Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan Kalp ve Damar Hastalıklarını önlemek; risk faktörlerini kontrol altına almak ve kamuoyunun dikkatini bu önemli sağlık sorununa çekmek amacıyla 12-18 Nisan tarihleri arası “Dünya Kalp Haftası” olarak ilan edilip çeşitli etkinlikler düzenlenerek farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır.
Yeni doğan bin çocuktan 9'unun kalp hastası olduğu belirtilmekte olup "Ülkemizde 2030 yılında kalp damar hastalıklarına bağlı, erkeklerde yaklaşık 235 bin, kadınlarda ise 180 bin ölüm olacağı var sayılmaktadır.
Ülkemizde Kalp ve Damar Hastalıkları ile mücadelenin en etkili, en kestirme ve en ekonomik yolunun, halkımızı bu hastalığa karşı uyarmak, bilinçlendirmek ve motive etmekten geçtiği inancına dayanarak kalbimiz için yeni bir başlangıç yaparak sigarayı bırakmak, aşırı kilolarımızdan kurtulmak, spora başlamak, tansiyon ve şekeri düzenleyerek daha sağlıklı bir hayat sürmemiz ve kalp sağlığımızı bozacak ne yapıyorsak bunları geride bırakmamız için “Kalp Haftası ” bir fırsat olacaktır.
Genel olarak kalp hastalarında görülen en sık şikayetler göğüs ağrısı, çarpıntı, çabuk yorulma, el ve ayaklarda morarma, nefes darlığı, öksürük, baş ve ense ağrıla¬rı, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda ve karında şişme, halsizlik, eklem ağrılarıdır. Bu şikâyetleri olan kişi en kısa zamanda bir hekime başvurup gerekli kontrolünü yaptırmalıdır.
Kalp Hastalıklarının Nedenleri ve Korunma Yolları:
Özellikle; 5-15 yaş grubu çocukluk döneminde, sıklıkla görülen bademcik iltihapları gibi üst solunum yolu enfeksiyonları tedavi edilmediği takdirde “Romatizmal Kalp Hastalıklarına” neden olmaktadır. Bu nedenle; Üst solunum yolu enfeksiyonlarının, erken tanı ve yeterli tedavisiyle, ileride çocuklarımızı kalp hastalıklarından korumak mümkün olacaktır.
Sigara, kalp hastalıklarına yol açan önemli bir faktördür. Uzun süre sigara kullanımı, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına ve tüm organ kanserlerine neden olabilmektedir. Önceleri sigara içmiş ve daha sonra bırakmış olanlarda da, kalp krizi ihtimali gittikçe azalarak, zamanla hiç sigara içmemiş olanların durumuna yaklaştıklarından, sigara kullanımından mutlaka uzak durulmalıdır.
Aşırı yağlı besinler, hayvansal gıdalar ve fazla kilo, kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir. Bu nedenle; Sağlıklı ve yeterli beslenmeye dikkat edilmeli ve bu tür besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır.
Yüksek tansiyon; Kalp hastalıklarının önemli bir nedenidir. Yüksek tansiyon tespit edildiği takdirde, mutlaka bir hekim kontrolünde tedavi olunmalıdır. Stresli bir yaşam, kalp hastalıklarına zemin hazırlar. Bu nedenle; Stresli yaşamdan uzak durmanın, kalp sağlığı için önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır.
Hareketsiz yaşam tarzı da, kalp hastalıklarına zemin hazırladığından, fiziksel aktivite yapmayı alışkanlık haline getirmek, kalp sağlığı için önemlidir.
Ajans23/A.AKIN
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz