HABER

Dünya Erbakan’ı konuşuyor

Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın ölümü, yurt dışında da yankı buldu.

Batılı basın, haber ve yorumlarında Erbakan’ın renkli kişiliği ve 28 Şubat dahil, uzun siyasi yaşamına ayrıntılı bir biçimde yer verilirken özellikle “Türkiye’deki İslami hareketin kurucusu” oluşuna ve “Batı ve AB karşıtı” duruşunun altı çizildi.

-“ASKERİ GÜCÜN REALİTESİNİN KARŞISINDA BOYUN EĞEN MİLLİYETÇİ”-

New York Times gazetesi, tanınmış gazeteci ve yazar Stephen Kinzer’in imzasıyla yayımladığı yazıda Necmettin Erbakan’ın, başbakan olarak görev yaptığı “çalkantılı yıl sırasında Türkiye’nin laik dogmasına meydan okurken İslami para birimini yaratmaya ve Türkiye’yi Avrupa’nın inançsızlarından kurtarmaya yemin ettiği”ni belirtti.

“İran’ın rejimini kucakladı, kadın memurlarına işte başörtüsü kullanmalarına izin verdi ve Başbakanlık konutunda İslami etkinlikleri düzenledi” diyen Kinzer, “Zamanının başka siyasi reisleri gibi o da askeri gücün realitesinin karşısında boyun eğen bir milliyetçi idi. Kürt milliyetçilerinin taleplerine sempati ile bakmazdı” yorumunu da yaptı.

-“GÖRÜŞLERİ ARSIZCA BATI KARŞITI VE İSLAMİ”-

ABD’li Wall Street Journal gazetesi, “Türkiye’nin mevcut hükümetindeki haleflerinin aksine görüşleri, arsızca Batı karşıtı ve İslami idi” dediği Erbakan’ın Başbakan iken Avrupa Birliği Zirvesi’ne katılma davetini reddettiğini, Türkiye’nin dış ilişkilerinin odağını değiştirmek istediğini belirtti. Gazete, Erbakan’ın Lockerbie saldırısına ilişkin “terörist iddialar”ın karşısında Libya yönetimini “desteklediği”ni de yazdı.

-“TÜRKİYE’NİN İSLAMİ HAREKETİNİN KURUCUSU”-

Ekonomi gazetesi Financial Times, “Türkiye’nin İslami hareketinin kurucusu” olarak nitelediği Erbakan’ın cenaze töreni için Müslüman liderlerinin İstanbul’da bir araya geleceğine dikkat çekerek başladığı haberinde Erbakan’ın “40 yılda radikal İslam’ın hayaleti ile laik kurumların canını sıktığı”nı yorumunu yaptı. “Post-morden darbe” ile görevinden uzaklaştırmış olsa da etkisinin kalıcı olduğu görüşünü de dile getiren gazete, Türkiye’nin mevcut liderlerinin aslında Erbakan’ın partisinde iken ün kazandıklarına dikkat çekti.

-“ETKİLİ İSLAMİ SİYAYETÇİ”-

İngiliz The Guardian gazetesi, “Etkili İslami siyasetçi” tanımlamasını yaptığı Erbakan için “sokulgan ve kurnaz politikacı, 40 yılı aşkın bir süre Türk İslami hareketinin liderliğini yaptı. Bu sürede hareket, büyüyerek marjinal bir gruptan, etkin bir biçimde eski merkez sağı ve merkez solun yerini alan, Türk siyasetinin merkezi hale geldi” diye yazdı.

-“ERDOĞAN’IN SİYASİ BABASI”-

İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais “Erdoğan’ın Siyasi Babası Necmettin Erbakan” başlığıyla verdiği haberde Erbakan için “1974 yılındaki Kıbrıs işgali sırasında kilit hükümet üyesi idi. Modern Türkiye’nin ilk İslami Başbakanı” ifadelerini kullandı.

ANKA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler