HABER

Dünya Gıda Günü

FAO Genel Direktörü Jose Graziano Da Silva: - "Sıfır açlık sadece insanları doyurmak değil, onları beslemektir. Bunun için de sağlıklı yiyeceklerin üretim ve tüketimini eş zamanlı ve sürdürülebilir olarak artırmalıyız" - IFAD Başkanı Gilbert Houngbo: - "Yetersiz beslenmenin dünya üzerinde en kötü seviyede bulunduğu yer Afrika. Afrika’da her 5 kişiden biri yetersiz besleniyor" - WFP İcra Direktörü David Beasley: - "Bütün o varlığımız, uzmanlıklarımız, teknolojimizle dünya üzerinde çocuklar öldüğü için bize yazıklar olsun"

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Jose Graziano Da Silva, "Sıfır açlık sadece insanları doyurmak değil, onları beslemektir. Bunun için de sağlıklı yiyeceklerin üretim ve tüketimini eş zamanlı ve sürdürülebilir olarak artırmalıyız." dedi.

İtalya’nın başkenti Roma’daki FAO Genel Merkezi’nde Dünya Gıda Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

"Eylemlerimiz geleceğimizdir. 2030 yılında #SıfırAçlık mümkün." temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte, FAO Genel Direktörü Jose Graziano Da Silva, sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde kötü beslenmenin tüm biçimleriyle tarımsal sürdürülebilir kalkınma yoluyla mücadele edilebileceğini kaydetti.

Da Silva, "Sıfır açlık sadece insanları doyurmak değil, onları beslemektir. Bu ikisi birbirinden oldukça farklı şeyler. Burada herkese sağlıklı bir hayat için gerekli derecede besleyici gıdanın sağlanması hedeflenmektedir. Bunun için de sağlıklı yiyeceklerin üretim ve tüketimini eş zamanlı ve sürdürülebilir olarak artırmalıyız." diye konuştu.

Dünyada açlığın yanı sıra kansızlık ve obezite gibi büyük sorunlar da olduğuna işaret eden Da Silva, obeziteyle mücadele edilmezse yakında obez sayısının beslenemeyen kişi sayısını yakalayacağı uyarısında bulundu.

Da Silva, "İnsanların kendi eliyle meydana getirdiği en büyük problemler silahlı çatışmalar, sigara kullanımı ve obezite mali yük olarak eşit seviyede." ifadesini kullandı.

- "Kimse geride kalmamalı"

FAO Beslenme için İyi Niyet Elçisi Lesotho Kralı Letsie, 2030 yılına kadar sıfır açlık hedefine ulaşabilmek için çabaların iki katına çıkarılması ve iş birliğinin artırılması gerektiğini söyledi.

Yaşına göre büyüyememe ve aşırı zayıflığın yanı sıra son dönemde artan ve birçok hastalığa neden olan obezitenin de çok önemli bir sorun olduğunu anlatan Letsie, bu durumun ekonomik olarak da Afrika ülkeleri üzerinde büyük yük oluşturduğunu vurguladı.

İnsanların sağlıklı öğünlere erişiminin sağlanması gerektiğine dikkati çeken Letsie, "Kimsenin geride kalmadığından emin olmalıyız. Toplum ve gelecek nesillerin yararı için obezite sorunun çözülebilmesi ve verdiği zararların geri çevrilebilmesi maksadıyla ortak çaba göstermeliyiz." dedi.

- "Beslenme doyurmaktan fazlası"

FAO Beslenme için İyi Niyet Elçisi İspanya Kraliçesi Letizia, mikro besinlerden yoksun bir beslenmenin gizli bir açlık oluşturduğunu söyledi.

Bu durumun da uzun dönemde sağlık problemlerine yol açabileceğine işaret eden Letizia, "Sıfır açlık hedefi için çok çaba harcanıyor ve insani gıda yardımları kesinlikle hayatların kurtarılmasını sağlıyor. Ama bu yardımların etkili olabilmesi için daha çok şey yapılmalı. Beslenme, doyurmaktan daha fazlası demek." ifadelerini kullandı.

- "Afrika’da her 5 kişiden biri yetersiz besleniyor"

Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkanı Gilbert Houngbo da "Yetersiz beslenmenin dünya üzerinde en kötü seviyede bulunduğu yer Afrika. Afrika’da her 5 kişiden biri yetersiz besleniyor. Dünyada ise bu oran her 10 kişiden biri." dedi.

Afrika’daki tarım faaliyetlerinde sulama, gübreleme, güvenli şekilde saklama gibi sorunlar yaşandığını aktaran Houngbo, bu nedenle de Afrika’nın her yıl 70 milyar dolarlık yiyecek ithal etmek zorunda kaldığını dile getirdi.

Bu sebeple Afrika’da yüksek miktarda ve karlılıkla üretimi sağlayacak altyapı ve araştırma yatırımlarına ihtiyaç olduğunun altını çizen Houngbo, "Sıfır açlık hedefiyle mücadele etmemiz ve Afrika tarımının potansiyeline ulaşması için yatırımlara ihtiyacımız var." diye konuştu.

- "Bir çocuk acı çekerse, insanlık acı çeker"

Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü David Beasley de sahip olunan bütün güce rağmen çocukların dünyanın dört tarafında açlıktan ölmeye devam ettiğini vurguladı.

Beasley, "Yanlış yöne gidiyoruz gibi görünüyor. Bütün o varlığımız, uzmanlıklarımız, teknolojimizle dünya üzerinde çocuklar öldüğü için bize yazıklar olsun, özellikle de her 5 ila 10 saniyede bir çocuk." dedi.

Bu duruma insanların yol açtığı çatışmaların neden olduğunu anlatan Beasley, "Bir çocuk acı çekerse, insanlık acı çeker. 300 trilyon dolarlık bir varlığı bulunan dünyaya baktığımda, ki bunun 100 trilyon doları sadece ABD’ye aitken ve borsa tek başına trilyonlarca dolar değerinde yükselirken hala çocukların yataklarına tok bir şekilde gidebilmesi için gerekli olan milyarlardan bahsediyor olmamız son derece üzücü." ifadelerini kullandı.

Dünyada israf edilen yiyecek miktarıyla milyarlarca kişinin beslenebileceğini aktaran Beasley, dünya üzerindeki her bir kişinin bu konuda sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

Açlıktaki artışın göçte artış anlamına geldiğini bildiren Beasley, ülkelerin göçle mücadele yerine göçün temel nedenlerini çözmeye çalışması gerektiğinin altını çizdi.

En Çok Aranan Haberler