HABER

Dünya internet haritası

Bir amatör grafik tasarımcının elinden çıkan dünya internet haritası görenleri kendisine hayran bıraktırıyor.

Dünya internet haritası

Bir amatör grafik tasarımcının elinden çıkan dünya internet haritası görenleri kendisine hayran bıraktırıyor. Slovakya’da yaşayan Martin Vargic, yazılım ve donanım şirketlerinden oluşan bir dünyayı haritaya çevirmeyi başarmış.


İki ayrı kıtadan oluşan haritanın doğu tarafında kalan bölüm eski dünya yani yazılım ve oyun şirketlerini kapsarken, batı kısmında ise Facebook ve Google gibi arama motorları ve sosyal ağlar, bloglar ve forumlar kendine yer bulmuş.


Henüz harita üzerinde çalışmalarının tamamlanmadığını belirten Vargic, bu haritanın İnternet Map 1.0 sürümü olduğunu, 2.0 sürümü için çalışmalarına devam ettiğini kaydetti. İşte dünyanın internet haritası…


Microsoft’un 8,5 milyar dolara satın aldığı sohbet uygulaması Skype, Rusya’nın yıllardır en çok kullanılan uygulamalarından ICQ…


Dünyanın en kapsamlı dijital ansiklopedisi Wikipedia’sız bir dünya haritası elbette düşünülemezdi.


Google’ın popüler web tarayıcısı Chrome, Internet Explorer, Firefox’un mimarı Mozilla, Norveçli Opera ve Apple’ın Safari tarayıcıları da haritanın ortasında yer alıyor.


Dünya haritasının batı kanadında ağırlıklı olarak sosyal ağ siteleri var. Linkedin, Pinterest, Facebook, Twitter ve arama motorlarından Yahoo ve Bing de bu bölümde yer alıyor.


Dünya haritasının en geniş sınırlara sahip ismi Google’dan başkası değil. Google’ın bir parçası olan YouTube da yine aynı bölgede.


Grafik tasarımcılarının platformu Devianart, Tmblr, Blogspot gibi popüler siteler de batıda yer alan kıtanın üst bölümlerinde bulunuyor.


Online oyunlar da yine batı kıtasında yer alanlardan bazıları. World of Warcraft, League of Legends gibi oyunların yanı sıra Farmville’in mimarı Zynga da unutulmamış.


Dailymotion, Live Leak ve Vimeo gibi popüler video platformları da haritada böyle resmedilmiş.


Yetişkinlere yönelik siteler de unutulmamış ve internet trafiğinin büyüklüğüne göre resmedilmiş.


Torrent siteleri de internetin önemli parçalarından biri ve milyonlarca kullanıcı her gün korsan içerikleri bu sitelerden temin ediyor.


Gelelim haritanın doğu tarafına… CNN, BBC, NYTimes, Dailymail gibi dünyaca ünlü haber siteleri hemen haritanın kuzey doğusunda yer alıyor.


Ve Microsoft… Bu ülkede neler yok ki? Windows 95, Windows 7, MSN, Movie Maker, Excel ve daha niceleri…


Microsoft olur da Apple olmaz mı? Apple dünyası içinde Appstore, iTunes, Quicktime yer alırken, Apple’ın hemen yanı başında ise Google’ın Android yazılımı ve BlackBerry yer alıyor.


Ve diğer teknoloji devleri… HP; Oracle, Adobe, Sega, Cisco, Symantec…


Geçmişte kalan, unutulan teknolojiler de ayrı bir kıtada resmedilmiş. Kimler yok ki? CD-ROM, GeoCities, Hotmail, MS-DOS, Disket ve daha niceleri…


İşte Dünya İnternet Haritası’nın genel görünümü… Kıtalar olur da okyanuslar olmaz mı… En büyük okyanus bu haritada Bilgi Okyanusu adını taşıyor. Dijital Okyanus, Spam Okyanusu, Korsan Denizi, Arayüz Okyanusu gibi sulara da rastlamak mümkün.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler