HABER

Dünya Çiftçi Kadınlar Günü kutlandı

AYDIN (İHA) - Aydın'da 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü kutlamaları, bu yıl Kuşadası'nda gerçekleştirildi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) tarafından alınan karar gereği, 15 Ekim tarihi, tüm dünyada Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olarak kutlanıyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü'ne (TEDGEM) bağlı Kadın Çiftçiler Daire Başkanlığı tarafından organize edilen program, bu yıl Aydın İl Tarım Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde Pamucak'taki Aqua Fantasy Club Otel'de gerçekleştirildi.

Programa Aydın Valisi Mustafa Malay, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdür Yardımcısı Osman Şimşek, Aydın İl Tarım Müdürü Sadettin Öztürk ve Kuşadası İlçe Tarım Müdürü Hasan Göçmen ile birlikte Türkiye'nin değişik bölgelerinden kadın çiftçiler ile Çiftçi Kadınlar Yarışıyor etkinliğinde Türkiye birincisi olan Antalyalı kadın çiftçi Fatma Yıldırım katıldı.

Program, Aydın il Tarım Müdürü Sadettin Öztürk'ün konuşmasıyla başladı. Ardından Kadınlar Çiftçiler Yarışıyor etkinliğinin birincisi Antalyalı kadın çiftçi Fatma Yıldırım, Aydın'ın Kuyucak İlçesi Gencelli Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hayriye Altıntaş ve Kuşadası'nda ekolojik tarımın öncülerinden Gürsel Tonbul birer konuşma yaptı. Daha sonra konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdür Yardımcısı Osman Şimşek, kadının tarımda giderek artan bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Tarımda büyük bir teknolojik değişiklik yaşanıyor. Bu alanda elde edilen bilgi ve teknolojinin kırsal kesimdeki kadınlara ulaştırılmasında büyük güçlük ve sıkıntı yaşanıyor. Ancak, bakanlık olarak kırsal alanda yürütülen eğitim yayım çalışmalarının, çiftçimizin bilinçlendirilmesinin ve kooperatifleşmenin tarımsal üretim üzerindeki etkisi önemlidir. Kırsal kesimde yaşayan kadınlara götürülen hizmetlerde de yayım ve eğitime, bilinçlendirme ve kooperatifleşmeye önem verilmiştir. 2000 yılından itibaren bakanlığımız tarafından 19 ilde Devlet Planlama Teşkilatı kaynaklı Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi yürütüyoruz. Bugüne kadar düzenlediğimiz toplantılarla 92 bin 573 kadın çiftçi eğitimden geçirilmiştir "

dedi. Yapılan eğitim çalışmalarının ardından tüm üyeleri kadınlardan oluşan 21 tarımsal kalkınma kooperatifi kurulduğuna dikkati çeken Şimşek, "Bu kooperatiflerden yedisine seracılık, süt sığırcılığı konularında toplam 4.2 milyon YTL kredi ile desteklenerek, proje uygulanmıştır. Ayrıca, bu yıl içerisinde de yine kadın çiftçilerimizin kurduğu kooperatiflerden 5'i programa alınmış olup, 5 milyon YTL kredi desteği verilecektir. Artık, çiftçi kadınlarımız kooperatif kurarak bakanlığımızın desteklerinden
faydalanıyor. Dünyada bir ilk olan bu gelişme bütün yurda yayılacak ve tarım sektörümüz kadınlarımızın da öncülüğünde hedeflenen canlanmayı sağlayacaktır" diye konuştu. Programda son konuşmayı Aydın Valisi Mustafa Malay yaptı. Kendisinin de bir çiftçi çocuğu olduğunu vurgulayan Vali Malay, "Bu nedenle tarımda kadının ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu bizzat yaşadığım için çok yakından biliyorum. Artık, teknoloji ve destekleme şartları çok değişti. Çiftçi kadınlara tavsiyem, örgüt kurarak bu desteklerden faydalanmaları. Atadan, dededen usullerle tarım yapmayalım. Toprak verimlidir. Bu toprağı işlemesini bilelim. Tarımı bilinçli yapalım. Bu nedenle tarımda eğitime büyük ağırlık veriyoruz. Tüm çiftçilerimizi eğitimden geçirerek, topraktan daha verimli faydalanmalarını hedefliyoruz " dedi.

Konuşmaların ardından Aydın'ın Kuşadası ilçesinde ekolojik tarımın gelişmesine büyük katkı sağlayan turizmci Gürsel Tonbul ile Aydın'ın Koçarlı ilçesinde tümü kadın üyelerden oluşan kalkınma kooperatifini kurup başkanlığını yapan Hayriye Altıntaş'a, Aydın Valisi Mustafa Malay ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdür Yardımcısı Osman Şimşek tarafından plaket verildi.

En Çok Aranan Haberler