NEW YORK (İHA) - BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon açlık ve yoksullukla mücadelede ilerleme sağlandığını belirtmesine rağmen gelişmiş ülkeler, Milenyum kararlarında öngörülen, dünyadaki aç insan sayısını 2015'e kadar yarıya indirme hedefine ulaşmaktan çok uzakta görünüyor.
BM, 2000'de New York'taki Milenyum Zirvesi'nde dünyadaki aç ve yoksulların sayısının 15 yıl içinde yüzde 50 oranında azaltılması kararı almıştı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından açıklanan rapora göre, bu konuda görece bir başarı sağlandığı ifade ediliyor. Günde 1 dolar ile geçinmek zorunda kalanların, yani BM tanımlamalarına göre çok yoksul kategorisine girenlerin sayısı, 1990 yılında 1 milyar 250 milyon iken bugün 980 milyona düşmüş durumda. Günde 1 dolarla geçinmek zorunda kalan 18 yaş üstü dünyalının toplam nüfusa oranı yüzde 19 ve şimdi bu yüzde 19'luk kesimde yüzde 32'lik gerileme var.
Rakamlara bakıldığında ilerlemeden söz etmek mümkün. Ancak milenyum kararları alındığından bu yana dünya nüfusu bir milyardan fazla arttığı gibi, doların alım gücü de düştü. Yeni genel toplamda yoksulların sayısı azalsa da, günde bir dolarla geçinmek zorunda kalanların işi milenyum hedefleri için temel alınan 1990 yılına göre çok daha zor. Bunu bile bulamayanların, yani açlıkla karşı karşıya olanların toplam sayısında ise artış var. Açların sayısı 800 milyondan 854 milyona çıkmış durumda.
Açlıkla mücadele konusunda en az ilerleme sağlanan bölge ise en fazla yardıma ihtiyacı olan Afrika. BM'nin raporu Afrika kıtasında kısmi bazı başarılara işaret ediyor. Uganda, Tanzanya, Kenya ve Gana'da ilkokula giden çocuk sayısında artış görülüyor, Nijer, Togo, Zambiya ve Zanzibar'da ise sıtma ile mücadelede başarı sağlanmış. Ancak BM Genel Sekreteri yardımcılarından Afrika kıtası sorumlusu Asha-Rose Migiro'nun geçen ay yayınladığı raporda belirttiği gibi, "Kıtanın en ileri durumdaki ülkelerinde bile aşırı yoksullukla mücadelede başarı sağlanamadı."
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, milenyum hedeflerinde yarı dönem raporunda buna rağmen umutlu bir tablo çiziyor ve tüm ülkelerin kararlı çabaları ile sonuç alınabileceği görüşünü savunuyor. Moon, bu konuda özellikle ileri sanayi ülkelerine, kalkınma yardımını, söz verdikleri gibi gayri safi milli hasılalarının binde 7'sine çıkarma ve Afrika kıtası için verdikleri sözleri tutma çağrısında bulunuyor. Genel Sekreter, kalkınmakta olan ve yoksul ülkelerden de milenyum hedeflerini ulusal politikalarının en önemli maddesi haline getirmelerini istiyor.