HABER

Dünya Bankası: Türkiye'nin performansı iyi

Ankara -(AA) Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin yüksek performans göstermeye devam ettiğini bildirdi.

Dünya Bankası tarafından yayımlanan, yıllık "Dünya Kalkınma Göstergeleri" raporunun Türkiye ile ilgili bölümünde, Türkiye ekonomisinin iyi performans göstermekle birlikte, başta yüksek cari açık olmak üzere karşılaması gereken meydan okumaların da (risk unsurları) devam ettiği belirtildi.

Dünya ekonomisinin genel olarak 2000 yılından bu yana yılda ortalama yüzde 4,8 büyüme hızı yakaladığı kaydedilen raporda, aynı dönemde Türkiye'nin yıllık ortalama yüzde 8'lik büyüme hızıyla dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer aldığı vurgulandı.

Türkiye ekonomisindeki bu hızlı büyümenin tesadüf eseri değil, büyüme ağırlıklı bir ekonomik program başlatan siyasi otoritenin bilinçli kararlarının sonucu olduğu ifade edilen raporda, ekonomik büyümenin Türkiye ve Türk halkına sağladığı yararların yanı sıra AB'ye tam üyelik beklentilerini de güçlendirdiğine dikkat çekildi. Raporda, bu performansa rağmen "hızlı büyüme, Türk Lirasının reel olarak değerlenmesi ve yüksek petrol fiyatlarından kaynaklanan cari açığın genişlediğine" dikkat çekilirken, bununla birlikte, borç yaratmayan uzun dönem sermaye girişlerinin artması ile Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinin, riskleri azaltıcı etmenler olduğu ifade edildi.

Dünya Bankası'nın raporunda, Türkiye'nin gösterdiği dikkate değer ekonomik büyümenin istihdama yeterince yansımadığına ve 2002 yılından 2005 yılına dek işsizliğin yüzde 10'un üzerinde, hemen hemen aynı seviyede kaldığına da dikkat çekildi.

Dünya Bankası, hükümetin uyguladığı güçlü para politikası sayesinde, Türkiye'nin dış borçlarının Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'na (GSYİH) oranının önemli ölçüde azaldığı ve yine aynı sayede Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan borçlarda da hatırı sayılır bir düşüş görüldüğünü vurguladı.

Dünya Ekonomik Göstergeler Raporu'na göre, Türkiye'nin toplam dış borçları rakamsal olarak 2003, 2004 ve 2005 yılları için sırasıyla 145,662 milyar, 161,595 milyar ve 170,062 milyar dolar olurken, dış borçların GSYİH'ine oranı 2003 yılında yüzde 61,1 iken 2004 yılında yüzde 53,6, 2005 yılında da yüzde 46,9'a düştü. Yaşam kalitesine ilişkin kalkınma göstergeleri bakımından ise Türkiye'nin karnesi karışık bir görünüm arz ediyor. Eğitim ve sağlık göstergelerinde yıllar içinde gözlenen kısmi iyileşmeye rağmen, yoksulluk oranlarının arttığı görülüyor.

Rapora göre, Türkiye'de günde 1 doların altında gelirle geçinmeye çalışan nüfusun genel nüfusa oranı 2000 yılında yüzde 2'nin altındayken, 2003 yılında yüzde 3,4'e, günde 2 doların altında gelirlegeçinmeye çalışan nüfusun genel nüfusa oranı da yine aynı yıllar için yüzde 10,3'ten yüzde 18,7'ye çıkmış bulunuyor.

En Çok Aranan Haberler