CENEVRE (İHA) - Cenevre'de bir araya gelen Dünya Ticaret Örgütü temsilcileri, uluslararası ticaret kurallarının, yoksul ülkeler lehine esnetilmesini öngören çerçeve anlaşma üzerinde mutabakata varamadı.
Foreks'in BBC Türkçe Servisi'nde yer alan bilgilere dayandırdığı haberine göre, bu toplantıda, Aralık ayında Hong Kong'da bakanlar düzeyinde yapılacak zirve öncesinde en azından temel ilkeler üzerinde anlaşılması umuluyordu. 2001 yılında Doha'da başlatılan müzakereler, ticaret duvarlarının kaldırılmasını ve yoksul ülkelere yardımı öngörüyor. Ancak iki yıl önceki zirve, zengin ülkelerin tarım sübvansiyonlarından vazgeçmeme ısrarı nedeniyle, başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Dünkü toplantıda ortaya çıktı ki, iki yılda değişen pek bir şey yok. Tarım başlığı, müzakereleri tıkayan nokta olmaya devam ediyor.
Gelişmekte olan ülkeler, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nin, çiftçilerine yönelik destekte aşırı cömert davrandığı kanısında. Avrupa Birliği, bu konuda zaten büyük fedakarlık yaptığını savunuyor ve bu konuda biraz da Amerika'nın adım atmasını istiyor. Sonuçta düğüm, Cenevre'deki müzakerelerde de çözülemedi. Bu kilit konuda mutabakat sağlanmadığı sürece de, ticaret kurallarının esnetilmesi konusundaki diğer başlıklarda da ilerleme sağlanamıyor.
Dünya Ticaret Örgütü genel sekreteri Supaçayi Paniçpakdi yaptığı açıklamada, "Bu ay sonu için belirlediğimiz hedefe ulaşamamış olmamız gerçekten bir hayal kırıklığıdır" dedi.