YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

DÜ’de kalp çarpıntısı soğutma yöntemiyle tedavi edildi

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (D.Ü)doktorları, kalp ritmi bozukluğunu soğutma yöntemiyle tedavi etti. Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim...

DÜ’de kalp çarpıntısı soğutma yöntemiyle tedavi edildi

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (D.Ü)doktorları, kalp ritmi bozukluğunu soğutma yöntemiyle tedavi etti. Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Elektrofizyoloji Ünitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yahya İslamoğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde söz konusu yöntemin ilk defa kullanıldığını söyledi. Soğutma yönteminden önce çarpıntıya neden olan bölgelerin ısıtılarak tedavi edildiğini kaydeden İslamoğlu, ''kriyobalon ablasyon'' yöntemiyle kalp ritmi bozukluklarının önüne geçmeye çalışacaklarını dile getirdi.
Normal bir kalbin dakikada 60 ila 90 arasında atış ritmi sağladığını söyleyen İslamoğlu, çarpıntılı hastalarda ise bu hızın dakikada 130 ile 160’lara kadar çıktığına dikkat çekti. Halk arasında kalp ritmi bozukluğunun en sık görülen hastalıklar arasında yer aldığını belirten İslamoğlu, “Kalp ritmi bozukluğu hastalığı hastaneye yatış nedenleri arasında da en başta yer alıyor. Kalp ritmi bozukluğu tedavisinde ömür boyu ilaç kullanmak kolay değildir. Bunu tedavi etmenin yolu da ritmi bozukluğunun önüne geçmek.” dedi.

“ESKİ YÖNTEMDE RİTİM BOZUKLUĞU ISITILARAK TEDAVİ EDİLİYORDU”
Ritim bozukluklarının eski uygulamalarda radyo dalgalarıyla sorunlu bölgenin 65 dereceye kadar yakılarak düzeltildiğini dile getiren İslamoğlu, bu yöntemin en korkutucu sonuçlarından birisinin beyne pıhtı atılmasıyla felç oluşumuna sebep olunabileceğini kaydetti. Ritim bozukluğunun tedavisi için kimi zaman şok gibi tehlikeli bir uygulamaya da başvurulduğunu ifade eden İslamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yeni bulunan ve Kryo-ablasyon adı verilen yöntemle sorunlu bölge eksi 40 ila 50 derece arasında dondurularak çarpıntı oluşumunu engelliyoruz. Dünyada 4 yıllık geçmişi olan bu yeni yöntemin eskiye göre tehlikesi daha düşüktür. Bu yöntemde beyne pıhtı atma riski yoktur."
İslamoglu, Yrd. Doç. Dr. Mesut Aydın ile birlikte yeni yöntemle bir günde 3 hastayı tedavi ettiklerini ifade etti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki hastaların batı illerine göç etmelerinin önüne geçileceğini aktaran İslamoğlu, oldukça pahalı olan bu yöntemin masraflarının SGK tarafından karşılandığı bilgisini de verdi.

ATRİYAL FİBRİLASYON NEDİR?
En sık görülen kalp ritim bozukluğu hastalığıdır. Kalbin üst bölümünden (kulakçık) kaynaklanan ve erişkin her 100 kişinin 3 yada 4'ünde hayatının bir bölümünde ortaya çıkan atriyal fibrilasyon, şiddetli çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve nadiren bayılmaya neden oluyor. Kalbin dakikada 300 bazen de 600’e kadar vurabiliyor. Atriyal fibrilyasyon uzun dönemde uygun şekilde tedavi edilmezse kalpte büyümeye, kalp yetersizliğine ve ölüme yol açabiliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler