HABER

Dünya buzullarını kaybediyor

SVALBARD (İHA) - Uluslararası çevreci örgütlerin en etkinlerinden olan Greenpeace (Yeşilbarış), petrol, kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtların meydana getirdiği sera etkisi sebebiyle artan sıcaklıkların buzulları yok ettiğini öne sürdü.

Greenpeace iklim kampanyası sorumlusu Truls Gulowsen, bayrak gemisi Rainbow Warrior'la, Norveç'in Kuzey Kutbu'ndaki Svalbard Adaları'ndaki buzullara yapılan bilimsel yolculuğun sonuçlarını açıkladı. Kongsvegen buzulunun yılda 150 metrelik çekilmesinin, dünya çağında yaşanan benzer olayların yalnızca bir örneği olduğunu belirten Gulowsen, "Buzullar yalnızca olağanüstü manzaralar olmakla kalmaz, milyonlarca insanın, hayvanın ve bitkinin su kaynaklarıdır. Petrol, kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtların oluşturduğu sera etkisi sebebiyle artan sıcaklıklar, buzulları yok ediyor. Fosil yakıt bağımlılığımızdan kurtulmazsak, önce buzulların, ardından da milyarlarca hayatın mahvolması riskini göze alıyoruz demektir" diye konuştu.

Uluslararası Kar ve Buz Komisyonu ve Hindistan'ın Yeni Delhi şehrindeki Jawaharlal Nehru Üniversitesi Çevre Bilimleri Okulu'na göre, Himalayalar'daki buzulların, dünyanın diğer yerlerindeki buzullardan çok daha fazla eriyerek çekildiklerini ifade eden Gulowsen, "Eğer erime bu hızla devam ederse, bu buzulların 2035 yılına kadar yok olması büyük bir ihtimaldir" dedi.

Dünya nüfusunun üçte biri olan 2 milyardan fazla insanın içme suyu bulabilmesinin, Himalayalar'dan kaynaklanan ırmaklara bağlı olduğunu vurgulayan Gulowsen, "Eğer Himalaya buzulları ortadan kalkarsa, bunun çok yıkıcı etkileri olacaktır" uyarısında bulundu.

"BUZULLARDAKİ ERİME HIZLANACAK" Greenpeace'in Rainbow Warrior'la gerçekleştirdiği Svalbard buzullarını belgeleme çalışmalarına katılan Oslo Üniversitesi'nden Profesor Jon Ove Hagen ise "Kongsfjorden'de gördüğümüz buzul çekilmeleri, son yüzyıldaki iklim değişikliklerine bağlıdır. Küresel ısınma, iklim modellerinin öngördüğü biçimde devam ederse, Alaska ve dünyanın başka yerlerinde olduğu gibi, bu buzullardaki erimenin de gelecekte hızlanmasını bekliyoruz" dedi.

Greenpeace'in Uluslararası İklim Kampanyası Koordinatoru Benedict Southworth de, iklim değişikliğinin küresel bir sorun olduğunu söyleyerek, "Yalnızca dünya buzullarını kaybetme riski ile değil, artan seller, kuraklıklar, kasırgalar, mercanların ölümü, deniz seviyelerinde yükselme ve böceklerle taşınan salgın hastalıkların yaygınlaşması gibi birçok farklı etkiyle karşı karşıyayız" dedi.

Bu arada, Greenpeace bugün, iklim değişikliğinin sonuçlarını belgelemek amacıyla, internette, dünyanın çeşitli yerlerindeki buzulların tarihi ve güncel görüntülerini karşılaştıran fotoğrafları yayınlamaya başladı. Örgütün ( www.greenpeace.org ) adresinde yer alan eşleştirilmiş fotoğraflarda ABD, Peru, Yeni Zelanda, Nepal, Avusturya, Uganda ve Kuzey Kutbu'nda Svalbard (Norveç) buzullarının durumu ve bu buzullara dair bilgiler bulunuyor.

En Çok Aranan Haberler