ANKARA (ANKA) – DSP'nin 17 Mayıs'ta yapılacak olağanüstü kurultayı öncesinde başkanlık yarışı kıran kırana sürüyor. DSP'nin kurucu genel başkanı Rahşan Ecevit'ten sonra DSP'li delegeler de, olağanüstü kurultayda, parti yönetiminin tamamının değişmesini istedi.
Ankara, İzmir, İstanbul, Bursa, Niğde, Giresun ve Antalya kurultay delegeleri ortak bir yazılı açıklama yaptı. Yazılı açıklamada, DSP yönetimi ve genel başkanlıktan istifa eden Zeki Sezer eleştirildi. DSP üst yönetiminin yerel seçimlerde başarılı olunamamasında büyük pay sahibi olduklarını belirterek, seçimlerin ardından Zeki Sezer'in genel başkanlıktan istifa etmesinin de yerinde bir davranış olduğu kaydedildi.
DSP üst yönetiminin, yerel seçimlerde ciddi propaganda çalışmaları yapmadığı ve başta İstanbul olmak üzere, belediye başkanlığı için gösterilen adaylarla ilgili olarak kendi fikirlerinin alınmadığı iddia edilen açıklamada, "Gelinen noktada Sezer'in alınan sonuçtan kendini sorumlu hissederek ve tekrar aday olmayacağını özenle belirterek istifa etmesi takdir edilen bir davranıştır. Ancak aynı sorumluluğu ve sonucu paylaşması beklenen parti meclisi üyelerinin görevlerinde kalmaya devam etmeleri örgüt tarafından kabul görmemektedir" denildi.
Açıklamada, yerel seçimler öncesi DSP Başkanlık Kurulu ve Parti Meclisi'nin, yerel seçimlere yönelik program geliştirilmesi ve modern yöntemlerle kampanya yürütülmesi yönünde herhangi bir çaba göstermedikleri ifade edildi. DSP'nin, yerel seçimlerde herhangi bir varlık gösterememiş olduğunu ve hak etmediği şekilde yüzde 2'lik dilimde kaldığını, bunun sorumlusunun da DSP üst yönetimi olduğu kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
"2004-2009 yılları arasında geçen 5 sene Türkiye'de bir parti için her şeyi yeni baştan kurup iktidara yürümeyi sağlayacak kadar uzun bir süredir. Seçmen sayısının artmasına rağmen, partinin oy oranının arttırılamaması DSP'de eylemsizlik, söylemsizlik ve fikirsizliğin egemen olduğu görüşünü doğrulamaktadır. 17 Mayıs 2009 günü yapılacak olağanüstü kurultay sadece bir genel başkanlık değişimine indirgenmek istenmektedir, ancak ihtiyaç parti yönetiminin tamamının değişmesi yönündedir. Bu nedenle DSP örgütünün belki de tarihinde ilk defa inisiyatifi ele alması zamanı gelmiştir."