HABER

DSİ, santral ihalelerinde sıkıyönetim ilan etti

ANKARA (ANKA)- Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Su Kullanım Hakkı Anlaşması (SKHA) ile baraj ve hidroelektrik santralı kurma hakkı verdiği şirketlerden bazılarının suistimalde bulunduğu gerekçesiyle yeni önlemler aldı.

Şirketlerden 100 bin ile 1 milyon YTL arasında değişen oranlarda geçici teminat alınması kararı alan DSİ, teminat vermeyenlerin projelerini iptal edecek. DSİ, proje kopyalandığı şüphesi duyduğu dosyaları da adli mercilere gönderecek. Toplam 13 bin 500 MW kurulu güç için başvuru alan DSİ, geçici teminat verilmesi için son tarihi 30 Mart olarak belirledi. Ayrıca 30 Mart'tan sonra firmalarda yapılacak hisse devirleri kabul edilmeyerek, projeler iptal edilecek. Yasal sürede gerçekleştiremeyeceği anlaşılan projelerde de anlaşma tek taraflı olarak iptal edilecek.

915 projeye başvuru yapıldı

ANKA'nın ulaştığı, DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu'nun imzasını taşıyan, 6 Mart tarihli yazı, kapsamdaki firmalara gönderildi. 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde Su Kullanım Hakkı Anlaşması Yönetmeliği 2003 yılında yayımlanarak enerji yatırımlarında özel sektörün önünün açıldığı belirtilen yazıda, "Bugün gelinen noktada 915 projeye müracaat edilmiş ve toplam 13 bin 500 MW kurulu güce ulaşılmıştır. Kamu tarafından herhangi bir alım garantisi olmayan tamamen serbest piyasa ekonomisine dayanan sistem içerisinde Türk özel sektörünün göstermiş oldu yaklaşım takdire şayandır" denildi.

Yatırımda samimiyetsiz davranılıyor

Buna karşın bazı kötüye kullanmalar görüldüğünü ifade edilen yazıda, "Az da olsa uygulanan yöntemin bazı firmalarca ticari bir vasıta olarak kullanıldığı ve yatırımda samimiyetsiz davrandıklarına yönelik duyumlar alınmaktadır" ifadesine yer verildi. DSİ olarak bu tür davranışların, gerçek yatırımcının korunmasına istinaden, yok edilmesi gerektiği vurgulanan yazıda, "ivedilikle alınması zarureti hasıl olan" tedbirler olduğu bildirildi.

Teminat mektubu vermeyene iptal

30 Mart 2007 tarihine kadar tüm firmaların (SKHA imzalamamış olanlar) belirtilen miktarda teminat mektuplarını DSİ'ye sunacakları kaydedilen yazıda, "Aksi takdirde proje başvuruları iptal edilecektir" denildi. Geçici teminat tutarları 10 MW'a kadar olanlarda 100 bin YTL'den başlayıp, 201 ve üzeri MW kurulu güçlerde 1 milyon YTL'ye kadar çıkmak üzere kademeli olarak belirlendi.

Zamanında bitmeyene de iptal

30 Mart'tan sonra yapılacak firmalardaki hisse devir işlemlerinin de DSİ tarafından kabul edilmeyeceği bildirilen yazıda, "Aksi takdirde proje başvuruları iptal edilecektir" uyarısında bulunuldu. İş İlerleme Raporları'nın belirlenen süreler içerisinde DSİ Genel Müdürlüğü'ne teslim edileceği ifade edilen yazıda, "Yasal sürede gerçekleştiremeyeceği anlaşılan projelerde SKHA tek taraflı iptal edilecektir" denildi.

Kopya proje adli mercilere

Özellikle son günde başvuruda bulunanlar olmak üzere, başka bir başvuru dosyasından kopyalanmış şüphesi duyulan dosyaların adli mercilere incelenmesi için gönderileceği kaydedilen yazıda, Tüzel kişiler tarafından geliştirilerek müracaatı yapılan HES projelerinin ilk değerlendirilmesinin DSİ tarafından havza bazında yapılacağı ifade edilen yazıda, planlama çalışmasının tamamlanmasından sonra yapılacak başvuruların, diğer müracaatların da göz önünde bulundurularak değerlendirileceği anlatıldı.

Yeniden başvuruya açılacak

Başvuruların, uygun bulunmaları halinde ilgili tabloda yayınlanacağı, uygun bulunmaması halinde ise başvurunun iade edileceği vurgulanan yazıda, uygun bulunmayanların, DSİ çalışmasının tamamlanmasından sonra DSİ projesi olarak tablolarda yayınlanacağı ve diğer müracaatlara da açılacağı belirtildi.

2007 Uygulaması
Kurulu güç (MW) Geçici teminat tutarı (YTL)
0-10 100.000
11-25 200.000
26-50 300.000
51-75 400.000
76-100 500.000
101-200 750.000
201 ve üzeri 1.000.000

En Çok Aranan Haberler