi.