HABER

Dul maaşı şartları nelerdir? Eşinden boşanan biri dul maaşı alabilir mi?

Dul maaşı diğer adıyla ölüm aylığı olarak da bilinirken eşini veya ebeveynlerinden birini kaybeden kişilere bağlanır. Bu maaşın kişiye bağlanabilmesi için gelir durumu ve aylığın hak edildiği kişinin prim ödemeleri gibi belli başlı hususlar incelenir. Yapılan incelemeler sonucunda kişiye kaç TL dul ve yetim aylığı ödemesi yapılacağı da saptanır. Bu bağlamda dul ve yetim aylığı alma şartları ile bu maaşı kimlerin alabildiği üzerine açıklama yapılmalıdır.

Dul maaşı şartları nelerdir? Eşinden boşanan biri dul maaşı alabilir mi?

Halk arasında genellikle dul maaşı olarak adlandırılan ödeme Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirli şartları karşılayan kişiler için ayrılan fondan yapılır. Bu ödemenin tam ismi dul ve yetim aylığı iken dul maaşına ölüm aylığı da denilir. Dul ve yetim aylığı eşini ya da ebeveynlerinden birini kaybeden kişilere ödenir. Ancak bir kişiye dul ve yetim aylığının bağlanabilmesi için ödemenin hak edildiği sigortalının da belli başlı şartları karşılamış olması beklenir. Güncel zamlara göre minimum dul ve yetim aylığı miktarı 2 bin Türk lirasını geçerken bu maaşın tam miktarı ise yapılan incelemelere göre belirlenir.

Dul maaşı şartları nelerdir?

Halk arasında dul maaşı olarak adlandırılan ödemenin tam ismi dul ve yetim aylığı şeklindedir. Bu maaş Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ebeveynlerinden birini ya da eşini kaybeden kişiler için ayrılan fondan ödenir. Dolayısıyla dul ve yetim aylığı sayesinde eşini veya ebeveynlerinden birini kaybeden kişinin sigortası ya da mal varlığı olmadığı zaman hayatını daha kolay bir şekilde idame ettirmesi mümkün hale gelir.

Yapılan bu açıklamalardan da anlaşıldığı üzere dul maaşının alınabilmesi için belli başlı şartların karşılanması gerekir. Bu şartlar "Duş maaşı neye göre veriliyor?" sorusuna yanıt olan hususları içerir. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi sitesinde belirtilen güncel dul ve yetim aylığı şartları ise şu şekildedir:

  • Minimum 1800 gün yaşlılık, malullük ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmalıdır.
  • Yukarıdaki madde 4/1- (a) sigortalıları için ise her türlü borçlanma süreleri dışında en az 5 seneden beri sigortalı bulunup toplamda da 900 gün yaşlılık, malullük ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerektiği şeklinde düzenlenmiştir.
  • Kişiye dul maaşının bağlanabilmesi için vazife malullüğü, yaşlılık veya malullük aylığı almaktayken yine bu maaşlardan birinin kendisine ödenmesine hak kazanmış olup henüz işlemlerinin tamamlanmamış olması beklenir.
  • Kişiye bağlanan malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı bu kişinin sigortalı olarak çalışmaya başlaması nedeniyle kesildiği zaman dul ve yetim aylığının bağlanması için yazılı istekte bulunulması mümkündür.
  • Kendi nam ve hesabına çalışan sigortalı bireylerin hak sahiplerine bu aylığın bağlanabilmesi için vefat eden sigortalıların prim ve prime ilişkin olan her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekir.

Eşinden boşanan bir kadın dul maaşı alabilir mi?

Evlilik kurumunu sonlandıran bir kadının vefat eden babasından dul ve yetim aylığı alması mümkündür. Ancak bu aylığın kişiye bağlanabilmesi için boşanmış dul maaşı şartlarının karşılanması beklenir. Yani boşandıktan sonra vefat eden babasından hak ettiği dul ve yetim aylığını almak isteyen kişilerin aşağıda sıralanan şartları karşılamaları gerekir:

  • Kişinin ilgili kanunun 5. maddesinde yer alan birinci fıkrada belirtilen (a), (b) ve (e) bentleri haricindeki kanun ya da yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor olması beklenir.
  • Vefat eden babasından hak ettiği dul ve yetim aylığını almak isteyen kız çocuklarına kendi sigortalılıkları sebebiyle bağlanan bir aylık ya da gelir mevcut olmamalıdır.
  • Ölen babasından hak ettiği dul ve yetim aylığına başvuran kız çocuklarının evli olmamaları ya da dul kalmış olmaları şarttır.

Dul kadın maaşı kaç TL?

Dul ve yetim aylığının güncel zamlara göre kaç Türk lirasına yükseldiği sıklıkla araştırılır. Ancak bu bağlamda ilk olarak dul ve yetim aylığının net bir ücretinin olmadığı belirtilmelidir. Çünkü kişinin dul ve yetim aylığını eşinden veya vefat eden babasından almasına göre bu ödemenin yüzdesi %25, %50 ya da %75 olarak değişiklik gösterebilir. Buna ek olarak dul ve yetim aylığının hak edildiği kişinin prim ödemeleri ve son maaşı da bu aylığın kaç TL olacağının belirlenmesinde rol oynar. Buna ek olarak 2023 yılında maaşlara yapılan son zamlarla birlikte açıklanan en düşük ve yüksek dul maaşı miktarları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • %25 hisseyle alınan en düşük dul ve yetim aylığı maaşı 2.000 TL üstüdür.
  • %50 hisseyle alınan en düşük dul ve yetim aylığı maaşı ara zamlarla birlikte 3.750 TL’yi bulmuştur.
  • %75 hisseyle alınan en düşük dul ve yetim aylığı maaşı miktarının 5.625 TL'ye ulaştığı görülür.
  • %75 hisseyle alınan en yüksek dul ve yetim aylığı maaşının 23.308 TL sınırına ulaştığı söylenebilir.

Sigortasız dul maaşı ne kadar?

Yapılan güncel zamlara göre %25 oranında bağlanan en düşük dul ve yetim aylığı maaşının 2 bin Türk lirasını geçtiği görülür. Bu bağlamda sigortası veya herhangi bir geliri olmayan kişilere bağlanan sigortasız dul maaşının minimum 2.500 TL bandında olduğu söylenebilir. Ancak sigortasız olup vefat eden eşinden ya da babasından maaş alıp alamadığını merak eden kişilere bu durumun mümkün olmadığı hatırlatılmalıdır. Çünkü dul ve yetim aylığının alınabilmesi için temel şartlardan biri vefat eden kişinin sigortalı olup primlerinin belirtilen miktarlarda ödenmiş olmasıdır. Aksi takdirde vefat eden eşinden ya da babasından dul ve yetim aylığı almak isteyen bireylere bu maaş bağlanmaz.

En Çok Aranan Haberler