ANKARA (ANKA) –“Demir Çelik Endüstrisi’nde Konsolidasyon” raporuyla sektörün nabzını tutan Deloitte, araştırmasında küresel çelik devlerinin krizi şirket satın alarak aşmayı planladığını ortaya koydu.
Raporunda dünyanın çelik devlerinin önümüzdeki üç yıl içinde şirket satın almaları sürdüreceğine dikkat çeken Deloitte, mevcut sermaye gücünü korumak ve likidite sorunlarından kaçınmak isteyen çelik endüstrisinde konsolidasyonların devam edeceğine işaret etti.
Deloitte, Demir Çelik Endüstrisinde Konsolidasyon başlıklı raporunu yayınladı. Rapora göre, küresel ekonomik kriz nedeni ile sektördeki satın alma ve birleşmelerde geçen sene ciddi bir azalma görülmesine rağmen, konsolidasyon süreci kritik önemini korudu. Ancak araştırmaya katılan demir çelik sektörü yöneticilerinin büyük bir bölümü önümüzdeki üç yıl içinde yeni satın almalara yönelmeyi planlıyor. Deloitte’un sorularını yanıtlayan yöneticilerin yüzde 69’u satın alabilecekleri uygun bir şirket aradıklarını belirtti.
Deloitte Demir Çelik Endüstrisinde Konsolidasyon araştırmasına cirosu 1 milyar dolar ve üzerinde 14 firmanın yanı sıra cirosu 5 milyar dolar ve üzerinde olan 9 firmanın yöneticileri katıldı. Araştırmaya dünyanın en büyük 15 çelik firmasının 10’u yanıt verirken, katılımcıların yüzde 6’sını da Türk şirketlerinin yöneticileri oluşturdu.
-BELİRSİZLİK NEDENİYLE FİYATLANDIRMA ŞARTLARINDA ORTAYA ÇIKACAK SORUNLAR ENDİŞELENDİRİYOR-
Rapora göre, küresel gerilemenin yol açtığı kredi krizi dünya çelik şirketlerini de etkiliyor. Çelik şirketleri mevcut koşullarda likiditedeki azalmanın ve yüksek sermaye maliyetinin olumsuz etkilerini yaşıyorlar. Katılımcıların yüzde 67’si mevcut sermayeyi yönetmek için kendi nakit kaynaklarını kullanmayı planlarken, cevap verenlerin yüzde 60’ı ise sermaye yatırımları için yeni bazı önceliklerin belirlenmesi gerektiğini düşünüyor.
Ekonominin belirsizliği nedeni ile fiyatlandırma ve anlaşma şartlarında ortaya çıkabilecek sorunlar yöneticileri endişelendiriyor. Ancak firmaların beklemeye de çok fazla tahammülü olmadığı anlaşılıyor. Her dört yöneticiden biri satın almalar konusunda mevcut ekonomik iklimin şu an için yeterince rekabete açık olduğunu ifade ederken, her üç yöneticiden ikisi ise önümüzdeki üç yıl içinde rekabet ortamının daha da ısınacağı kanısında.
-GÜÇLÜ POZİSYONA SAHİP OLMAK İÇİN SATIN ALMA PERFORMANSLARINI ARTIRIYORLAR-
Rapora göre, ekonomi yeniden yükselişe geçtiğinde şirketlerin güçlü bir pozisyona sahip olabilmeleri için satın alma ve birleşme konusundaki performanslarını şimdiden artırması gerektiğini gösteriyor. Ayrıca çelik şirketlerinin satın alma konusunda becerilerini ve olanaklarını geliştirmeleri de ciddi bir ihtiyaç olarak ön plana çıkıyor.
SATIN ALMA VE BİRLEŞMEDE ÇIKAN SORUNLAR
Rapora göre, söz konusu satın almaların başarılı olması için şirketlerin kurumsal kültürlerini başarıyla yönetebilmesi, yönetim süreçlerinde entegrasyon sağlaması ve değişimin tüm boyutlarını yönetebilmesi gerekiyor. Buna karşın araştırmaya yanıt veren yöneticilerin yarısından daha azı, bir satın alma söz konusu olduğu zaman kendi şirketlerinin kurumsal kültürlerini dikkate alarak bir karara vardıklarını söyledi.
Araştırmaya yanıt veren yöneticilerin yüzde 60’ı geçmişte yaşadıkları satın alma deneyimlerinin yüzde 64’ünde iş hedeflerini tutturma açısından çok başarılı ve üstün bir performans sergilediklerini ifade ederken, entegrasyon hedeflerinde çok başarılı ve üstün performans sergilediğini söyleyenler ise yüzde 59 oranında kaldı.
-YÖNETİCİLERİN YÜZDE 75’İ YENİ COĞRAFİ ALANLARA GİRMEK İÇİN SATIN ALMAYA YÖNELİYOR-
Araştırmaya yanıt veren yöneticilerin yüzde 75’i, ölçek ekonomisinin gereklerini yerine getirebilmek, müşteri ve diğer firmalarla pazarlık gücünü artırabilmek ve yeni coğrafi alanlara girebilmek için satın almalara yöneldiklerini açıkladı. Katılımcıların yüzde 65’i iki şirket arasında sinerji yaratmayı, yüzde 58’i düşük maliyetli bölgelerde kapasite edinmeyi, yüzde 58’i de mevcut yetenekleri elde etmeyi öne çıkardı.
-SON SÖZÜ FİNANSMAN SÖYLÜYOR-
Katılımcıların yüzde 90 gibi ezici bir çoğunluğu, eğer ortada potansiyel bir satın alma işlemi varsa, satın alınacak kurumun büyümeyle ilgili beklentileri, finansal performansı ve finansal gücünün, kararı etkileyen en önemli unsurlar olduğunu söyledi.
Yöneticilerin yüzde 60’ı satın almadan sonra şirketlerin tam anlamıyla entegre olmasını amaçladıklarını söylerken, yüzde 40’lık bir kesim ise esnek bir entegrasyonu veya tamamen kurumu bağımsız bırakmayı tercih ettiklerini ifade etti.
-ŞENTÜRK: BİRLEŞMELER ŞİRKETLER İÇİN KRİTİK BİR ÖNEME SAHİP-
Raporu değerlendiren Deloitte Türkiye Üretim Endüstri Lideri Gaye Şentürk şunları söyledi:
“Dünya demir çelik endüstrisinde şu günlerde konsolidasyonda bir yavaşlama yaşanmasına rağmen, satın alma ve birleşmeler şirketler için kritik öneme sahip iş süreçlerinden birini oluşturuyor. Rapordaki bulgulara göre önümüzdeki üç yıl süresince çelik endüstrisinde satın almalar hızlanacak. Bu alanda rekabetçi olmaya çalışan şirketler, ekonomideki belirsizlik nedeniyle hem fiyatlama, hem de sözleşme şartları itibarıyla son derece hassas davranma ihtiyacı duyuyor. Deloitte Küresel Üretim Endüstrisi Grubu’nun hazırladığı rapor, özellikle büyüklerin başı çektiği küresel çelik endüstrisinde kredi krizinin ve ekonomik daralmanın satın alma planlaması ve yönetimini nasıl etkilediğini gerçek bulgularla ortaya koyuyor. Finansman dışında birçok ayağı olan satın alma süreçlerinde yaşananlar hakkında değerli bilgiler içeren bu raporun ülkemiz yöneticilerine de ışık tutacağı kanısındayız.”