Bugüne kadarki en büyük enerji açığa çıkarılarak, bu alanda rekor kırıldı.
DÜNYA BU PATLAMAYA KİLİTLENDİ
CERN’de, 9.4 milyar dolarlık proje kapsamında, yerin 100 metre altındaki 27 kilometrelik oval tünelde iki proton huzmesi 3.5 Tera elektron volt (3.5 trilyon elektron volt-eV) enerjiyle, ışık hızına (saniyede 300 bin kilometre) çok yakın bir hızla çarpıştırıldı.İsviçre-Fransa sınırındaki CERN’in kontrol odasındaki bilim insanları, birkaç saatlik ertelemenin ardından başarılan ilk çarpışmaları alkışlarla karşıladı. Açığa çıkan enerji, bugüne kadar Avrupa ve ABD’deki çarpıştırıcılarda kaydedilen en yüksek enerji düzeyi oldu.
Yeni bir çağın başlangıcı
CERN sözcüsü Paola Catapano, yapılan deneyi anlatırken, “Bu yeni bir çağın başlangıcıdır” dedi. Proje’nin önemli isimlerinden Oliver Buchmueller de şunları söyledi:
“Bu muazzam bir dönüm noktasıdır. Daha önce hiç kimsenin gitmediği yerlere gidiyoruz. Fizikte yeni bir çığır açtık.”
Karanlık parçacıklar aranıyor
Bİlİm insanları, “büyük patlama” deneyinde, evrenin doğasını kavramaya yarayacak “Karanlık” ya da “Görünmez” parçacıklar saptamayı umuyor. Söz konusu karanlık ya da görünmez parçacıkların, evrenin yüzde 25’ini oluşturduğu sanılıyor. Çarpışmada, temel element parçacıkları, atom çekirdeklerini oluşturmak için birleşmeye başlamadan önce 13.7 milyar yıl önce meydana gelen “büyük patlama” anındaki koşulların “mini versiyonu”nun oluşturulması öngörülüyordu.
[
](http://askmen.mynet.com/yasam/131-haberler/1640-cern-deneyi-hakkinda-bilmediginiz-4-sey)