Türkçe'deki birçok kelime farklı dillerden gelmiştir. Dünya kelimesinin kökeni de Arapça'dır. Hintçe'de ki dünya kelimesi de benzer bir şekilde söylenir. Mecaz ve yan anlamlarıyla günlük konuşma dilinde de en çok kullanılan kelimelerden biridir.
Dünya eş anlamlısı kelimeler de birden fazladır. Hangi amaçla cümle içinde yer alıyorsa bu anlama göre bir eş anlamlı kelime seçilerek onun yerine kullanılabilir. En sık kullanılan eş anlamlısı yeryüzüdür.
Arapça olan dün kelimesinden türeyerek dilimize yerleşmiştir. Dün ise Arapça'da aşağı demektir. Türeyerek en aşağıdaki alem anlamına gelen dünya kelimesine dönüşmüştür.
Türk Dil Kurumu bu kelime için isim ve zamir türlerinde altı farklı tanım yapmıştır. Bu tanımlar ve tanımlar doğrultusunda verilen örnekler şunlardır:
Dış çevre ortam. Cümle içinde kullanımı:
"Biz dünyadan ayrı yaşarken dünya epey değişmiş. (Hüseyin Cahit Yalçın)"
"Ressamlar dünyasında onun yeri ayrıdır."
Yeryüzü, ortam, alan, elalem, camia, herkes kelimeleri dünya kelimesinin yerine kullanılabilen kelimelerdir. Ancak hangi anlamından bahsedilmek isteniyorsa eş anlamlısı da buna göre seçilmelidir. Bu tercihi doğru yapabilmek için cümlenin tamamına bakmak gerekir.
Bir kelimenin anlamını pekiştirebilmek için o kelimeyi cümle içinde kullanmak doğru bir yöntemdir. Dünya kelimesi ile ve dünyanın eş anlamlısı olarak kullanılan kelimelerle kurulan bazı örnek cümleler şunlardır: