DİYARBAKIR (ANKA)- Bağımsız adaylarla seçime girmeyi hedefleyen DTP, Diyarbakır'da yaptığı MYK toplantısıyla seçim komisyonu oluşturdu. Oluşturulan seçim komisyonu, bağımsız aday olmak için yapılacak başvuruları değerlendirmenin yanı sıra illerde gösterilecek adaylar için çalışmalar da yürütülecek.
Diyarbakır'da yapılan toplantıdaki konuşmalarda ağırlıklı olarak SHP-HEP birleşmesi sonrasında HEP kontenjanından seçilen milletvekilleriyle grup kurulamamasının nedenlerinin ağırlıklı olarak tartışıldığı öğrenilirken, yeni dönemde böyle bir hataya düşülmemesi yönünde prensip kararı da alındığı öğrenildi. Bu nedenle, her koşulda DTP'de kalacak adaylara öncelik verilmesi eğilimi ağır bastı.
Diyarbakır'da yapılan toplantıda 10 yıl cezaevinde yatan DEP milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan'ın yeniden aday gösterilmesi eğilimi ağır bastı. YSK'nın bu isimleri veto etmesine karşı da yedek bağımsızların devreye girip girmeyeceği merakla bekleniyor. DTP'de 4 DEP milletvekili ile birlikte DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk'un adaylıkları dışında diğer tüm adayların seçim komisyonu tarafından belirlenmesi bekleniyor. Ahmet Türk'ün Mardin'den aday gösterilmesi beklenirken, Aysel Tuğluk'un ise 2002 seçimlerinden aday gösterildiği Siirt yada Diyarbakır'da aday olması bekleniyor.
Ahmet Türk'ün aday olması durumunda DTP Genel Başkanlığı'ndan istifa etmesi ve yasa gereği DTP'nin 45 gün içerisinde seçime giderek genel başkan seçmesi bekleniyor. DTP olağanüstü Genel Kurulunun da 22 Temmuz seçimlerinden önce yapılması yasal bir zorunluluk.
Metropollerde güç birliği
DTP'nin bölge illerinin yanı sıra Adana ve Mersin'de kendi adaylarını göstereceği, Ankara, İstanbul, İzmir gibi kentlerde ise EMEP, SDP ve ÖDP ile birlikte aday belirlemek için görüşmelere başladığı biliniyor. EMEP ve SDP ile yoğunlaştırılan görüşmeler, SHP ve 10 Aralık Hareketi ile birlikte hareket etme kararı alan ÖDP'yle de yapılması bekleniyor. Fakat ÖDP'nin SHP ve 10 Aralık Hareketi ile birlikte CHP-DSP birleşmesi yönünde yapılan görüşmelere kilitlendiği de belirlendi.
DTP'nin EMEP, SDP, ÖDP, sosyal demokrat yapılanmalar ve sol çevreler ile birlikte metropollerde gösterilecek adaylardan isimleri telaffuz edilenler arasında ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, SDP Genel Başkanı Filiz Koçali, TTB Başkanı Prof.Dr. Gencay Gürsoy, Barış Girişiminden eski DSP milletvekili Prof.Dr. Cengiz Güleç ile 2002 seçimlerinde DEHAP'ın Mersin adayı olan ancak veto edilen İHD eski Başkanı Akın Birdal bulunuyor.
Bozlak yasaklı, Bakırhan'ın adaylığı belli değil
HADEP'in eski genel başkanı Murat Bozlak'ın partinin kapatılması nedeniyle siyasi yasağı bulunduğu gerekçesiyle aday olamayacağı 22 Temmuz seçimlerinde DEHAP Genel Başkanı olan Tuncer Bakırhan'ın aday olup olmayacağı ise bilinmiyor. Bakırhan Şubat ayında yapılan DTP Kongresi'nde sağlık gerekçesiyle yönetime girmemiş ve DTP Kongresinde bu tutumu tartışmalara neden olmuştu.
DTP'de hedef 30'u aşkın milletvekili çıkarmak
DTP'de geçmiş seçimlerinin analizinin yapıldığı "Mor Kitap" yayınlandı. DTP'nin bağımsız adaylarda kullanılmasına kesin gözüyle bakılan Mor Renkli kapak nedeniyle "Mor Kitap" adı verilen kitapta DTP'nin hangi kentlerde hangi formülasyonlarla kaç milletvekili çıkaracağına yer veriliyor. Genel Başkan Yardımcısı Osman Özçelik tarafından hazırlanan kitapta DTP'nin 37 bağımsız milletvekili çıkarabileceğine yer veriliyor.
DTP tarafından 28 Mart 2004 seçimleri öncesinde hazırlanan yerel seçim kitapçığında da 85'i aşkın belediyenin kazanılması öngörülürken bu sayı 55'te kaldı. Bu sayının 55'te kalmasının nedenleri arasında ise bölgede yoğunlaşan aşiretçilik ile çok sayıda aday adayının bulunduğu bölgelerde, aday tespitinin ardından bazı aday adaylarının küskünlük oluşması ile DYP, ANAP, CHP gibi partilerin seçmenlerinin AKP'yi tercih etmesi etkili oldu. Bu nedenle aşiretçilik ile yerel dengelerin önemli olduğu Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nin bazı kentlerinde DTP tarafından gösterilecek bağımsız adaylar aynı zamanda seçimin kaderini de belirleyecek.
Celal Doğan desteklenecek mi?
10 Aralık Hareketi, SHP ve Mustafa Sarıgül ile temasları bulunan Gaziantep eski Belediye Başkanı Celal Doğan'ın solda birlik sağlanamaması durumunda Gaziantep'ten bağımsız aday olması bekleniyor. Celal Doğan'ın DTP tarafından destelenip desteklenmeyeceği bilinmiyor fakat, DTP'nin kuruluş sürecinde Celal Doğan'ın DTP'nin başına getirilmesi tartışmaları yaşandığı da biliniyor.
DTP grubuna yasal engel çıkabilir
DTP içinde, Meclise girilmesiyle, tabanın sorununlarının çözülmesi arasında bir paralellik kurulması durumunda ve sorunun çözülmemesi sonucunda seçmende bir kırılma ve umutsuzluğun da yaşanabileceğine de dikkat çekiliyor. AKP ve CHP'den istifaların yoğunlaştığı dönemde SHP ve ANAP'ın Hazine yardımı almaması için CHP ile AKP yasal değişikliğe gitmişti. Yine bu dönem grup için gerekli 20 milletvekili sayısının yükseltilerek, ANAP'ın gurup kurmaması için CHP ve AKP kurmayları bir araya gelerek anlaşmış fakat daha sonra bu yasal düzenlemenin yapılmasından vazgeçilmişti. DTP'nin bağımsız aday yöntemiyle çok sayıda milletvekili çıkarmaması için oy pusulasıyla ilgili Anayasa değişikliğinin 430 oyla yapılması, DTP'nin mevcut grup kuracak sayıya ulaşması durumunda, bu partilerin yeniden bir araya gelerek grup kurma sayısını da değiştirebilecekleri ihtimalini diri tutuyor.
DTP'nin kazanmasına kesin gözüyle bakılan iller ve hedeflenen milletvekili sayıları ise şöyle: Adana (1), Mersin (1), Gaziantep (1), Şanlıurfa (2), Mardin (2), Şırnak (1), Batman (2), Siirt (1), Diyarbakır (4), Bingöl (1), Erzurum (1), Kars (1), Iğdır (1), Ağrı (1), Muş (1), Van (2), Hakkari (1), Adıyaman (1), İzmir (1), İstanbul 3 bölge (1). DTP'nin Muş ile Ağrı'da ikinci milletvekillini çıkarabilecek oy potansiyeline sahip bulunduğu da kaydediliyor. Yine Mor Kitap'a göre DTP tarafından sıkı çalışma yürütülmesi durumunda Ardahan, Elazığ, Antalya, Konya, Manisa, Aydın gibi kentler ile İstanbul, Ankara, İzmir'de EMEP, ÖDP, SDP ve bağımsız sol grupların desteğiyle milletvekili çıkarılması da mümkün görünüyor.