Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürü Mevlüt Pehlivan, “Temmuz ve ağustos aylarında bu kadar taşkınlarla uğraşmamıza rağmen halen hem belediyeler hem de kurumlarımız maalesef dere yataklarına sanki bu olaylar hiç yaşanmamış gibi müdahale yapmaktadırlar. Bu konuda daha hassas hareket edilmeli” dedi.
DSİ’nin 2012 yılında Samsun’da yıllık yatırımlarının toplam 56 milyon TL olduğunu belirten DSİ 7. Bölge Müdürü Mevlüt Pehlivan, “Ayrıca küçük su işleri kapsamında da 7 milyon TL’de ödeneğimiz mevcuttur. 14 bin 279 hektar tarım alanının sulanması için 1991 yılında ihale edilen Bafra Ovası Sulaması 1. Kısım inşaatında 13 bin hektar sulamaya açılmıştır. Fiziki gerçekleşme yüzde 97 mertebesindedir. Bu yılki ödeneği 3 milyon 750 bin TL’dir. 2012 yılı itibari ile iş tümüyle ikmal edilecektir. 19 bin 122 hektar tarım alanının sulanması amacıyla 1996 yılında ihale edilen Bafra Ovası Sol Sahil Sulaması inşaatında fiziki gerçekleşme yüzde 30’dur. 2012 yılı ödeneği 25.2 milyon TL’sidir. Bafra Ovası Sol Sahil Sulaması’nda toplam sulamaya açılan alan bin 500 hektardır. Yıl sonuna kadar 3 bin hektar alana çıkarılacaktır. Bafra Ovası Sol Sahil Sulaması inşaatının bu yıldan itibaren 4 yıllık bir periyot içinde toplam 170 milyon TL ödenek tahsis edilmesi ile iş ikmal edilerek 19 bin 122 hektar tarım alanı sulamaya açılacaktır” dedi.
12 MİLYAR 505 MİLYAR METREKÜP SU POTANSİYELİ
Samsun ile ilgili genel bilgiler veren Pehlivan, “Samsun’un 2011 yılı verilerine göre 1 milyon 251 bin 729 nüfusu bulunmaktadır. 9 bin 579 yüzölçümü, yaklaşık 582 milim rakımı ve 735 milimetrede yıllık ortalama yağışı mevcuttur. İlimize il dışından giren su potansiyeli de 10 milyar 968 milyon metreküp sudur. İl içi katılımıyla beraber toplam 12 milyar 505 metreküp su potansiyeli vardır. DSİ’nin incelediği sulama alanları 160 bin hektardır. Bunun 80 bin hektarı Çarşamba Ovası, 40 bin hektar Bafra Ovası, 10 bin hektarı Vezirköprü, 4 bin hektarı Ladik Ovası ile beraber diğer işlerin küçük su sulama projelerimizdir. İlimizin enerji potansiyeli bin 352 megabayttır. 3 milyar 550 milyon kilovat saat de yıllık üretim potansiyelimiz vardır. Bunun yüzde 95’e yakın kısmı gerçekleşmiştir. Ayrıca şu anda özel sektör tarafından yapılan çalışmalar da devam etmektedir. Son 3 aylık zaman diliminde Yeşilırmak üzerinde Çarşamba HES özel sektörün yaptığı proje bitirilerek kurumumuz tarafından geçişi kabulü yapılmış ve işletmeye açılmıştır” diye konuştu.
223 MİLYON METREKÜP SU İÇME SUYUNA TAHSİS EDİLDİ
İçme suyu ve kullanma potansiyeli projelerinden bahseden Pehlivan, “Samsun Taşkelik Projesi, Alaçam ve Yakakent ilçeleri su temini projesinde çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca Terme, Salıpazarı, Ayvacık ve Çarşamba ilçelerine içme suyu temini projesinin teklifi DSİ Genel Müdürlüğü’ne yapılmıştır. Bu projenin ön inceleme aşamaları bitirilmiştir. Muhtemelen 2014 yılı içersinde temeli atılacaktır. Samsun’da 223 milyon metreküp su içme suyuna tahsis edilmiştir. Taşkın koruma tesisleri potansiyeli açısından baktığımızda il genelinde toplam 131 adet taşkın su koruma projemiz planlama, yatırım ve işletme aşamasındadır” şeklinde konuştu.
