Kış mevsimlerinin olmazsa olmazı çorbalar arasında gösterilen, pratik ve lezzetli düğün çorbası Anadolu’nun hemen hemen her yöresinde geçmişten günümüze kaşık kaşık içilen, lezzeti ve damakta kalan tadı ile öne çıkar. Kemikli et suyu içerdiği için sağlığa olan faydalarıyla da adından çok söz ettiren düğün çorbasını çok seveceksiniz! Etli düğün çorbası, terbiyeli düğün çorbası ve kolay düğün çorbası tariflerini aşağıdaki yazıda görebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Terbiyesi İçin Malzemeler
Üzeri İçin
Düğün çorbasının terbiyesinde bulunan un dolayısıyla çorbanın pişerken topaklanmasını önlemek ve kıvamını bulması için, pişirirken sık sık karıştırmaya özen gösterin. Düğün çorbasının en bilinen ve tüketilen hali; dana ya da kuzu eti katılarak, et suyuyla yapılır. Ancak arzu ederseniz çorbanızda kırmızı et yerine tavuk eti kullanabilir, çorbanızı tavuk suyuyla da pişirebilirsiniz.
Düğün çorbanız tüm lezzetiyle servis edilmeye hazır olduğuna göre artık çorbanızın üzeri için bir tavada eritilmiş tereyağını kırmızı pul biberle kavurabilirsiniz. Bunun dışında çorba kasesinin yanına baharatlı, çıtır çıtır minik ekmek krutonları da ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!
Eğer düğün çorbasını etsiz yapmak istiyorsanız aşağıda yer alan kolay düğün çorbası tarifini deneyebilirsiniz. Pratik ve kolay yapımıyla sofralarınıza besin değeri yüksek bir çorba yapabilirsiniz.
Üzeri İçin Sos
Geniş ve derin bir kap içerisinde; akından ayırdığınız yumurtayı, et bulyonu, taze sıkılmış yarım limon suyunu ve unu ekleyip, malzemelerin birbirini bulması için güzelce karıştırın.
Daha sonra bir litre su dolu tencereye karışımı ilave edin. Çorba suyu fokur fokur kaynayıncaya kadar karıştırın.
Kaynamak üzere olan çorbaya iki çay bardağı ölçüsündeki kuskusu ilave edin.
Kuskuslar da çorba içerisinde iyice yumuşadığı zaman tencerenin altını kapatabilirsiniz.
Etsiz düğün çorbası artık servise hazır! Afiyetler olsun!
En güzel düğün çorbası tarifi için bazı püf noktaları bulunur. Etsiz düğün çorbası içerisinde et olmadığı için, et ya da tavuk bulyon kullanılması çorbaya lezzet katar. Bu püf noktaları şöyle sıralanabilir:
Malzemelerin birbirini bulması ve iyi bir kıvamı tutturmak açısından etsiz düğün çorbasını kısık ateşte pişirin.
Çorba terbiyesinin pişirirken topaklanmaması ve birbirini bulması için, terbiyeyi yavaş yavaş ilave edip, sık sık karıştırın.
Terbiyenin içinde süzme yoğurt olduğu için çorbanın çok fazla kaynamamasına dikkat edin.
İçeriğinde yoğurt olduğu için, yoğurdun kaynaması çorbanın yapısını bozabilir.
Evinizde bulunan bayat ekmekleri, küçük kareler halinde kesip tavada baharatla kavurup, kıtır kıtır ekmek krutonlar elde edebilirsiniz. Ekmek krutonları çorba kaselerinin üzerine ilave edebilirsiniz. Bunun dışında da yine bir tava içerisinde margarin ya da tereyağı, pul biberle kavurup çorbanızın üzerinde gezdirebilirsiniz. Taze nane yapraklarıyla da süsleyip, servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
İçeriğinde kemik suyu, kuzu ya da dana gerdan eti, yumurta ve yoğurt bulunduğu için düğün çorbasının sağlığa faydalı olduğu biliniyor. Bu açıdan besin değeri yüksek olan düğün çorbasının kalori miktarı da merak konusu. Küçük porsiyondaki (100 gram) bir kase etli düğün çorbasının içeriğinde yaklaşık olarak 70 kalori bulunuyor.