HABER

'DTP kapatılırsa, PKK mutlu olacak'

'DTP kapatılırsa, PKK mutlu olacak'

ANKARA (A.A) Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, "DTP kapatılırsa bundan terör örgütü PKK'nın
mutlu olacağını" söyledi.

Kanal 7'de yayımlanan "Başkent Kulisi" adlı programda soruları yanıtlayan Lagendijk, terörün ne anlama geldiği ve Türkiye'de olup bitenler konusunda Avrupa'da geçmişe göre önemli bir değişiklik olduğunu vurguladı.

Lagendijk, şu anda Kürtlerin önüne, demokrasi çerçevesi içinde kalmak suretiyle çeşitli hakları elde etme konusunda önemli bir fırsat çıktığını belirterek, "DTP meclise girmiştir ve böyle bir ortamda şiddete başvurma, silah kullanma konusunda hiçbir mazeret kalmamıştır" diye konuştu.

Irak'ın kuzeyine sınır ötesi bir operasyon olursa, Türkiye'nin başka sorunlarla karşılaşabileceğini bildiren Lagendijk, ancak böyle bir durumda AB'den negatif eleştirilerin çok sınırlı düzeyde olacağını ifade etti.

"DTP'yi destekliyorum, ama PKK'yı bütünüyle reddediyorum" diyen Lagendijk, DTP içinde siyasi bir çözüm istemeyen, PKK'yı güçlü bir şekilde destekleyenler bulunduğunu ve bunları sertlik yanlısı olarak tanımladığını, diğer yandan da soruna demokratik ve siyasi çözüm isteyen bir kanat da olduğunu bildirdi.Lagendijk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"PKK neden şimdi saldırıya geçti, çünkü onlar meseleye siyasi çözüm istemiyor. DTP'lilere 'Sakın meclise girmeyin, çünkü Türklere güvenilmez' diyorlar. Ahmet Türk'e 'PKK tarafından kendinizi sabote ettirmeyin' dedim. DTP kapatılırsa bundan kimin mutlu olacağını biliyorum. PKK, bundan mutlu olacaktır.

"DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'e, PKK'yla aralarına kesin bir çizgi koymalarını istediğini belirten Lagendijk, "size PKK tarafından da baskı Gördüklerini söylediler mi?" yönündeki bir soruya "Onlar bunu söylemiyorlar. Ama siyasi çözüm isteyen Kürtler var ve bunların içine Ahmet Türk'ü de dahil ediyorum. Ona ve arkadaşlarına hep şunu söyledim: 'PKK'yla aranıza mesafe koyun. Bunu yapamazsanız, partiniz PKK saldırılarının kurbanı olacaktır" karşılığını verdi, Terör örgütü PKK'yla mücadele edilirken iki şey yapılması gerektiğini, birincisinin, askeri yöntemler olduğunu belirten Lagendijk, "Bu konuda Avrupa'nın görüşü de söylediğim gibi net. Eğer hedefleri iyi belirler ve ona göre uygun bir operasyon yapılırsa, bunu kimse kınamayacak" dedi.

Diğer konunun ise, terörü ortaya çıkaran sorunların kaynağına inmek olduğunu belirten Lagendijk, bu konuda Türkiye'yle bazı ortak çalışmalar yapabileceklerini, ancak sorunun basit olmadığını kaydetti.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta, Türkiye'nin 301. maddeyi Avrupa ülkelerindeki örneklerden yola çıkarak yasalara aldığı sözlerinin hatırlatılması üzerine, Lagendijk şunları söyledi:

"Açıkçası, Sayın Başbakan'a büyük saygı duyuyorum, ama 301. maddenin Avrupa'dan aynı biçimde alındığı iddiası doğru değil. Bu konuda biz de
araştırma yaptık. Polonya, Fransa ve İtalya'da benzer düzenlemeler var. Türkiye'deki sorun, 'Türklüğe hakaret' ifadesinin istismara ve yanlış
yorumlamaya müsait olmasından kaynaklanıyor. Bizim talebimiz, bu ifadenin 301. maddeden çıkarılması yönünde."

Lagendijk, Türkiye'nin AB ile sürdürdüğü müzakerelerin 7 ila 10 yıl sürebileceğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler