HABER

Dünya iletişimcileri İstanbul'da buluşuyor

İSTANBUL (İHA) - Yaklaşık yüz ülkeden bini aşkın üyesi olan Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği IPRA, 2005'te dünya üzerindeki 1500 iletişimciyi İstanbul'da buluşturmaya hazırlanıyor.

Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği'nin (IPRA) üç yılda bir düzenlediği 'Dünya Kongresi' IPRA'nın 50'inci yıl kapsamında 26 - 28 Haziran 2005'te İstanbul'da gerçekleşecek. Dünyada binden fazla halkla ilişkiler uzmanını bünyesinde bulunduran dernek 'İletişim: Güvene Giden Sürdürülebilir Yol' konulu kongresi ile yüz ülkeden 1500 temsilciyi İstanbul'da ağırlayacak. Kongreye uluslararası sektör uzmanları, akademisyenler, özel sektör ve sivil toplum örgütü temsilcileri konuşmacı olarak katılacak.

Sektörün geleceğine yönelik konuların müzakeresi, sektörel özeleştiri ve halkla ilişkiler uzmanlarının vizyonunun genişletilmesi amacı ile düzenlenen ve sektörün önemini artıracak Dünya Kongresi için İstanbul'a uluslararası bin katılımcının gelmesi bekleniyor.

IPRA 2005 Dünya Kongresi ve IPRA 50'nci yıl dönümü için evsahipliğini yapmak üzere 2003 yılında oylamaya giren İstanbul, Atina ve Lozan'ı 35 temsilcinin 17 oyu ile geçerek oylamayı kazandı. Geçmiş yıllarda IPRA Dünya Başkanlığı koltuğuna oturan Betûl Mardin ve Ceyda Aydede'nin başkanlık dönemlerinde yapmış oldukları çalışmalar sayesinde İstanbul halkla ilişkiler ve iletişim alanında ilk kez büyük bir organizasyona evsahipliği yapmış olacak.

Ayrıca kongrede ve 50'nci yıl töreninde bulunacak uluslararası katılımcıların yapılan çalışmaların ardından ülkelerinde Türkiye'nin tanıtımına ve Türkiye markasının yurtdışındaki bilinirliliğine katkıda bulunmak amacıyla İstanbul'un ve Türkiye'nin tarihi, kültürel ve mimari güzelliklerini anlatacak birer elçi olmaları bekleniyor.

Dünyada 1100 halkla ilişkiler uzmanının üye olduğu Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği'nin (IPRA) temelleri 1949 Kasım ayında Londra'daki iki Hollandalı ve dört İngiliz halkla ilişkiler uzmanı tarafından atıldı. 1950 Mart ayında İngiltere ,Fransa, Norveç ve ABD'li halkla ilişkiler uzmanlarının katılımlarıyla ilk oluşum Hollanda'da toplandı.

IPRA'nın gerçek anlamda uluslararası bir dernek olarak kuruluşu Mayıs 1955 tarihinde IPRA Konseyi'nin seçimiyle gerçekleşti. IPRA kurulduktan sonra beş sene itibariyle toplantılar İngiltere'de gerçekleşti. Yapılan toplantılar sonrasında kurucu ülkeler arasına Avusturalya, Belçika, Kanada, Finlandiya, İtalya ve İsviçre katıldı.

Türkiye'den 1960 yılında ilk kez Ahmet Ramazanoğlu'nun üye olduğu IPRA'nın 12 Mayıs 1965'te Atina'da gerçekleştirilen toplantısında kabul edilen Atina Bildirisi, dünyada halkla ilişkiler mesleğinin ilk yazılı anayasası oldu. IPRA'nın 50 yıllık tarihinde yer alan Türk dünya başkanları Betûl Mardin ve Ceyda Aydede oldu.

Birleşmiş Milletler tarafından Sivil Toplum Örgütü olarak kabul edilen IPRA, UNESCO tarafından uygulanan programlara da katılıyor. Merkezi İngiltere'de bulunan dernek, üst kademelerdeki halkla ilişkiler uzmanları, şirket sahipleri, öğretim görevlileri için bir kuruluş. Dünya çapında yaygınlığı olan, 90 ülkeden üyesi bulunan ve Birleşmiş Milletler örgütü tarafından tanınan tek halkla ilişkiler kuruluşu olan IPRA'nın Yönetim Kurulu 12 ülke ve13 üyeden oluşuyor.

En Çok Aranan Haberler