HABER

Dünya Basını : "Siyasi islam'ın başarı formülü"

Dünya Basını : "Siyasi islam'ın başarı formülü"

LONDRA/MADRİD/WASHINGTON/PARİS (ANKA)- Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Türkiye'de Cumhurbaşkanı adayı olması dünya basınında geniş biçimde yankı buldu. Uluslararası basın kuruluşları Gül'ün adaylığını, "Siyasi İslam'ın başarı formülü", "İktidar partisi krizi atlattı", "Muhalefetin Hayrünnisa'ya odaklanması bekleniyor" şeklinde değerlendirdi.

El Pais: "Siyasi islam'ın başarı formülü"

Büyük İspanyol gazetesi El Pais de, "İslamcılığın sevimli yüzü" başlıklı analizinde Erdoğan ve Gül için "Her ikisi Türkiye'deki siyasi İslam'ın başarı formülü temsil ediyorlar" dedi. Gazete, Hayrünnisa Gül'ün hiçbir zaman Çankaya'ya davet edilmediğine dikkat çekerek "Kuşku yok ki Hayrünnisa, kabul salonları ve resepsiyonlarda pek görünmeyecek" yorumunu yaptı.

Liberation: "Siyasi islam'ın modernleştirilmesi mimarı"

Fransız Liberation gazetesi ise, "Erdoğan, kardeşi Gül'ü cumhurbaşkanlığına yerleştirdi" başlıklı haberinde ordunun uyarılarının ve Tandoğan gösterisinden sonra Erdoğan'ın sonunda kendisi ile birlikte siyasi İslam'ın modernleştirilmesinin mimarı olan Gül'ün lehinde aday olmaktan vazgeçtiği değerlendirmesinde bulundu.

LE MONDE: "AB müzakerelerinin mimarı"

Bir diğer Fransız gazetesi Le Monde da Erdoğan'ın Türkiye'deki laiklik direkleri olan ordu ve yargıyı kaygılandırdığını belirterek Gül'ün Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin mimarı olduğunu, "İslam'ın demokrasi ile bağdaştığı"nı savunduğuna dikkat çekti.

WT: "İktidar partisi krizi atlattı"

Washington Times gazetesinde yayınlanan haberde, AKP'nin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü Cumhurbaşkanı adayı olarak göstererek krizi atlattığı değerlendirmesinde bulundu. Haberde, askeri liderlerin baskısı ve kitlesel gösterilerin olduğu bir ortama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığını koymadığı ve AKP'nin lideri olarak kalmayı sürdürdüğü kaydedildi.

FT: "Gül'ün adaylığı kültür savaşında tonu düşürecektir"

Financial Times Gül'ün adaylığını yayınladıkları haberin yanı sıra gazetenin baş yazısında da değerlendirdi. Başyazıda, Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığının "Gerçekten tehlikeli olmaya başlamadan önce Türkiye'nin kültür savaşında tonu düşürmesinin" umudu taşıdığı değerlendirmesi yapıldı. Haberde Gül'ün laik kesim için de kabul edilebilir olduğu ifade edildi.

NYT: "Gül partisinin yüzüydü"

New York Times gazetesi de AKP'nin İslami geçmişe sahip bir cumhurbaşkanı adayı seçtiğini belirterek böylece partinin Türkiye'nin laik kurumlarının kalbine ilk kez girebileceği kaydedildi. Haberde Gül için de "partisinin yüzüydü" yorumu yapıldı.

GUARDİAN: "Muhalefetin Hayrünnisa'ya odaklanması bekleniyor"

İngiliz The Guardian'a göre, Gül, laikler için Erdoğan'a göre "daha az provokatif". Buna rağmen kararın ülkedeki gerilim sorununu çözmesi pek beklenmediğini savunan gazete, "Sayın Gül'ün adaylığına muhalefetin, Müslüman başörtüsü yasağı ile ilgili olarak AİHM'ye başvuran eşi Hayrünnisa'ya odaklanması bekleniyor" diye yazdı.

INDEPENDENT: "Gül'ün adaylığı gerilimi ortadan kaldırmadı"

İngiliz The Independent ise, "Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanı bir ılımlı olacak ancak gerilimler sürüyor" başlıklı değerlendirmesinde Gül'ün Erdoğan'a göre daha ılımlı olarak görüldüğünü ancak adaylığının laik elit ile gerilimleri ortadan kaldıramadığını yazdı.

ABC: "Erdoğan ordunun uyarılarının ardından vazgeçti"

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden ABC ise, "laik-askeri çevreler"den gelen uyarıların etkisinin olduğunu, Başbakan Erdoğan'ın devlet başkanlığı planlarından vazgeçmek zorunda kaldığını yazdı.

TİMES: "Meydan okuma ile diplomasi arasındaki ince çizgi"

"Cumhurbaşkanlı konusunda uzlaşı" başlığını kullanan İngiliz The Times gazetesi de, "Gül, Türkiye'nin İslamcı bir geçmişi olan ilk cumhurbaşkanı olma yolunda" ifadesini kullandı. Gazete, "Sevilen ancak eşi tartışmalı Müslüman başörtüsü kullanan Gül'ün adaylığı, meydan okuma ile diplomasi arasında ince çizgi" görüşünü dile getirdi.

En Çok Aranan Haberler