HABER

Dünya bor rezervleri tükeniyor

Dünya bor rezervleri tükeniyor

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Ay, iyi bir planlama ve diplomatik çalışmayla Türkiye'nin, dünyanın bor rezervi üretimini ve tüketimini kontrol altında tutabilen bir ülke durumuna gelebileceğini söyledi.

AÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Ay yaptığı açıklamada, kimya sanayinden makine, seramik, cam ve savunma sanayisine kadar kullanım alanı çok geniş olan bor madeninin toprakta gübre olarak ve gıdaların koruyucu katkı maddesine kadar çok farklı sektörlerde kullanıldığını belirterek, "Bor, Türkiye'de doğadan çıkarıldığı gibi değil, yarı mamul, cevher hazırlanmış olarak ya da işlenerek farklı ürünlere dönüştürülmüş biçimde kullanılıyor. Dünyada kullanımı giderek yaygınlaşan bor madeninin yüzde 80'i Türkiye topraklarında yer alırken, dünya ülkelerinin de boru hızla tükettiği görülüyor. Türkiye, dünyanın en stratejik madeni olan bor madenini nasıl daha iyi değerlendirebilir?" dedi.

Ay, bor hakkında üniversitelerin gerekli bilgi birikime sahip olduğunu ifade ederek, "Ancak, sahip olduğumuz bilgi birikiminin sanayiye dönüştürülmesi ve teknolojik olarak sanayiye uyarlanabilmesi için yeterli değiliz. Bu konuda biraz daha çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.

Dünyada en büyük bor rezervinin Türkiye'de bulunduğunu kaydeden Ay, şunları söyledi:
"Türkiye, güzel bir planlama ve diplomatik çalışmayla dünyanın bor rezervi üretimini ve tüketimini kontrol altında tutabilen bir ülke durumuna gelebilecektir. Gelecekte üretilmesi planlanan hidrojenli arabalar için bor madeni 'olmazsa olmaz' bir madde olacak. Bor, hidrojen üretimi için kullanılan ara ürünlerin içinde sodyum bor hidrür olarak yer alıyor. Dolayısıyla Türkiye, enerjiyi de kontrol altına alabilir duruma gelebilir. Bilim insanları daha ucuz, verimli, daha az insana ve çevreye zararlı enerji
kaynakları üzerinde çalışmaktadır. Ancak, şu anda bor madeninin yerini tutabilecek bir madde yok."

En Çok Aranan Haberler