Ne ararsanız var Hint düğünlerinde. Belki çok farklı tarzda kuralları vardır ama size genelgeçer ilginçlikleri aktaracağız. Hindistan için en iyi tanımlama ise “The amazing circus called India” yani "Muhteşem bir sirk: Hindistan" diye yapılabilir.
Hindistan yeraltı zenginliği nedeniyle bir çok ülkenin sömürgesi durumuna gelmiştir. Ülkede Hindu, Hıristiyan, Müslüman gibi dini baskılar altında kalmıştır Bu nedenledir ki çeşitli etnik grupların bir araya geldiği bu ülkede evlilik gelenekleri de diğer ülkelere göre çok farklı ve zengin oluyor. Delhi-Agra-Jaipur adlı üç kent tam bir kültür karmasındadır. Gördüğünüz her şey size ilginç gelebilir.
Hindistan'da evlilik farklı farklı düğün gelenekleri düzenleniyor. Bunlardan biri ise ülkede yaşayan zengin ailelerin düğünleri çok şatafatlı oluyor.
Ülkede evlilikler genelde dinler çatısı altında oluyor. Kısacası evlilikte dinlerin baskısı yüksek Bazı aileler, çocuklarını evlendirmeden önce astroloji falına baktırıyor Hint astrolojisinde Navamsa adı verilen evlilik haritası var. Bu harita doğum horoskoptaki gezegenlerin güçlerini anlamada başvuru haritası görevini üstleniyor.
Evlenecek olan gençlerin haritaları bu yöntemle kontrol edilerek ileride çıkacak olan sorun baştan görülür. Bu duruma göre evlenmelerine karar verilir. Hindistan da evlilik öncesinde bu olay yaygın bir biçimde kullanılır.
Hindistan'da evlenecek çiftlerden damat gelinin giyeceği kıyafetten sorumlu olduğu için gelinin giydiği günlük kıyafetin haricinde geline uygun olacak kıyafetleri hazırlatır. Gelin; beyaz gelinlik yerine, sarı denilen özel bir giysi giyer. Gelin evlilik törenine gelirken üzerine gündelik kıyafetler takar ve törenden sonra kocasının kendisi için hazırlattığı kıyafeti giyer.
Bazı Hıristiyan kökenli zengin Hindu aileleri gelin arabasını çiçeklerle süslerler ve daha sonra arabanın önüne yine çiçeklerle süslenmiş dev bir haç koyarlar. Gamalı haçın ortasına da 4 nokta koyarlar. "Svastika" denilen bu haçın 6 bin yıl kadar önce Batı Asya'da ortaya çıktığı ve daha sonrada Hindistan'a geldiği ileri sürülüyor. Bu haçın, Svastika Sarıskritçe'de "Mutlu hayat" anlamına geliyormuş.
Gelin ve yakın çevreleri kınaya benzer bir boya ile elleri ve ayakları ince ince desenlerle süslenir. Daha sonra damat ve gelin Hint müziğiyle kendi evlerine gönderilir. Bu arada Hindistan'da drahomanın da hayli yaygın halde olduğu belirtiliyor. Drahoma yüzünden çocukların oğlan olması için dua ettikleri ifade ediliyor. Ülkede bu nedenledir ki terk edilen çocukların çoğu kız olduğu görülebiliyor. Kız ailesi, kızın bakire çıkmaması gibi durumlarda erkek ailesi bir de "evlilik sonrası drahoması" talebinde bulunabiliyor.
Bunun dışında ise Hint düğünlerinde hadımlar diye bir grup var. Bunlar hadım edilmiş evsizlerden oluşuyor. Düğün olduğu zaman gelip alkışlıyorlar. Eğer para vermezseniz üzerlerindekileri çıkarıp orada öylece çıplak kalıyorlar. Dolayısıyla gitsinler ve çıplak kalmasınlar diye para veriyorsunuz.
Hindistan gerçekten çok ilginç bir ülke... Gazetelere verilen evlenme ilânlarına bir göz atıvermek bile yeterli olabilir. Bu ilginçliğin düzeyini kavrayabilmek için: "Şu kastın evlenme yaşına gelmiş olan kız ve erkekleri şu kapalı salonda, şu gün toplansınlar".
Dört ana kastın bölünmüş olduğu yaklaşık üç bin alt-kasttan birinin, evlilik çağına gelmiş binlerce üyesi bu gazete ilânıyla birlikte bir kapalı salonda toplaşıp birbirlerinin dest-i izdivacına talip oluveriyorlar.