YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dü'den 19 Mayıs Gençlik Bayramı İle İlgili Anket Çalışması

Dicle Üniversitesi'nce (DÜ) lise öğrencilerinin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın kutlanması konusunda...

Dü'den 19 Mayıs Gençlik Bayramı İle İlgili Anket Çalışması

Dicle Üniversitesi'nce (DÜ) lise öğrencilerinin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın kutlanması konusunda düşüncelerinin saptanması, beklentileri ve önerilerinin belirlenmesi konusunda anket yapıldı. 11 liseden 650 öğrenci arasında yapılan anket çalışmasına göre, öğrencilerin yüzde 53'ü 19 Mayıs kutlamalarına hiç katılmamışken, yüzde 42,7'si ise kutlamaları ilgi çekici bulmuyor.

DÜ Rektörlük binasında basın mensupları ile bir araya gelen Genel Sekreter Prof Dr. Sabri Eyigün, yapılan anket hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Eyigün, son günlerde Türkiye'nin gündeminde, 19 Mayıs kutlamaları çerçevesinde yapılan tartışmaların yer aldığını, Diyarbakır'da okuyan gençler bu konuda ne düşündüklerini öğrenmek için Diyarbakır Araştırmalar Merkezi olarak Diyarbakır'da 11 farklı lisede yaklaşık 650 öğrenciye birebir yüz yüze görüşülerek anket uygulaması yapıldığını söyledi. 9-10-11 ve 12. sınıflarla anketin yapıldığını belirten Eygiün, bu sınıfları almalarındaki amaçlarının kutlamalara daha çok bu sınıflardan gidilmesi olduğunu ifade etti. Ankettaki sorulardan örnekler veren Eyigün, "Öğrenciler hangi sıklıkla bu törenlere katılıyorlar, bunu sormuşuz, her yıl diyenler sadece yüzde 13.3, hiç katılmadım diyenler yüzde 53. burada şu ortaya çıkıyor, gençlere armağan ettiğimiz bayrama çok önem verdiğimiz bayramlara gençlerin yüzde kaçı katılıyor?" dedi.

GENÇLERİN YÜZDE 42,7'Sİ KUTLAMALARI İLGİ ÇEKİCİ BULMUYOR

19 Mayıs törenlerinin ilgi çekici olup olmadığını sorduklarını da aktana Eyigün, "Öğrencilerin yüzde 24'ü ilgi çekici bulduğunu, yüzde 33,3 kısmen ilgi çekici olduğunu, yüzde 42,7'sinin ise hiç ilgi çekici bulmadığı sonucu çıktı. 19 Mayıs törenlerinin mevcut kutlama biçiminin toplumsal bütünleşmeyi ortak inanç ve değerleri geliştirip geliştirmediği ile ilgili görüşlerini sorduk, yüzde 24,'ü evet geliştiriyor, yüzde 28'i kısmen geliştiriyor, yüzde 47'si ise hayır geliştirmiyor cevabını verdi. Kutlamaların derslerini engelleyip engellemediğini sorduk, bu da kamuoyunda tartışılan bir konuydu. Bunu da öğrencilere sorduk. Evet engelliyor diyenler 19.8, kısmen 17,5 hayır diyenler ise yüzde 62 oranında. Mevcut tören şeklinin kaldırılmasının bayramın önemini kaybedip kaybetmeyeceğine dair bir soruydu. Bu konuda kamuoyunda tartışılan bir konuydu. Eğer tören kısmı kaldırılırsa bayram önemini kaybeder mi diye, burada bizim için ilginç bir sonuç çıktı. Evet diyenler yüzde 37, kısmen önemini kaybeder diyenler yüzde 14, hayır diyenlerin oranı ise yüzde 48. bir diğer soru ise kutlamaların içeriğinin gençler tarafından belirlenmesi şeklindeydi. Bu konu da oldukça önemliydi. Yüzde 60'a yakını evet kutlamaların içeriğinin öğrenciler tarafından belirlenmesini kendilerine sorulması gerektiğini savundu. Kutlamaların stadyumun dışına çıkarılıp çıkarılmaması yönündeki sorumuza ise yüzde 41 oranında evet önemini kaybeder, yüzde 10 kısmen yüzde 50'ye yakını hayır stat dışına çıkarılması önemini kaybetmez şeklinde cevap verdi" diye konuştu.

"ÖĞRENCİLER 19 MAYIS BAYRAMI'NIN DEVAM ETMESİNİ İSTİYOR"

Sonuç olarak, bayrama aktif olarak katılanların sayısının çok az olduğunu dile getiren Eygün şunları söyledi:

"Öğrenciler 19 Mayıs Bayramı'nın devam etmesini istiyor ve yararına inanıyorlar. Öğrenciler, mevcut 19 Mayıs kutlamalarının şeklini ilgi çekici bulmuyor. Gençler kutlamalarda daha fazla inisiyatif sahibi olmak istiyor. 19 Mayıs törenlerinin mevcut şekliyle ortak toplumsal değerleri tam olarak yansıtmadığını düşünürken, resmi kutlama ağırlıklı tören istemiyorlar. Kutlamalara zorunlu bir görev olarak değil gönüllü olarak katılmaktan yanalar. 19 Mayıs törenlerinin mevcut şekliyle toplumsal birliğe tam olarak katkı sunmadığını düşünüyorlar. Araştırmanın sonuçlarına göre öğrencilerin yüzde 13,3'ü bu törenlere her yıl katıldığını düşündüğümüzde öğrencilere armağan edilen bayramda öğrencilerin çok az bulunduğunu ve katıldığını görmekteyiz. Çok az öğrenci katılıyor bu bizde hayal kırıklığı yarattı. Eğer tüm Türkiye'de böyleyse öğrencilerin yüzde 10'u bayrama katılıyorsa o zaman bayram kimin için sorusu akla gelebiliyor. Bu anlamda bayramlara yeni bir şekil bulunması gerekiyor. 19 Mayıs törenleri ortak değerleri tam olarak vermiyor. Kutlamalarda beğenmediğiniz üç etkinlikte öne çıkan ise yüzde 75'lik bir kısmın resmi törenlerin bulunması olarak cevap verdiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLER KUTLAMALARDA KÜRTÇE PARÇA ÇALINMASINI İSTİYOR

Öğrencilerin istekleri ve bulunmasını istemedikleri durumları da sıralayan Eyigün, "Öğrenciler, yapılan konuşmaları istemiyor. Resmi geçiş töreni ve resmi protokolün olmasını da istemiyorlar. Öğrenciler, statlara girilmesin, protokolde gençlere yer verilsin, çocukça gösteriler olmasın, resmiyetten arındırılsın, Kürtçe şarkılar söylensin, yemek şenlikleri olsun, bir hafta tatil olsun yarışmalar olsun, sanatçılar getirilsin, eğlence havası içinde okullar arası yarışmalar olmalı, tiyatro oynansın, kutlamalar sokaklara taşsın. Bu isteklere bakarak öğrencilerin gerçekten 19 Mayıs'ta eğlenmek istediklerini görebiliriz. Bu çalışmamızı tüm milli eğitim müdürlüklerine, Milli Eğitim Bakanlığı'na, Spor ve Gençlik Bakanlığı'na göndermek istiyorum bakın gençler bunu istiyorlar. Eğer bu bayramı gençler için yapmak istiyorsanız, gençlerin katılmasını istiyorsanız bu durama bakarak gençleri katamadıklarını söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler