ANKARA (İHA) - Dubai Prensi El Maktum'un İstanbul'da Dubai Towers yapmasıyla ilgili projeye Dışişleri Bakanlığı'nın Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlarının ilgili kanun gereği Türkiye'de taşınmaz edinemeyeceğini bildirmesi üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi proje değişikliğine gitti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, kamuoyunda uzun süredir tartışmalara yol açan Dubai Towers Projesi'nin imar yerini "turizm+ticarete" alanını çevirdi. Böylelikle proje Turizm Teşvik Yasası kapsamına girerek yasal yükümlülüklerinden kurtuldu. CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Dubai Prensi El Maktum'un şirketi olan Dubai International Properties (DIP) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında bir Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kurularak mülkiyeti belediyeye ait eski Levent otobüs garajının bir iş merkezine dönüştürülmesiyle ilgili TBMM Başkanlığı'na yazılı bir soru önergesi verdi. Önergeye, Dışişleri Bakanlığı, "Birleşik Arap Emirlikleri"nin (BAE), "5444 Sayılı Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Uyarınca Vatandaşları Taşınmaz Edinemeyen Ülkeler" arasında yer aldığını hatırlatarak, BAE devleti uyruğuna tabii Dubai Şeyhi El-Maktum'un ülkemizden taşınmaz edinemeyeceğini bildirdi.
Aynı soru önergesine İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ise söz konusu şirketin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yaptığı prensip anlaşması gereği Türkiye'den taşınmaz almayacağını, ortak kurulan şirketin yönetiminde bulunacağını ifade etti. Aksu, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi'nin kurulmasının ardından El Maktum'un şirketinin projeleri belirleme, şirket gayrimenkullerini işletme ve yönetimi, proje geliştirme ve yatırım fırsatlarının araştırılması konularında yetkili olacağını kaydetti.
CHP İzmir Milletvekili Karademir, söz konusu ortaklıkla ilgili çıkan haberlerin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Dubai Towers Projesi'yle ilgili imar değişikliğine gittiğini bildirdi. İmar planında "ticaret" olarak görülen yeri "turizm+ticaret" alanına çevrildiğini hatırlatan Karademir, böylelikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Dubai Şeyhi El-Maktum'a kıyak çektiğini iddia etti. Karademir, söz konusu değişiklikle projenin "karşılıklılığın aranmadığı ifade edilen 2634 sayılı Turizm Teşvik Yasası devreye konulmak suretiyle yapılmak istendiğini" dile getirdi. Karademir, bu durumun, Anayasa'nın 10. maddesindeki "eşitlik" ilkesine, 35. maddesindeki "mülkiyet hakkının toplum yararına aykırı kullanılamayacağı"na dair "mülkiyet hakkı" ile ilgili ilkelerine aykırı olduğunu belirterek şunları kaydetti:
"Yapılan uygulama, Sermaye Piyasası Kanunu'nun kamuya hesap verebilme, açıklık, toplumun bilgilendirilmesi ve etik kurallara da aykırıdır. Sermayenin bedelinin hangi mahkeme kararıyla ve kaç YTL olarak tespit edildiği ve bu bedelin, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin hangi kararıyla kabul edildiği kamuoyuna açıklanmıyor. Konuyu bağımsız yargıya taşıyacağına hatalı kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatmayan İçişleri Bakanı Aksu ve görevini kötüye kullanan kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacağım."