Dukan diyetini bu kadar ünlü yapan herhalde hemen sonuç vermesi ve kalıcı olması olması olabilir. 4 aşamadan oluşan Dukan Diyeti kilo hedeflerine ulaşmak isteyen ve başarılı bir şekilde kilo veren kişiler tarafından gerçekçi bir yöntem olarak benimsendi. İşte Pierre Dukan'ın hayatımıza soktuğu Dukan Diyeti hakkında tüm bilinmesi gerekenleri haberimizde topladık. Her diyette olduğu gibi Dukan Diyetinde de kararlı ve istekli olmak ön plandadır. Dukan Diyeti de son zamanların en ünlü diyetlerinden. Peki her yaz öncesi tekrar gündeme gelen Dukan Diyeti neleri yasaklıyor, neleri tüketmeye izin veriyor. İşte Atak, Seyir, Güçlendirme ve Koruma evrelerinden oluşan Dukan diyeti listesi ve kuralları... Dukan diyeti, gerçek bir verimlilik için 4 evreli sert ve yapılandırılmış bir yaklaşım sunan ilk diyettir. 2 Evre zayıflamak, iki evre ise İdeal Kilo'yu koruyup sabit kılmak için.
BUNU EKMEKSİZ GÖMERİM DİYECEĞİNİZ 10 KÖFTE TARİFİ
Atak evresi: Hızlı ve motive edici bir kilo kaybı
Zayıflamayı kamçılayacak doğal proteinlerle zengin 72 besin.
Seyir evresi: İdeal Kilo 'ya aşamalı bir şekilde ulaşmak
SP (Saf Proteinler) ve PS (Protein ve Sebze) günlerinin dönüşümlü olarak kullanılmasının yanı sıra tavsiye edilen 28 sebzenin dahil edilmesiyle birlikte ilerler.
Güçlendirme evresi: yeniden kilo almayı engellemek için vücudun eğitilmesi.
Enerjisi daha yüksek besinlerin aşamalı olarak eklenmesi ve kutlama öğünleri. Perşembe günleri SP (Saf Protein) geriye dönüşleri engellemek için gerektiği durumlarda İdeal Kilo'nun her hafta ayarlanmasına yardım eder.
Güçlendirme evresi 100 izinli besin (proteinler ve sebzeler) listesini ve bunlara haftada 1 kez eklenecek 1 porsiyon kuzu eti ve rosto içerir.
Bu temel üzerine aşağıdaki besinler zamanla artarak eklenir.
Güçlendirmenin ilk yarısındaki eklemeler
Günde 1 porsiyon meyve (Muz, üzüm, incir ve kiraz hariç)
Günde 2 dilim kepekli ekmek
30 gr Kars gravyeri
Haftada 220gr'lık 1 porsiyon nişastalı besin
Haftada 1 kez kutlama yemeği (Kutlama öğünü = Aperatif (şarap vb...), başlangıç, ana yemek, bir porsiyon peynir ya da tatlı içeren serbest bir öğün. Tek kısıtlama her tabaktan sadece bir porsiyon almaktır.)
Güçlendirmenin ikinci yarısındaki eklemeler
Günde 2 porsiyon meyve (Muz, üzüm, incir ve kiraz hariç)
Günde 2 dilim kepekli ekmek
30 gr Kars gravyeri
Haftada 220gr'lık 2 porsiyon nişastalı besin
Haftada 2 kez kutlama yemeği (Kutlama öğünü = Aperatif (şarap vb...), başlangıç, ana yemek, bir porsiyon peynir ya da tatlı içeren serbest bir öğün. Tek kısıtlama her tabaktan sadece bir porsiyon almaktır.)
Koruma evresi : Hayat boyu uyulacak 3 basit kural ile özgürce beslenme
• Perşembe günleri SP: haftada 1 gün sadece doğal proteinler
• Günde 20 dakika yürüyüş ve asansör kullanımına son
• Günde 3 kaşık yulaf kepeği
Kontrollü özgürlüğü ilke edinin: yasaksız besinlerden yediğiniz sürece ne kadar yediğinizi hesaplamaya gerek yok. Dukan diyetinin güçlü olmasının sebebi, temelinde istendiği kadar yenebilen 100 izinli besini içermesi: 72 saf protein, balık, kırmızı et, deniz ürünleri, bitkisel proteinler, yağsız süt ürünleri ve destek olarak 28 sebze.
Dukan metodunun temel besinini de unutmayalım: Yulaf kepeği.
Bolluğun olduğu bir diyet doğal olmaz, katlanması zor ve çoğunlukla başarısızdır. Dukan metodu, tarım ve hayvancılıkla uğraşan ilk insanların tükettiği, insanlığın temelindeki besinlerde doğal bir zayıflama sunuyor.
Fiziksel aktivite: olmazsa olmaz
Fiziksel aktivite, metodun her evresinde yer alır ve herkesin uygulaması gerekir. En azından her gün yürüyüş yapılması gerekir. Seçiminize bağlı diğer aktiviteler de tavsiye edilir: aerobik, bisiklet, yüzme, dans, fitness, vs. Önemli olan hareket etmek.
Fiziksel aktivite, enerji harcanmasını arttırır, yağ depolarını eritir, güç verir ve cilde destek olur.
Dukan metodu: 35 yıl süren yenilenme
Pierre Dukan aşırı kilo ve var olan metodların işlevsizliği konusunda oldukça erken bilinçlenmişti. Obeziteye karşı savaşmak ve kendi metodunu güçlendirmek için yenilikçi ve dünyada tek olan bir çözüm sunmaya karar verdi: kişisel ve interaktif bir online koçluk sistemi.
Pierre Dukan kimdir?
40 yılı aşkın süredir beslenme uzmanı olan Pierre Dukan, beslenme davranışları ve kötü beslenmenin düzeltilmesi konularında uzmanlaştı. Pierre Dukan, hayatını obeziteye karşı savaşmaya adadı. Fransa'da ve dünya çapında en çok okunan yazarlardan biri oldu. 25 dile çevrilmiş ve 11 milyondan fazla satmış tam 19 kitabın yazarıdır. Bugün, 40 yılı aşkın deneyimi ve 40.000 tedavi edilmiş hastasıyla Pierre Dukan, hayatını görevine, obeziteye karşı mücadeleye, metodunu geliştirmeye ve yaymaya adadı.
Pierre Dukan kendini şöyle anlatıyor:
Kullandığım metodu 70'li yıllarda yarattım. Beslenme alanındaki uzmanlığımdan yola çıkarak öğrendiğim kalori sisteminin, istediğim sonuca ulaşmamda faydalı olmadığını fark ettim. Tüm çabalarıma rağmen, hastalarımın birçoğu çok yavaş kilo vermekte, umutlarını kaybedip vazgeçmekteydi.
Onlara sorduğum sorular sayesinde, kilo almaları kimi için karbonhidartlar, yani şekerli besinler, kimi için de nişastalı besinler, tahıllar ve unlu besinler olduğunu gördüm. Yağların tehlikesi daha azdı. Sebzeler ve proteinlerde ise tehlike yoktu. Bunların ışığında, her durumda hastaların ihtiyaçlarına cevap vermemi ve iyi sonuçlar almalarını sağlayacak bir yöntem üzerinde, tıpkı bir sanatçı gibi çalıştım. Zamanla bu metodun geliştiğini, önce kulaktan kulağa sonrada internette çok sayıda insana ulaştığını gördüm. Bu sebeple de metodumu, danışma seanslarımda kullandığım sözleri, tonu ve empatiyi aynen kullanarak açıklayan bir kitap yazdım. Bu kitap ve metod, hiç ummadığım şekilde büyük bir başarı kazandı ve böylece hayatımın akışı değişti.
Klasik Dukan metodu: ''eksiksiz'' bir metod
Başarının ardından eleştiriler geldi. Bazıları rahatını bozduğum insanlar ve kuruluşlardan. Bazıları ise bloglarda, forumlarda ya da e-postalarda okuduğum içten ve gerçek yorumlardı. Genel olarak ''Doktor Bey, çok fazla şey talep ediyorsunuz, metodunuz çok iddialı, yapamıyorum'' sözleri yer alıyordu. Bu konunun üzerinde düşününce, metodumun dar bir çerçeveye hitap ettiğini fark ettim. Çünkü bana danışanların çoğunun bir doktora başvurmak, zorlukları göze almak için yeterince sebebi bulunuyordu.
Bu hastalar genelde son derece kilolu, acı çeken, sağlık problemleri sebebiyle hızlı kilo vermesi gereken ve özellikle uzun vadede bu diyetin sertliklerini kabul edebilecek kişilerdi. Metodumun etki etmediği bir diğer kitle olduğunu fark ettim. Bu sebeple ikinci seçeneği oluşturdum. İkinci bir çözüm, yumuşak bir metod olan Aşamalı Beslenme. Artık metodum, iki çok farklı kitleye hitap eden iki farklı zayıflama tekniği bulunuyor:
İlk ve orjinal olan metodum, hızlı kilo vermek isteyen, çok fazla aşırı kilosu olan, sağlık problemleri nedeniyle hızlı kilo vermesi gereken, daha kolay kabullenen, birkaç ay sonra bırakmadan takip etmeyi kabul ederek güçlü ve etkili bir metod arayanlara yönelik.
İkincisi ise kilo vermek için acelesi olmayan, aşırı kilosu olmayan, hızlı kilo vermek için sağlıkla ilgili sebepleri olmayan, kendini tanıyan ve zaman zaman kendine ödül vermeden devam edemeyeceğini bilen, yoğun sosyal hayatı olanlara yönelik.
Bu ikinci seçenek, haftalık sistemi baz aldığı için Aşamalı Beslenme diye adlandırdım. Proteinle dolu bir pazartesiyle başlayan, hergün yeni bir besin grubuyla zenginleşen, sona doğru festivale dönüşen, cumartesi nişastalar, pazar da kutlama öğünüyle sona eren 7 basamaklı bir merdiven.
Daha yavaş, esnek, hergün yeni bir ödül getirdiği için de oldukça eğlenceli. Besinlerin, sunuluşlarına göre önem seviyelerini göz önüne sermesi açısından da son derece öğretici. Aşamalı Beslenme kimler için uygun?
İlk metodu kullanarak zayıflamış, sonrasında biraz kilo almış ve ilk seferki sert yolu izlemeden bu kiloları vermek isteyenler için ideal bir metod.