LONDRA/NEW YORK (ANKA) – Türkiye’de 12 Haziran’da yapılacak seçimler Batı medyasınca artan ilgi ile izleniyor. BBC, güvenlik güçleriyle çatışan Kürt çocuklarına dikkat çekerek “Kürt öfkesi”ne vurgu yaparken New York Times gazetesi, “Gençlerin, Türk seçimlerinde oynadıkları yeni rol”ün altını çizdi.
-"SEÇİMDEN SONRA ŞİDDET YENİDEN ARTABİLİR"-
İngiliz yayın kurumu BBC, Türkiye’deki seçimlere ilişkin geniş haberinde Kürtlerin yaklaşımına vurgu yaptı. “Güvenlik güçleri ile Kürt çocukları arasında sık sık çatışmaların olduğu”na işaret eden BBC, “Türkiye’nin Kürt sorununu çözme girişimleri durdu ve Kürtler arasındaki artan öfke, hafta sonundaki genel seçimden sonra şiddetin yeniden artması korkusunu yaratıyor” yorumunu yaptı.
Kürtlerin arasında AKP’ye desteğinin azaldığı savına da yer veren BBC, haberinde Kürt çocukları ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalara ağırlık verdi.
-"12 YAŞ ÜSTÜNDE ÇOCUKLAR TERÖRİST OLARAK YARGILANABİLİR"-
BBC, “PKK yanlısı gösterilerinde yakalanan 12 yaş üzerindeki herhangi bir çocuk, bir terörist olarak yargılanabilir. Güneydoğu’daki cezaevleri, uzun mahkumiyetleri çeken erkek ve kız çocuklarıyla dolu. Konuştuğumuz erkek çocukların çok azı okula gidiyordu” dedi.
Bu bağlamla konuştuğu, 18 yasındaki Rohat’ın, mahkum olmadan PKK destekçisi olduğu şüphesi ile 14 ay kaldığı cezaevinden yeni tahliye edildiğine dikkat çeken BBC, “Kürt çocuklarının, Türk otoritelerinden korkmadıkları gibi görünüyor” değerlendirmesini yaptı.
-“KÜRTLER ÇOK KATI YASALARA MEYDAN OKUYOR”-
BBC, Kürtlerin çok katı yasalara meydan okuduklarını belirtirken “örgütün kanlı tarihi konusunda pek fikir sahibi olmayacak küçük kızları, PKK’ya desteklerini bağırırken” gördüğünü de kaydettiği haberinde BDP üzerinde de durdu.
“BDP’nin PKK ile olan bağlarını pek gizlemiyor” ifadesini kullanan BBC, haberinde AKP’nin vaat ettiği “Kürt açılımı” konusunda pek adım atmadığını savundu. Buna karşın, “Kürt” olduğuna dikkat çektiği Tarım Bakanı Mehdi Eker’in, hükümetin “önemli reformlar” yaptığında ısrar ettiğini kaydeden BBC, Eker’in, Kürtlerin çoğunun tatmin olduğu değerlendirmesine de yer verdi.
BBC’ye konuşan Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, “Bizimki, devlet ile el sıkıp müzakere edebilen, Kürt politikacılarının son kuşağıdır” diye konuştu. Baydemir, kentlerde öfkeli ve köksüz olan, daha genç Kürtlerin giderek daha radikal hale geldiklerini de söyledi.
-“TÜRKİYE’DE GENÇLER İLK DEFA SEÇİMDE YARIŞIYOR”-
New York Times ise, “Gençler, Türk Seçimlerinde Yeni Rol Oynuyor” başlığını ile yayımladığı geniş haberinde Türkiye’de kısa bir süre önce yasalaşan bir düzenleme ile seçimde aday olma yaşını 25’e indirildiğine dikkat çekerek “ülkenin en büyük yaş grubunun ilk defa seçimde yarıştığı”nı yazdı.
Bu bağlamla özellikle genç AKP’lilerin kampanya çalışmaları üzerinde duran gazete, gençler arasında yüksek işsizlik ve üniversiteye giriş sınavlarında yaşanan “skandal”ın genç seçmenlerin oyunu etkileyebileceği görüşlerine de yer verdi.
-“GENÇLERİN ÇABALARINA RAĞMEN PARLAMENTO DAHA GENÇ OLMAYACAK”-
Gazete “partilerin gençlik örgütlerinin hevesine karşın, sandıktan çıkacak parlamento, muhtemelen, ortalama yaşı 54 olan mevcut parlamentodan çok daha genç olmayacak” yorumunu yaptı.
30 yaş altındaki adayların listelerdeki payının AKP’de yüzde 4, CHP’de ise yüzde 4.5 olduğuna dikkat çeken NYT, yeni bir anketin, parlamentoya inanan genç Türklerin oranın yüzde 14’ünün altında olduğunu, polis ve orduya güvenenlerin ise sırasıyla yüzde 17 ve yüzde 21’de kaldığını gösterdiğini kaydetti.