Ankara (AA)- DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, "Birlikte mücadele edilerek kazanılan ülkemizde, Kürtlerin de var olduğu gerçekliği kabul edilerek ortak vatanda, ortak bayrak etrafında özgür yurttaşlar olarak Kürtlere yaşam hakkı tanınmalıdır" dedi.
DTP Grubu adına söz alan Kurtulan, Türkiye'nin 25 yıldır sorunu ortadan kaldırmak için askeri operasyonları sürdürdüğünü, ancak gelinen noktada sorunun ortadan kaldırılamadığını söyledi. Kurtulan, 1984'ten beri 4 Cumhurbaşkanı, 9 Başbakan, 7 Genelkurmay Başkanı değiştiğini, bunların hepsinin "sorunu çözeceğiz" demesine rağmen sorunun çözülemediğini ifade ederek, "Sonucu olmayan sınır ötesi operasyonlara yeniden 'evet' denmesi çözüm yolunu kapatmaktadır" dedi. Toplumsal sorunların demokratik çözümünü TBMM'de tartışarak, Misak-ı Milli esaslarına bağlı, anayasal demokratik ve çoğulcu anlayışla çözülmesinin doğru bir yöntem olacağını söyleyen Kurtulan, topluma kabul ettirilen 1982 Anayasasının, demokrasi ve özgürlükleri ortadan kaldıracak bir anlayışla hazırlandığını ileri sürdü.
1982 Anayasasının "Kürt gerçekliğinin inkarı olduğunu" iddia eden Kurtulan, Anayasanın egemen ideolojisine dokunmadan, siyasal, toplumsal, kültürel çoğulculuk temeline dayanan demokratik yapılanmaya veya demokratik ulusculuğa geçilemeyeceğini iddia etti. Kürt sorununa 24 yıldır çözüm bulunamadığını, sorununun sınır ötesi operasyonlarla çözülemeyeceğini savunan Kurtulan şöyle devam etti:
"Kürt sorunu içimizdeki bir sorundur; bir haklar sorunudur. Demokratik sistemlerde meclisler bu sorunları çözmek için vardır. Görmezlikten gelmek, topluma çare olarak militarizmi sunmak meclislerin işlevsizliğinin sonucudur. Türkiye'de yapılması gereken tezkere çıkarmak değil, ulus devletin demokratikleştirilmesi için sistemli bir çalışma başlatmaktır. Yeni bir anayasa ile katı merkeziyetçi devlet yapısı yerine, demokratik özerklik gibi idari ve siyasi bir reformla Kürt sorununu çatışmasız çözmek mümkündür.Birlikte mücadele edilerek kazanılan ülkemizde Kürtlerin de var olduğu gerçekliği kabul edilerek, ortak vatanda, ortak bayrak etrafında özgür yurttaşlar
olarak Kürtlere yaşam hakkı tanınmalıdır. Demokratik Cumhuriyete geçişi, süreç içerisinde üniter devlet yapısını ortadan kaldıracak bir tehdit olarak nitelendirmenin haklı görülür yanı yoktur. Aksine birlikteliği güçlendirir, çatışmaları önler. Kürt sorununun demokratik çözümünü sağlayabilir, bu ülkenin evlatlarını toprağa vermekten kurtarabiliriz."
"Ülkemizde yaşanan savaşın sorumlusu eril sistemdir" diyen Kurtulan, Meclisteki 50'ye yakın kadın milletvekillerine çatışmasız bir ortam sağlamaya çalışması gerektiğini söyledi.