VEZİRKÖPRÜ DURUÇAY GÖLETİ VE SULAMA İKMALİ
Bafra Ovası sulaması projelerine önem verdiklerini ifade eden Pehlivan, “Kızılırmak ıslahı amacıyla yapılan seddelerin sağ ve sol sahilde eksik kalan toplam 9.5 kilometrelik bölümünde tamamlanması amacıyla 28 milyon TL keşif bedeli ile yatırım programı ve uygulama planında yer almaktadır. Enerji açığı nedeniyle Derbent Barajı’nın tam kapasiteyle çalıştığı dönemlerde, seddelerin eksik olduğu bölümlerdeki tarım arazileri ve yerleşim yerleri taşkına maruz kalmaktadır. Bu nedenle eksik kalan seddelerin tamamlanması gerekmektedir. Gölet inşaatı önceki yıllarda tamamlanarak su tutulmuştur. Sulama şebekesi tipi, klasik sistemden borulu sisteme dönüştürülmüş ve sulama alanı 800 hektar artırılarak 2 bin 128 hektar olarak revize edilmiştir. 2008 yılı ödeneği ile mevcut ihale kapsamındaki 750 hektar’lık bölümdeki çalışmalar tamamlanarak yatırım programından çıkarılmıştır. Bin 378 hektarlık bölümde proje çalışmaları tamamlanarak 2010 yılı içinde ihale edilmiştir. 2011 yılı ödeneği ile işin yüzde 80’i tamamlanmıştır. 2012 yılı ödeneği 1 milyon 300 bin TL olup bu ödenekle iş tamamen bitirilecektir” ifadelerini kullandı.
YILANLIDERE SEL KAPANI VE TAŞKIN TESİSLERİ REHABİLİTASYONU
Samsun’da yaşanan sel felaketinin ardından Yılanlıdere’ye yapılan sel kapanı hakkında da bilgiler veren Pehlivan, şöyle devam etti: “İşin ihalesi 27 Temmuz tarihinde yapılmış, 9 Ağustos tarihinde sözleşme imzalanmış ve 14 Ağustos tarihinde işe başlanılmıştır. Proje bedeli 750 bin TL’dir. Şu anda proje çalışmaları devam etmekte, bir taraftan da dolgu çalışmalarına başlanmış, müteahhit firma şantiyesini kurmuş ve tesislerini enerjilendirmiştir. Oradaki sedde ile ilgili çalışmalarına devam etmektedir. İşin kapsamında Yılanlıdere sel kapanının selden zarar gören bölümlerinin onarılması, TOKİ konutları önünde zarar gören taşkın tesislerinin yeniden yapılması bulunmaktadır. Sel kapanı dolgusu inşaatı ve TOKİ konutlarının önündeki taşkın tesisleri ile ilgili proje çalışmalarına devam edilmektedir. Kurumumuz temmuz ve ağustos ayında yaşanan sellerden sonra değişik 13 noktadaki tesislerinde ve dere yataklarında olan hasarları gidermek için 2 tane ihale gerçekleştirdik. Bir tanesi 23 ağustos tarihinde ihale edilerek işe başlanmıştır. Sözleşme bedelimiz 469 bin TL’dir. Proje kapsamında Salıpazarı ilçe merkezinde hasar gören 170 metrelik bir duvar, Ayvacık ilçesinde cami deresinde bin 20 metre istifli tahkimat yapılacak olup, Salıpazarı’ndaki duvar inşaatımız tamamlanmıştır. Ayvacık ilçesindeki işimiz ekim ayı sonuna kadar tamamlanacak. Yine bir diğer projemiz de, 3 Eylül tarihinde ihale edilerek projemiz başlamıştır. Proje bedelimiz 590 bin TL’dir. Salıpazarı ilçe merkezine 300 metre istifli tahkimat, Boloz ve Terme Çayı’na 770 metre istifli tahkimat, Terme ilçe merkezine 50 metre duvar, Atakum ilçesinde İncesu ve çakırlar deresinde hasar görenlerin ihalesidir. Terme ilçe merkezi aralık ayında bitecek olup, kalan diğer projeler kasım ayında tamamlanacaktır. Taşkın sonrası kurumumuz yaklaşık olarak 7.5 milyon TL’lik bir ihale gerçekleştirmiştir. Bunlarla ilgili ödeneklerimizde sağlanmıştır. Taşkın sonrası bize ulaşanlara makinemiz ile yetmeye çalıştık. Temmuz ve ağustos ayında bu kadar taşkınlarla uğraşmamıza rağmen halen hem belediyelerimizin hem de kurumlarımızın maalesef dere yataklarına sanki bu olaylar hiç yaşanmamış gibi müdahalesi yapılmaktadır. Bu konuda daha hassas hareket edilmelidir.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz