Göz tansiyonu (glokom/glaucoma), göz içi basıncının sıklıkla yükselmesiyle görme sinirlerinin zarar görmesidir. Halk arasında göz tansiyonu olarak anılmasına rağmen biz bu yazıda teknik ismi olan “glokom”u kullanacağız.
Glokom kolaylıkla fark edilmez. Ancak kişinin görme alanını oldukça daraltır. Bu daralma, gerçekten büyük bir risk oluşturuyor. Glokom eğer kontrol edilmezse, kalıcı zararlar bırakabilecek kadar ciddi bir hastalık. Yeni doğanlarda, gençlerde, yaşlılarda yani aslında herkeste görülebiliyor. Gün içerisinde gözlerinizi yoracak işler yapıyorsanız, gözlerinizin dinlenmesine uyumak dışında imkan tanımıyorsanız, glokom sizin için de bir risk olabilir.
Geniş yaş aralığında ve her an ortaya çıkabilecek bu hastalıktan korunmak için yapılabilecek şeyler kısıtlı gibi görünse de, ihmal etmemelisiniz. Yeni doğan bebeklerde doğuştan görme bozukluğuyla ortaya çıkabileceği gibi, çocuklarda, gençlerde, bir göz operasyonu geçirdikten sonra tüm yaş aralıklarında afaki denilen lens eksikliğinin peşinden ve 40 yaşından itibaren gözün yaşlanmaya başlamasıyla birlikte ortaya çıkabiliyor. Yani aslında herkes glokom tehdidi altında. Ancak aşağıdaki gruplarda glokomla daha çok karşılaşılıyor:
Miyop (yakın görüş bozukluğu) hastaları,
“Bende glokom var mı” deyip evde gerçekleştirebileceğiniz testler olmamakla birlikte, glokomun tespiti için görme alanı gibi etkin testler uygulanıyor. Yine de puslu görme, aşırı yüksek göz tansiyonunun bir belirtisi olabilir.
Çocuklarda göz tansiyonu, tahmin edilenden daha sık karşılaşılan bir problem. Çocuklarda glokom ile özellikle doğdukları yıl karşılaşılıyor. Doğumdan hemen sonra fark edilebilen glokom, bu evrede genellikle cerrahi operasyonlarla tedavi ediliyor.
Olması gerekenden daha büyük gözler, aşırı ağlama ve ışığa duyarlılık çocuklarda glokomun belirtileri arasında.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, glokomun tam olarak bir tedavisi bulunmuyor. Ancak göz tansiyonunu dengede tutabilmek için cerrahi operasyonlar, ya da medikal tedaviler uygulanıyor. Göz damlalarını içeren medikal tedaviler oldukça başarılı, göz tansiyonunu dengelemek noktasında.
Etkinliklerin duyurulduğu nternet sitesinde Türkiye’nin herhangi bir yerinde bu haftayla ilgili bir etkinlik yapılmadığını görmemize rağmen, dünyada Glokom Haftası ile ilgili oldukça g3eniş çaplı etkinliklere rastlıyoruz. Bu etkinliklerde glokom her boyutuyla konuşulup insanların bilgilendirilmesi sağlanıyor, yeni tedavi yöntemleri inceleniyor ve en önemlisi toplumsal duyarlılık için gerekli adımlar atılıyor.
Şu an bu yazıyı okumanızı bile borçlu olduğunuz gözlerinize iyi davranmak için yapmanız gerekenleri özenle incelemelisiniz. Gerekli periyotlarda göz muayenesi ile, glokomun erken teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz. Dünya Glokom Haftası’nın bu yılki başlığı olan “Görünmeyen Glokomu Yenmek” sloganı adına muayeneleriniz oldukça önemli birer adım. Twitter’da #WGW2016 hashtag’inden ve http://www.wgweek.net/ adresinden etkinlikler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Örneğin Japonya'da tüm önemli binalar, bu haftaya dikkat çekmek üzere yeşil ışıklandırılmış:
Japan Lights Up in Green for World #Glaucoma Week 2016 #WGW2016https://t.co/bj3DEC541k pic.twitter.com/UUd7BGwUCo
— World Glaucoma Week (@GlaucomaWeek) March 8, 2016
Farkında olun, kontrollerinizi yaptırın ve çevrenizi uyarın. Glokom şakaya gelmez. Dünya Glokom Haftası kutlu olsun!