HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünya Barak'ın Ankara ziyaretini konuşuyor

"Büyükelçi krizi"nin ardından İsrail Savunma Bakanı Barak’ın Türkiye’ye yaptığı ziyaret ve Ankara’da verilen olumlu mesajlar, gerek İsrail’de, gerek Batı’de yankı buldu.

KUDÜS/LONDRA/NEW YORK(ANKA) – Barak’ın Türk Büyükelçisine yapılan muamele “hata” olarak nitelediğine dikkat çeken İsrailli ve Batılı gazeteler, “İsrail’in, Atatürk gibi yeni bir laik lideri ummayı sürdürmesi gerekecek gibi”, “Gönül bir haftalık ihtilafa kamuoyu önünde son verdi”, “Bakanlar diplomatik atışmanın üstesinden geldi”, “Türk ve İsrailli askerler ittifakı kurtarmaya çalışıyor”, “İsrail Türkiye ile çatlağı onarmaya çalışıyor” ifadelerini kullandılar.

JERUSALEM POST

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post, “Barak Ankara’da Türklerin birlikte çalışabileceği bir İsrailli olarak ağırlandı” başlıklı haberinde 12 saat süren ziyaretine, iki ülkenin geçmişini geride bırakma arzularını ilan etmeye yönelik kibar ifadeler ve uzun görüşmelerin damgası vurduğunu kaydetti.

Görüşmeleri sırasında Türk tarafının, doğru bir tespitle barış görüşmelerinden en yana olan İsrail hükümeti üyesi olduğu düşüncesiyle Suriye konusunda Barak’a baskı yaptığı yorumunu yapan gazete, ancak Suriye ile görüşmelerin olup olmayacağı kararının ise, Barak değil Başbakan Netanyahu’nun vereceğini kaydetti.

Barak’ın Anıtkabir’i ziyareti sırasında defterine Atatürk için yazdıklarına dikkat çeken Jerusalem Post “İsrail’in, Atatürk gibi yeni bir laik liderinin ortaya çıkacağını ummayı sürdürmesi gerecek gibi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İslamcı partisinin 2011 yılındaki seçimlerde sadece yüzde 33’ünü alacağı tahminleri yapılsa da - ki bu 2005 yılında aldığı oya göre yüzde 10 daha azdır -, Erdoğan’ın hala birinci çıkması ve üçüncü defa iktidarı elde etmesi bekleniyor” değerlendirmesini yaptı.

Jerusalem Post, “Türk hükümetinin içinde İsrail’den yana olan bazı bakanların olduğu inanıldığını” belirtikten sonra şöyle devam etti:

“Cuma günü İsrail Büyükelçiliğini arayarak bazı Türkçe kelimelerinin İbranice’ye nasıl tercüme edildiğini soran, Pazar günü Barak’ın resmi muhatabı olan Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kudüs’te İsrail’in Türk hükümetindeki ‘İsrael lobicisi’ olarak algılanıyor. Son bir yılda, başarısız bir biçimde, Barak’ın ziyaretinin hedeflerinden biri de olan sıcak ve tam diplomatik ve askeri bağların restore edilmesine çalıştı.”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yapılan görüşmenin planlanan sürenin bir katı aşarak 3.5 saat sürdüğüne işaret edildiği analizde “Barak’ın heyetinin üyeleri, Erdoğan’ın, İsrail’e yönelik eleştirilerinin tonunu düşüreceğine inandıklarını söylüyorlar. Yetkililer, (Erdoğan’ın) İsrail’i desteklemesi pek beklenmezse de ülkelerin iyi bir çalışma ilişkisini sürdürebileceğini söylüyorlar” diye yazdı.

HAARETZ: “GÖNÜL BİR HAFTALIK İHTİLAFA KAMUOYU ÖNÜNDE SON VERDİ”

Haaretz gazetesi ise, “Türk Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün, ülkesinin, gerekli olduğu sürece İsrail ile stratejik ortak olmayı sürdüreceğini söyleyerek zaten gergin olan iki ülke arasındaki bağları tehdit eden bir haftalık ihtilafa kamuoyu önünde son verdi” yorumunu yaptı.

Barak’ın, Türk Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’a “bilinçli olarak aşağılanmasının ardından patlak veren diplomatik ihtilaf”tan sonra Türkiye’yi ziyaret eden ilk İsrailli yetkili olduğuna işaret edildiği haberde, “Geçen haftaki atışmanın, son 15 yılda güçlü askeri ve ekonomik bağları tesis eden iki müttefik arasında bir dizi çekişmenin sonuncusu olduğu”na da dikkat çekti.

-YEDİOTH AHRONOTH: “BAKANLAR, DİPLOMATİK ATIŞMANIN ÜSTESİNDEN GELDİ”-

“İsrael ve Türkiye bakanları, diplomatik atışmanın üstesinden geldi” ifadesini kullanan Yedioth Ahronoth ise, İsrail ve Türkiye Savunma Bakanlarının, iki ülke arasında diplomatik atışmanın üstesinden geldiklerini ve daha iyi ilişkileri ve askeri projeleri ilerletmek için çalıştıklarını açıkladılar” diye yazdı.

NEW YORK TİMES:”BARAK SON GERGİNLİKLERİ GİDERMEK İÇİN ANKARA’YA GİTTİ”

ABD’li gazete New York Times de “İsrail Savunma Bakanı bozulan bağları onarmak için Türkiye’yi ziyaret ediyor” başlıklı haberinde “İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak iki ülke arasında geleneksel olarak güçlü olan bağların daha da bozulmasına neden olan son gerginlikleri gidermek amacıyla, Pazar günü Türkiye’ye gitti” dedi.

Ziyaretin “zor bir hafta” nın arkasında gerçekleştiğini, Barak’ın Türk Büyükelçisine yapılan muameleyi “hata” olarak nitelediğine dikkat çeken gazete, iki ülkenin savunma projelerini sürdürme isteğini dile getirdiğini belirtikten sonra “Ancak görüşmelerde de ele alınan İran konusu, İsrail ile Türkiye arasında diplomatik mesafeye vurgu yapıyor” görüşünü de dile getirdi.

WALL STREET JOURNAL: “TÜRK VE İSRAİLLİ ASKERLER İTTİFAKI KURTAMAYA ÇALIŞIYOR”

ABD’nin borsa ve finansal çevreleri gazetesi Wall Street Journal ise, “İsrail ve Türkiye askerleri, Ankara, Ortadoğu’daki konumunu yeniden uyarlarken ciddi zarara uğramış olan bir ittifakı kurtarmaya çalışıyor” yorumunu yaptı.

“Analistlerin, ittifakı restore edilmesine yönelik en büyük çabanın iki ülkenin askerlerinden gelmesinin sürpriz olmadığını söylediklerini” de yazan gazete, Türkiye ile İsrail’in 1990 yıllarından 20’i aşkın askeri anlaşmayı imzaladığını da kaydetti.

Ancak son 10 yılda askeri işbirliğinin “daha az hayati” hale geldiğini de öne süren gazete, Başbakan Erdoğan’ın, Müslüman komşuları ile ilişkileri düzeltirken İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’daki rolü konusunda “çok daha sert bir görüş”ünü benimsediği yorumunu da yaptığı haberinde şöyle devam edildi:

“İsrail’in Ankara ile ilişkisi de daha az hayati hale geldi. İsrailli analistler, Hindistan ile artan ticari ilişkinin, Türkiye ile askeri işlerine gölgelediğini söylüyorlar. Suriye’den kaynaklanan konvansiyonel askeri tehdidi azaldı ve Irak, şimdilik bir düşman olmaktan çıktı.”

İNDEPENDENT: “İSRAİL, TÜRKİYE İLE ÇATLAĞI ONARMAYA ÇALIŞIYOR”

İngiliz The İndependent gazetesi ise, “ İsrail, Türkiye ile çatlağı onarmaya çalışıyor” başlıklı haberinde Barak’ın Ankara ziyareti sırasında iki tarafça verilen olumlu mesajlara dikkat çekerken şu değerlendirmeyi de yaptı:

“Ancak İsrail ile Türkiye arasında, hem İran, hem de Filistinlilere yapılan muamele konusunda görüş ayrılıkları sürüyor. AB ile üyelik müzakereleri bocalarken Türkiye, giderek artan bir biçimde Doğu’ya bakıyor. Ankara nükleer silahların yayılmasına karşı olduğunu söylerken Tahran’ın barışçıl amaçlarla nükleer gücü geliştirme hakkı olduğu yönünde bir tutum aldı.”

En Çok Aranan Haberler